Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z gruszkami. Aromatyczne, wilgotne, o apetycznym wyglądzie. W smaku przypomina trochę ciasta biszkoptowe. U mnie zniknęło błyskawicznie :). Domownikom bardzo smakowało. Polecam… Na jesienny wieczór idealne.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z gruszkami i serkiem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160g cukru
3 jajka
120g serka mascarpone
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki oleju
2 gruszki
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
1. Obie gruszki obrać i usunąć gniazda nasienne. Jedną gruszkę pokroić w kostkę (patrz FILM), a drugą gruszkę pokroić w plastry.
2. Jajka ubić z cukrem, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3 minuty. Następnie dodać serek mascarpone i aromat, krótko wymieszać mikserem.
3. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, sól i przesiać do jajecznej masy. Zamieszać parę razy szpatułką (patrz FILM) i dodać olej, wymieszać. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i wymieszać krótko szpatułką lub łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i na wierzchu poukładać plasterki gruszki (patrz FILM). Na koniec ciasto posypać brązowym cukrem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut (ciasto jest dosyć niskie). Po wyjęciu w piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam, czy można dodać do tego ciasta kakao lub czekoladę? Jak go zmodyfikować, żeby wyszło? Marzy mi się takie ciasto z mascarpone ale czekoladowe. Proszę o podpowiedź, pozdrawiam
Ciasto wypróbowane. Będę do niego wracać jak do wielu innych ciast z Małej Cukierenki.
Pozdrawiam
A czym można zastąpić serek mascarpone ? Może śmietana ?
nie wiem czy uda się ze śmietaną, pozdrawiam
Można zastąpić gruszki np. jabłkami lub innymi owocami? nie lubię gruszek :)
myślę, że tak, pozdrawiam
Można :-), niedawno znalazłam ten przepis tutaj. Jest super. Pierwszą blachę zrobiłam z gruszkami a następne z borówkami i malinami i wrzuciłam „żywcem”. Rośnie pięknie. Moje dzieci zjadają w kilka godzin :-). Dzięki
Dzisiaj pierwszy raz upiekłam .wyszło idealne jak że zdjęcia! Będzie często gościć na moim stole.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne,zrobiłam podwójną porcję mniam pachnie obłędnie! Pozdrawiam
Lidka: – Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz,
donna: – cieszę się bardzo,
pozdrawiam serdecznie
dzisiaj pieklam to ciasto
ladnie wyroslo,u mnie w tortownicy o srednicy 20 cm pieklo sie 60 min.
Rewelacja. Właśnie zjadłam 1/4 ciepłego. Też się zastanawiałam czy nie dać więcej do środka. Piekłam w tortownicy 19 cm troszeczkę dłużej. Nawet ładnie wyrosło. Często tu zaglądam .proste ciasto z truskawkami robiłam kilkanaście razy a teraz truskawki zasąpilam śliwkami ( i daję właśnie więcej niż szklanka bo 2). Dzięki za smaczne ciasta. Pozdrawiam
może wyjść zakalec z dwoma gruszkami, radzę dodać pół, pozdrawiam
Mam pytanie, czy można dodać dwie gruszki do środka? Nie będzie za ciężkie? Chciałabym aby było mocno czuć gruszki?
A blaszka o średnicy 19 cm nada się? Zmienić czas pieczenia?
Cudnie wygląda :) W tym roku nie zrobiłyśmy żadnego ciacha z gruszkami więc czujemy się torturowane :P
bardzo apetycznie wygląda! Muszę zrobić, bo gruszki uwielbiam!