Maślane ciasto z wiśniami

Bardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…

Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

Maślane ciasto z wiśniami

Maślane ciasto z wiśniami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
6 jajek
1 szklanka cukru
300g masła w temperaturze pokojowej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
3 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki kakao bez cukru
4 łyżki wody
600g umytych, wydrylowanych wiśni
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao z wodą, a do drugiej migdały, wymieszać.

5. Do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć jasne ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać i poukładać dosyć ciasno wiśnie.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem .

Udanych wypieków:)

Maślane ciasto z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Maślane ciasto z wiśniami”

  1. mi wisnie opadly na samo dno, nie tak jak na Twoich zdjeciach, jak tego uniknac? dodalam mrozone owoce, ktore rozmrozilam najpierw. poza tym ciacho pycha!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.