Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
4-5 łyżek bułki tartej
750g umytej, obranej czarnej porzeczki
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2-4 łyżki cukru
Beza:
5 białek
3/4 szklanki cukru
100g płatków migdałowych
1. Płatki migdałowe wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć migdały w temperaturze 180oC przez około 8-10 minut, aż ładnie się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto:
2. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto, podzielić na dwie części, jedną trochę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika.
3. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć blaszkę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Schłodzone ciasto w blaszce posypać bułką tartą. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie wyłożyć je równomiernie na ciasto w blaszce.
5. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, posypać nim porzeczki (ciasto nie musi przykryć owoców całkowicie).
6. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Beza:
7. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier (tak po 1 łyżce), mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Na końcu dodać uprażone płatki migdałowe i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką.
8. Bezę równomiernie wyłożyć na podpieczone ciasto i blaszkę wstawić znów do piekarnika. Piec w temperaturze 150oC na funkcji góra-dół przez około 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Uwielbiam porzeczki +beza=POEZJA!
Przepysznie wygląda..jak nic trzeba będzie skorzystać z przepisu.;)
Ślinianki szaleją!:)) Jakie proporcje byłyby przy wiśniach? Tak samo?
Pięknie wygląda i na pewno smakuje rewelacyjnie:) a czy można zrobić z jagodami? Zrobię na weekend:)
Myślę, że uda się z wiśniami i jagodami, pozdrawiam
Ciasto się już piecze.
Troszeczkę zmodyfikowałam przepis:
na wierzch porzeczek dodałam pokrojonego w plasterki banana (1)
zamiast migdałów dodałam uprażone wiórki kokosowe.
Mam nadzieje że wyjdzie dobre bo zapach cudowny!
mam nadzieję, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast świeżych porzeczek mogę użyć dżemu? Zostawię bułkę a cukier i mąkę usunę. Myślę że też się uda.
myślę, że tak, jak dodaje Pani dżem to usunęłabym też cukier ten dodawany do owoców,
pozdrawiam
Czym mozna zastapić funkcje góra dół? bo jej nie mam :|
Ciasto mnie zafascynowało, własnie wyłączyłam piekarnik i mam zamiar jurto podjąć nim gości imieninowo – ŚDM-owych. Ale u mnie po 30 minutach beza była jeszcze nie upieczona, wysuszyła się dopiero po ponad godzinie. Mam nadzieję, że spód się nie przepiekł.
Witam,
a można piec bez funkcjo góra-dół, bo mam starszy typ piekarnika i nie mam tej funkcji.
agata: – myślę, że tak,
Ania: mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Było przepyszne, długie pieczenie nic mu nie zaszkodziło.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czyli tą bezę mam ułożyć dopiero po pół godzinnym pieczeniu ciasta?
tak, pozdrawiam
Witam na jak duza blache sa te proorcje? Pozdrawiam
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
A mi beza nie wyszla i zastanawiam sie czemu? Po prawie godzinie pieczenia bezy, byla miekka a nie chrupiaca. Co moglo wplynac na to ze nie wyszlo?
CIASTO ROBIŁAM NA URODZINY WYSZŁO BARDZO DOBRE TYLKO FAJNA ZABAWA W OBIERANIE POZECZEK ALE WARTO POLECAM
cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam serdecznie
Czy mogę dodać mrożone porzeczki ?? Jeśli tak – czy wcześniej rozmrozić?? czy lepiej nie??
Dziękuję za góry za odpowiedź
tak i myślę, że przy tym cieście nie trzeba rozmrażać,
pozdrawiam serdecznie
Witam, mam takie pytanie, zostały mi porzeczki z nalewki, które zmiksowałam i przełożyłam do słoiczka, czy mogę ich użyć do tego ciasta???Są słodkie i mocno alkoholowe.A jak z tą bezą, suszę ją w piekarniku w 150 stopniach przez pół godziny ????Jak sprawdzić czy jest dobra???
I ostatnie pytanie jakie inne owoce będą dobre do tego ciasta???
myślę, że te porzeczki ze słoika będą dobre, a beza będzie dobra jak z wierzchu będzie sucha, nie będzie się świeciła, może Pani lekko dotknąć i powinna się pokruszyć, jeśli chodzi o inne owoce to myślę, że jagody, borówka, maliny będą dobre, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne! Użyłam dżemu z czarnych porzeczek. Pominelam cukier i mąkę przy owocach. Mąż nie mógł się doczekać i kroil jeszcze ciepłe ☺
Brzmi przepysznie, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ja dzisiaj zrobiłam. Dałam porzeczki mróżne .Ciasto wyszło pyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam!
Czy mąkę pszenną mogę zastąpić jakąś inną, tak aby spód był bezglutenowy lub zawartość glutenu nie była zbyt duża?
Pozdrawiam!
myślę, że tak, ale nie doradzę jaką, pozdrawiam
Czy trzeba poczekać aż ciasto przestygnie po pierwszym pieczeniu żeby móc wyłożyć na nim beze do kolejnego pieczenia?
nie trzeba czekać, dać na gorące, pozdrawiam
Upiekłam i smakuje bosko
Dziekuje za przepis
zrobione w sobote – przepyszne, zdecydowanie mój faworyt :)
czy mogę dodać czarną i czerwoną porzeczkę? Mam niewiele czarnej porzeczki w zamrażalniku, a więcej czerwonej. Pozdrawiam
tak można, pozdrawiam
Ciasto wyszło przepyszne. Kwaskowosc porzeczek idealnie komponuje się z delikatnym spodem i beza. Przepis nie jest skomplikowany, więc nawet początkująca amatorka wypieków poradzi sobie z nim.
Czy zamiast porzeczek mogę dodać jeżyny?
myślę, że tak, pozdrawiam