Maślane ciasto z wiśniami

Bardzo smaczne, soczyste, trochę czekoladowe ciasto z kwaskowatymi wiśniami. Mało skomplikowane, szybkie, idealne do popołudniowej kawy. Wiśnie podczas pieczenia zanurzą się w maślanym cieście i będą smakowite. Polecam…

Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

Maślane ciasto z wiśniami

Maślane ciasto z wiśniami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
6 jajek
1 szklanka cukru
300g masła w temperaturze pokojowej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
3 łyżki zmielonych migdałów
3 łyżki kakao bez cukru
4 łyżki wody
600g umytych, wydrylowanych wiśni
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 4-5 minut mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

3. Do masy maślanej dodać połowę mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, aromat i mleko, wymieszać.

4. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać kakao z wodą, a do drugiej migdały, wymieszać.

5. Do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć jasne ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto, wyrównać i poukładać dosyć ciasno wiśnie.

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem .

Udanych wypieków:)

Maślane ciasto z wiśniami

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do wpisu „Maślane ciasto z wiśniami”

  1. mi wisnie opadly na samo dno, nie tak jak na Twoich zdjeciach, jak tego uniknac? dodalam mrozone owoce, ktore rozmrozilam najpierw. poza tym ciacho pycha!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz