Ciasteczka bez pieczenia cytrynowe z kokosem, wegańskie, bez glutenu

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka bez pieczenia. Lekko cytrynowe, kokosowe, z orzechami. Nie zwierają glutenu i są wegańskie. Stanowią zdrową, sycącą przekąskę. Ozdobiłam je kwiatuszkami z lukru, które wykonałam przy pomocy wykrawaczki i matrycy w kształcie hortensji. Oba narzędzia są dołączone do 4 numeru magazynu „Domowe słodkości”.

kuleczki cytrynowe

kuleczki cytrynowe

Ciasteczka bez pieczenia cytrynowe z kokosem, wegańskie, bez glutenu
Składniki na ciasto:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 szklanka wiórków kokosowych
skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
2,5 łyżki syropu klonowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
lukier plastyczny (do kwiatów lub do figurek)
barwniki spożywcze w proszku
biały tłuszcz roślinny (użyłam Planty)

1. Składniki na ciasto przełożyć do blendera i zemleć. Następnie w rękach formować z ciasta nieduże kuleczki, obtaczać je w wiórkach kokosowych i układać na deseczce. Wstawić je do lodówki na około 2 godziny.

kuleczki cytrynowe

2. Lukier cienko rozwałkować na grubość około 1mm (żeby lukier się nie kleił, można go podsypać cukrem pudrem lub mąką kukurydzianą) i metalową foremką powycinać kwiatuszki.

3. Silikonową matrycę posmarować plantą i w jej zagłębienie wkładać po kwiatuszku. Następnie dociskać drugą częścią matrycy i gotowe kwiatki odłożyć na około 1-2 godziny do wyschnięcia.

kuleczki cytrynowe

4. Na końcu kwiatki kolorujemy przy pomocy pędzelka barwnikami spożywczymi i umieszczamy na kuleczkach, smarując je odrobiną kleju spożywczego lub wodą.

Smacznego:)

kuleczki cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

81 komentarzy do wpisu „Ciasteczka bez pieczenia cytrynowe z kokosem, wegańskie, bez glutenu”

  1. Biorę udział w losowaniu!
    Na pewno je zrobię, tylko pytanie – czy będą również dobre, gdy użyję orzechów włoskich??? Jak myślisz???

  2. Urocze te kuleczki i idealne dla nas :) Mimo, że za smakiem cytrusów w wypiekach nie przepadamy to te słodkości chętnie byśmy spróbowały. Mamy tylko taki problem, że nerkowce często powodują u nas mdłości (ok dziwnie to brzmi xD) więc czy jeśli połowę zamienimy na migdały masa Twoim zdaniem będzie nadal dość zwarta ? :)

    Biorę udział w losowaniu :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.