Fantastycznie czekoladowe ciasto podane z ciepłym sosem czekoladowym i uprażonymi orzechami. Wspaniale, intensywnie smakuje czekoladą i każdy, kto ją uwielbia będzie zadowolony. Do tego radzę jeszcze podać trochę bitej śmietany, ale bez cukru. Oczywiście możemy podać też ciasto samo, bez żadnych dodatków, jest również pyszne. Ciasto cudownie pachnie czekoladą, więc w domu już podczas pieczenia zrobiło się przyjemniej. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony aww.com).
Ciasto czekoladowe z ciepłym sosem czekoladowym
Składniki:
Ciasto:
130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
180g cukru
3 jajka
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
180ml mleka (w temperaturze pokojowej)
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Sos czekoladowy:
270ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Dodatkowo:
bita śmietana
Ciasto:
1. Czekoladę połamać i roztopić na parze (w rondelku lub misce znajdującej się nad gotująca się wodą).
2. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą.
3. Masło utrzeć z cukrem i aromatem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich/średnich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Następnie do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i wymieszać do połączenia składników. Dodać mąkę, mleko i wymieszać krótko do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem od pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyłączać piekarnika).
6. Poszatkowane orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem od pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Orzechy prażyć przez około 8-10 minut na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Sos czekoladowy:
7. Czekoladę poszatkować.
Śmietankę zagotować i zalać nią czekoladę. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać, aż czekolada całkowicie się roztopi.
8. Kawałki ciasta czekoladowego ułożyć na talerzykach. Polać je ciepłym sosem czekoladowym, posypać uprażonymi orzechami i ozdobić bitą śmietaną.
Jeśli sos po ostygnięciu zrobi się bardzo gęsty, proszę go podgrzać np. w mikrofalówce (tylko proszę uważać, żeby nie przypalić).
Udanych wypieków:)
mam pytanie nigdy nie robiłam takiego sosu czekoladowego z śmietany, jaką kupić taką gęstą z kartonika czy lejącą z kubeczka
to wspaniale:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za wspaniały przepis! Właśnie wyciągnęłam ciasto i wygląda zacnie. ;] Po spróbowanie stwierdzam, że smakuje jeszcze lepiej! :D Polecam wszystkim Czekoladoholikom!
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
przepis już wypróbowałam, wyszło pyszne, moja trzyletnia córka uwielbia mi pomagać w kuchni, bardzo się cieszyła że upiecze z mamą kolejne ciasto czekoladowe, zresztą jej ulubione
Ciasto wyszło rewelacyjne zamiast bitej śmietany podalam gałkę lodów smietankowych . Cała rodzina była zachwycona a ja mam kolejny wspaniały przepis. Pozdrawiam
bardzo mnie to cieszy, dziękuję!! pozdrawiam serdecznie
Wspaniałe ciasto!
Dziękuję za kolejny idealny przepis :)
wydaje mi się, że będzie dobrze, powinno wyrosnąć, jakby co proszę piec trochę dłużej, pozdrawiam
Zrobiłam,ale mam wątpliwości czy coś z tego wyjdzie bo po dodaniu mleka ciasto zrobiło się jakieś takie żadkie jak na naleśniki.wstawiłam do piekarnika i zobaczymy.zrobiłam podwójną porcje ale wszystkie składniki podwoiłam i jakoś mnie ta konsystencja niepokoi.czy taka powinna być?
ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!
Ciasto sprawdzone, przepyszne!!!Nadal czuć w domu zapach czekolady :)
Obłędnie wygląda! Mniam,mniam. :)
Pozdrawiam
nNa małą tortownicę – 22 cm – 4 czekolady po 100 g – bardzo drogi przepis… :(
Wygląda obłędnie!!!