Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…

Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750g umytej, obranej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych

Ciasto z czarną porzeczką

1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180°C przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto:
2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.

3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.

5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).

6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

Beza:
7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.

8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).

9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto z czarną porzeczką

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą”

  1. Czytam komentarze i w dalszym ciągu nie mogę rozwiać moich wątpliwości, mimo, że to pytanie już padło. Kiedy dokładnie mam wyłożyć bezę (?) Co Pani ma na myśli, pisząc „..podpieczone ciasto”? tzn kiedy? po jakim czasie? I dalej razem piec 30 minut? ale od jakiego czasu to liczyć? Proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz
    • Jak juz podpieczesz te pierwsze 30 minut wyjmujesz, nakladasz beze i z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut 150• ( ja beze ubijam na 10 minut przed końcem pierwszego pieczenia).
      Piekę już drugi raz bo uważam ze kruche ciasto jest najlepsze ze wszystkich jakie już piekłam, tym razem inne owoce :)

      Odpowiedz
  2. Przepisy z Pani strony są rewelacyjne!! Gratuluję i dziękuję!! Podejmuję gości od jakiegoś czasu wypiekami tylko z Pani strony i wszyscy są zachwyceni. Czy to proste ciasto z owocami czy wymyślny tort wszystko przepyszne, proste w wykonaniu, jasno wyjaśnione krok po kroku….Jest Pani czarodziejką…. Dziękuję!! A powyższy placek z przepisu aktualnie w piekarniku i już wygląda i pachnie obłędnie…
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Ciasto wyszło przepyszne. Kwaskowosc porzeczek idealnie komponuje się z delikatnym spodem i beza. Przepis nie jest skomplikowany, więc nawet początkująca amatorka wypieków poradzi sobie z nim.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz