Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750g umytej, obranej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych

Ciasto z czarną porzeczką

1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto:
2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.

3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.

5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).

6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

Beza:
7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.

8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto z czarną porzeczką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

Ciasto Maczek Porzeczkowy

Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką

50 komentarzy do “Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą”

  1. Czy trzeba poczekać aż ciasto przestygnie po pierwszym pieczeniu żeby móc wyłożyć na nim beze do kolejnego pieczenia?

    Odpowiedz
  2. Witam!
    Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną, tak aby spód był bezglutenowy lub zawartość glutenu nie była zbyt duża?
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Przepyszne! Użyłam dżemu z czarnych porzeczek. Pominelam cukier i mąkę przy owocach. Mąż nie mógł się doczekać i kroil jeszcze ciepłe ☺

    Odpowiedz
  4. Witam, mam takie pytanie, zostały mi porzeczki z nalewki, które zmiksowałam i przełożyłam do słoiczka, czy mogę ich użyć do tego ciasta???Są słodkie i mocno alkoholowe.A jak z tą bezą, suszę ją w piekarniku w 150 stopniach przez pół godziny ????Jak sprawdzić czy jest dobra???
    I ostatnie pytanie jakie inne owoce będą dobre do tego ciasta???

    Odpowiedz
    • myślę, że te porzeczki ze słoika będą dobre, a beza będzie dobra jak z wierzchu będzie sucha, nie będzie się świeciła, może Pani lekko dotknąć i powinna się pokruszyć, jeśli chodzi o inne owoce to myślę, że jagody, borówka, maliny będą dobre, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  5. A mi beza nie wyszla i zastanawiam sie czemu? Po prawie godzinie pieczenia bezy, byla miekka a nie chrupiaca. Co moglo wplynac na to ze nie wyszlo?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz