Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…
Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.
4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Moje 1 ciasto.. bez miksera.. i pytanie borówki się nadają? mam nadzieje, ze tak…
dać trochę mniej mleka, pozdrawiam
dzień dobry, chciałabym upiec to ciasto, ale nie mam w domu jogurtu i chciałabym użyć mleka. co zrobić w takiej sytuacji – dać go mniej? czy dodać więcej mąki?
pozdrawiam
Upiekłam dziś również i to ciasto, niestety u mnie nie ma tak ładnego koloru tylko jest jakieś takie burę?! Chyba lepiej gdyby się maliny dodawało pod koniec mieszania ciasta bo tak to one się rozwalają puszczają sok i ciasto traci ładny kolor, w smaku jak najbardziej ok ale wygląd nie za bardzo :(
myślę, że powinno się udać, tylko proszę użyć drobnych truskawek, pozdrawiam
Zastanawiam się nad dodaniem do ciasta truskawek zamiast malin, bo mamy teraz na nie idealną porę! :) Czy ktoś może próbował i czy wyszło?
Ciasto po upieczeniu wyszlo calkiem dobre, ale miało kolor babki ziemiaczanej a na gorze wygladało jak murzynek pewnie przez moj zepsuty piekarnik. Ogólnie przepis polecam, ponieważ ciasto jest smaczne konsystencja ciasta wyszla rowniez niczego sobie, ale na pewno nie wyszło to co oczekiwałam.
Spróbowałam wykonać ciasto z większej ilości skladników o 1/3, ale zamiast jogurtu dałam maślankę. Masło po tym jak ostygło dodałam do maslanki i jajek i zrobily się grudki. Czy ciasto wyjdzie?przekonamy się po 20 min juz troszke u góry sie jakby przypala, zamiast owocow dodalam dzem, pozdrawiam
Bardzo mi miło, więc czekam na relację, życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Droga cukierenko te przepisy mam już przejrzane jednak zachłanność powoduje, że chciałabym więcej;-) nie mogę doczekać się weekendu bo do testu pójdzie jagodowe ciasto z białą czekoladą i migdałami. Dam znać jak wyszło. Kurcze masz tyle znakomitych propozycji,że nie wiem na co się decydować. Pozdrawiam ciepło.
około 12-15g
pozdrawiam
bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało:) dziękuję za miły komentarz,
jeszcze tutaj znajdzie Pani parę przepisów z jogurtem
http://www.malacukierenka.pl/ciasta-z-jogurtem
pozdrawiam serdecznie
Śpieszę z następnym komentarzem. Kolejne genialne ciasto, które miałam przyjemność upiec. Jestem zachwycona wszystkim co proponujesz. Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu. Cudownie pachnie i jest wilgotne co bardzo mi odpowiada.Najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam i tutaj moja skromna prośba z chęcią poznałabym więcej przepisów z użyciem jogurtu. Uwielbiam tę stronę bo wiele się dzięki niej uczę. Pozostaje tylko prosić o więcej. Dziekuję losowi,że Cię znalazłam droga autorko bo mam znacznie słodsze życiea:-D
ile waży łyzka mąki?
tak, można tylko przed dodaniem do ciasta bym je rozmroziła,
pozdrawiam