Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750g umytej, obranej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych
1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto:
2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.
3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).
6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Beza:
7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.
8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czyli tą bezę mam ułożyć dopiero po pół godzinnym pieczeniu ciasta?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Było przepyszne, długie pieczenie nic mu nie zaszkodziło.
agata: – myślę, że tak,
Ania: mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam,
a można piec bez funkcjo góra-dół, bo mam starszy typ piekarnika i nie mam tej funkcji.
Ciasto mnie zafascynowało, własnie wyłączyłam piekarnik i mam zamiar jurto podjąć nim gości imieninowo – ŚDM-owych. Ale u mnie po 30 minutach beza była jeszcze nie upieczona, wysuszyła się dopiero po ponad godzinie. Mam nadzieję, że spód się nie przepiekł.
Czym mozna zastapić funkcje góra dół? bo jej nie mam :|
myślę, że tak, jak dodaje Pani dżem to usunęłabym też cukier ten dodawany do owoców,
pozdrawiam
Czy zamiast świeżych porzeczek mogę użyć dżemu? Zostawię bułkę a cukier i mąkę usunę. Myślę że też się uda.
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto się już piecze.
Troszeczkę zmodyfikowałam przepis:
na wierzch porzeczek dodałam pokrojonego w plasterki banana (1)
zamiast migdałów dodałam uprażone wiórki kokosowe.
Mam nadzieje że wyjdzie dobre bo zapach cudowny!
Myślę, że uda się z wiśniami i jagodami, pozdrawiam
Pięknie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie:) a czy można zrobić z jagodami? Zrobię na weekend:)
Ślinianki szaleją!:)) Jakie proporcje byłyby przy wiśniach? Tak samo?
Uwielbiam porzeczki +beza=POEZJA!
Przepysznie wygląda..jak nic trzeba będzie skorzystać z przepisu.;)