Ciasto malinowe z polewą adwokatową

Smaczne ciasto z malinami, kremem śmietanowym i polewą adwokatową. Jest z nim trochę zachodu, ponieważ musimy przygotować sporo różnych warstw, ale ciasto prezentuje się bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „Biszkopt z musem truskawkowym”, polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose .

Ciasto malinowe z polewą

Ciasto malinowe z polewą adwokatową
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
150g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
4 jajka
skórka starta z 1/2 niedużej cytryny
280g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150ml wody mineralnej gazowanej
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Malinowe nadzienie:
8-9 łyżeczek żelatyny – 25g
900g malin (mogą być mrożone)
100g cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
300g śmietanki kremówki 36%
250g kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
Polewa:
3 łyżeczki żelatyny – 7g
250ml likieru adwokat
150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna
Dodatkowo:
świeże maliny do dekoracji

Ciasto malinowe z polewą

Ciasto:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

3. Do maślanej masy dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut (Uwaga: ciasto mało wyrasta).
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Malinowe nadzienie:
5. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

6. Maliny przełożyć do garnka i dodać cukier. Podgrzewać, mieszając, aż maliny zmiękną i zaczną się rozpadać. Gorące maliny zdjąć z ognia i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Malinową masę odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem skropić ciasto. Następnie wylać lekko tężejącą masę malinową, wyrównać i blaszkę wstawić do lodówki (masa malinowa ma stężeć).

Krem:
8. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/3 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

10. Żelatynę rozmieszać z 2 łyżkami kwaśnej śmietany i następnie dodać ją do pozostałej kwaśnej śmietany, wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Gotowy krem wylać na masę malinową, wyrównać i wstawić do lodówki.

Polewa:
11. Żelatynę zalać zimną wodą, tak żeby woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści.

12. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać.
Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc.
Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami.

Udanych wypieków :)

Ciasto malinowe z polewą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Ciasto malinowe z polewą adwokatową”

  1. robiłam wczoraj to ciasta,jest świetne bardzo bardzo dobre :) i pięknie wygląda ale ja musiałam dać więcej żelatyna do malin i masy śmietanowej niż jest w przepisie . dzięki za fajny przepis :)

  2. Niestety, ale żadna masa nie chciala mi stezec.. krem musiałam wyrzucić i zrobić gotowy z torebki.. a konfitura i polewa zlały mi się z ciasta..
    Także chyba za mało żelatyny w przepisie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.