Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto kokosowe z czekoladą. Puszyste i wilgotne dzięki Malibu (w wersji bezalkoholowej, można pominąć). Wierzch zdobi biała czekolada z dodatkiem cynamonu i wiórki kokosowe. Ciasto ładnie pachnie i jest bardzo apetyczne. W przygotowaniu szybkie, polecam.
Ciasto czekoladowo – kokosowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
220g miękkiego masła
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
180g cukru
4 duże jajka
100g wiórków kokosowych
100g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
2 łyżeczki cynamonu
Do nasączenia:
100-150ml Malibu (w wersji bezalkoholowej, można pominąć)
Polewa:
150g białej czekolady
około 50g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać. Dodać wiórki kokosowe, czekoladę i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić na 10 minut. Następnie ponakłuwać widelcem lub patyczkiem i nasączyć je Malibu, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Czekoladę razem z cynamonem roztopić na parze. Ciasto wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze.
Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi, lekko je dociskając.
Udanych wypieków:)
Wygląda bardzo prosto i smakowicie :) Na pewno nie jedna osoba skusi się na taki wypiek :D
Bardzo lubię Twoje propozycje ciast, są nieskomplikowane, a pięknie wyglądają :)
Bardzo dobre ciasto. Pychotka. Polecam ;)
bardzo sie ciesze:) dziekuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pysznie się prezentuje. Ostatnio piekłam bardzo podobne, ale nie wpadłam na to, aby użyć Malibu. Twój przepis na pewno wypróbuje.
Super! muszę takie coś wypróbować.
Witam serdecznie,
Czy zamiast malibu można użyć np gęstego mleczka kokosowego z puszki? pozdrawiam
raczej jakiegoś soku owocowego, pozdrawiam
Witam, mam pytanie. Czy mogę przeciąć ciasto i przełożyć mascarpone z kokosem?
A na górę czekolada biała i napis? Chcę to zrobić jako tort na 30 koleżanki.
Nie będzie zbyt mokry?
Dziękuję i pozdrawiam
Myślę, że nie będzie zbyt mokry, będzie smaczny, pozdrawiam
Spoko
Witam
Czym jeszcze można nasączyć to ciasto? Jakies pomysły?
Czym najlepiej nasaczyc ciasto?? Sok?? Tylko jaki??
może sokiem pomarańczowym lub posłodzoną wodą z odrobiną soku z cytryny, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wysmienite szybkie ,proste w wykonaniu ,dzieci uwielbiaja
Czy zamiast malibu mogę użyć likier mleczna krówka?
chyba tak nie używałam mlecznej krówki, pozdrawiam