Zapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę opadnie, ale proszę się nie przejmować. Ciasto pachnie cudownie orzechami laskowymi i czekoladą, podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się ten zapach, od razu robi się raźniej. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami i orzechami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
150g miękkiego masła
170g cukru
3 duże jajka
100g orzechów laskowych
100g migdałów
200g gorzkiej czekolady
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
150g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki oleju kokosowego
Dodatkowo:
4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki
poszatkowane orzechy do posypania
Ciasto:
1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno).
Piekarnik nastawić na 180°C funkcji góra – dół.
2. Orzechy i migdały wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (lub folią aluminiową) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Ostygnięte orzechy zemleć w blenderze.
4. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.
5. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (proszę uważać, żeby jej nie przypalić).
6. Ciepłą czekoladę dodać do maślanej masy i wymieszać mikserem (patrz FILM). Dodać zmielone orzechy z migdałami i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać.
7. Gruszki obrać i od spodu przyciąć, żeby stały pionowo (patrz FILM). Następnie powkładać je w czekoladowe ciasto. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika (pod tortownicą proszę umieścić blachę, żeby sok z gruszek nie ubrudził piekarnika). Ciasto piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być).
Polewa:
8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia.
9. Gotową polewą udekorować ciasto i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż polewa stężeje.
Udanych wypieków:)
To świetny przepis. Efekt jest spektakularny.
Dzień dobry,
Czym mogę zastąpić orzechy laskowe (niestety mam alergię).
Pozdrawiam
można użyć innych orzechów lub pominąć, pozdrawiam
Mozna zastapic orzechy laskowe innymi orzechami?
Super przepis. Goście, i ja zreszta tez, byli zachwyceni. Zmienilam tylko formę dodania gruszek: pokroiłam w duże kawałki i powbijałam w przygotowane ciasto, gdyz chcialam żeby bylo więcej owoców. Wizualnie tez wyszło ciekawie :-)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
można wydrylować, ale gniazda moim zdaniem nie przeszkadzają, pozdrawiam
Można gruszki wcześniej wydrylować? Gniazdo nie będzie przeszkadzać przy jedzeniu?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne czekoladowe ciacho Łatwe w wykonaniu. Zrobiłam w podziękowaniu za przysługę dla koleżanki
wygląda wspaniale !
Wygląda przepysznie! Nie pomyślałabym o włożeniu gruszek w całości, a jaki piękny efekt to daje! Super!