Aromatyczna szarlotka z bananem

Do mojego repertuaru dołączam tę wyjątkowo aromatyczną szarlotka z bananem na maślanym, kruchym cieście. Wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Banan dodaje ciekawego smaku, urozmaica go, ale nie jest tak wyczuwalny. Nikt z osób jedzących nie zgadł, że jest on dodany, a jednak szarlotka była inna. Bardzo polecam, będzie idealna na chłodniejsze, letnie dni.
Przepis autorski.

szarlotka z bananem

Aromatyczna szarlotka z bananem
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
90g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g masła
1 jajko
Nadzienie:
1,5 kg umytych jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 garście grubo poszatkowanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
1 dojrzały banan

szarlotka z bananem

Nadzienie:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie przełożyć je na patelnię lub do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, 1 łyżkę cukru i smażyć, aż jabłka zmiękną.

2. Do miękkich jabłek dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i trzymać jeszcze na patelni przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Do ostygniętych jabłek dodać rozgniecionego na papkę banana, orzechy i wymieszać.

szarlotka z bananem

Ciasto:
4. Składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 15 minut.

5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki i zrobić około 4-5cm. brzeg. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać 2 łyżkami bułki tartej i wyłożyć na nie jabłka. Z jabłek formujemy kopczyk (podczas pieczenia brzegi ciasta trochę opadną i nadzienie będzie wystawało ponad brzeg).

7. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką i nakryć nim jabłka (tak, żeby brzegi obu kawałków ciast się stykały). Wierzch ponakłuwać nożem i szarlotkę wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut (pod tortownicę radzę podłożyć folię lub blaszkę, żeby nie ubrudzić piekarnika). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

8. Podawać przestygnięte, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

szarlotka z bananem

szarlotka z bananem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

33 komentarze do wpisu „Aromatyczna szarlotka z bananem”

  1. Super przepis. Mam tylko pytanie, czy mąkę kukurydzianą można zastąpić jakimś innym rodzajem? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  2. mam małe pytanie zrobilam ciasto wedlug przepisu ale nie wyroslo mi tak jak u Pani nie wiem czemu,moze wina proszku albo formy. pieke drugie na mniejszej zobacze jak wyjdzie….

  3. używam jabłek jakie są w moim lokalnym sklepie, nie wiem jaka odmiana, nawet nie jest napisane na karteczce z ceną, tylko jabłka, pozdrawiam

  4. Dzień dobry, niestety cały dół z brzegami mi opadł. Zrobił się jeden wielki zakalec. Składniki dodałam wszystkie tak jak trzeba, wyrobiłam ciasto, włożyłam do zamrażalki i nagrzanego piekarnika a wszystko spłynęło na dół. Może Pani wie dlaczego? Czy to może przez to, że nie rozwałkowałam ciasta na desce podsypanej mąką? To jest mój pierwszy zakalec :(

  5. mi też brzegi opadły co napisałam w punkcie 6. wydaje mi się, że wszytko było jak trzeba, no chyba że rzeczywiście wszytko się zrównało na jeden poziom, to przykro mi, pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.