Do mojego repertuaru dołączam tę wyjątkowo aromatyczną szarlotka z bananem na maślanym, kruchym cieście. Wspaniale pachnie i wybornie smakuje. Banan dodaje ciekawego smaku, urozmaica go, ale nie jest tak wyczuwalny. Nikt z osób jedzących nie zgadł, że jest on dodany, a jednak szarlotka była inna. Bardzo polecam, będzie idealna na chłodniejsze, letnie dni.
Przepis autorski.
Aromatyczna szarlotka z bananem
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
90g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g masła
1 jajko
Nadzienie:
1,5 kg umytych jabłek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2 garście grubo poszatkowanych orzechów włoskich
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki bułki tartej
1 dojrzały banan
Nadzienie:
1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Następnie przełożyć je na patelnię lub do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy, 1 łyżkę cukru i smażyć, aż jabłka zmiękną.
2. Do miękkich jabłek dodać mąkę kukurydzianą, wymieszać i trzymać jeszcze na patelni przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
3. Do ostygniętych jabłek dodać rozgniecionego na papkę banana, orzechy i wymieszać.
Ciasto:
4. Składniki na ciasto posiekać nożem i zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na około 15 minut.
5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Jedną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki i zrobić około 4-5cm. brzeg. Ponakłuwać je widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika posypać 2 łyżkami bułki tartej i wyłożyć na nie jabłka. Z jabłek formujemy kopczyk (podczas pieczenia brzegi ciasta trochę opadną i nadzienie będzie wystawało ponad brzeg).
7. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką i nakryć nim jabłka (tak, żeby brzegi obu kawałków ciast się stykały). Wierzch ponakłuwać nożem i szarlotkę wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 30-35 minut (pod tortownicę radzę podłożyć folię lub blaszkę, żeby nie ubrudzić piekarnika). Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
8. Podawać przestygnięte, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Pyszne ciasto, będę testować kolejne szarlotki :)