Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami – Bardzo smaczne, soczyste i fantastycznie aromatyczne ciasto ze śliwkami. Cudownie pachnie korzennymi przyprawami, wanilią oraz podpieczonymi owocami. Ciasto jest mięciutkie, nasączone sokiem z owoców, delikatne i apetycznie wygląda. W przygotowaniu jest ekspresowe i łatwe, nie powinno być z nim żadnych problemów. Soczyste śliwki w cynamonowo – kardamonowym cieście tworzą doskonałe zestawianie, bardzo polecam…
Proste aromatyczne ciasto ze śliwkami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
600g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i goździkami.
2. Jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać aromat waniliowy i powoli, ciągle miksując, wlewać olej. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać owoce (skórką do dołu). Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej od razu zdjąć obręcz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zamiast kardamonu cynamonu dałam wiórki kokosowe zamiast śliwek wiśnie wyszło cudnie!
wow, wspaniale, ogromnie się cieszę, dziękuję! pozdrawiam serdecznie:)
Dobry wieczór chciałam zameldować ze ciasto wyszło przepyszne ja uwielbiam kardamon i cynamon …..bajka upieklam w prostokątnej blaszce z tych samych proporcji. Pozdrawiam serdecznie po raz kolejny :)
mimo zachwytów dla mnie nic rewelacyjnego no i na pewno za słodkie
witam,
czekam więc na relację i życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Jestem pod wrażeniem, jutro wykonam, jak się uda to się pochwalę
Wygląda przepięknie… a to połączenie – cynamon, kardamon, goździki musi dawać wspaniały aromat już podczas pieczenia ;) Kocham takie ciasta ;) pozdrawiam, Kasia
ślicznosci pysznosci.
Uwielbiam takie korzenne smaki a zwłaszcza jak jest to ciasto z owocami. Przepis zapisuję w najbliższym czasie wypróbuję :)
ja też bardzo lubię takie połączenie, zachęcam więc do pieczenia
pozdrawiam:)
Ooo, kardamon mi się świetnie ze śliwkami komponuje :) Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
przecudne zdjęcia!
i fajny przepis. szybki i niezwykle efektowny ;]