Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie

Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale proszę się nie przejmować. Ciasto pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami

Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
170g cukru
3 duże jajka
100g orzechów laskowych
100g migdałów
200g gorzkiej czekolady
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego
Dodatkowo:
4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki
poszatkowane orzechy do posypania

Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami

Ciasto:
1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno).
Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół.

2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze.

4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).

6. Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.

7. Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo (patrz FILM). Następnie powkładać je w czekoladowe ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicą proszę umieścić blachę, żeby sok z gruszek nie ubrudził piekarnika). Ciasto piec w 180oC na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być).

Polewa:
8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.

9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż polewa stężeje.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami

9 przemyśleń nt. „Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami – brownie

  1. Super przepis. Goście, i ja zreszta tez, byli zachwyceni. Zmienilam tylko formę dodania gruszek: pokroiłam w duże kawałki i powbijałam w przygotowane ciasto, gdyz chcialam żeby bylo więcej owoców. Wizualnie tez wyszło ciekawie :-)

Dodaj komentarz

.