Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…
Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.
4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Powyżej jest informacja że z mrożonymi też można. Nie , nie można , maliny rozlatują się całkowicie podczas mieszania (robiłam dokładnie jak w przepisie) i zamiast placka robi się breja. Właśnie całe ciasto poszło do kosza. Stracony czas i pieniądze
Robiłam z mrożonymi wiśniami. Logicznym jest, że zmieszanie mrożonych czy świeżo rozmrożonych owoców z ciastem doprowadzi do puszczenia przez nie wody, dlatego ja najpierw rozmroziłam swoje wiśnie, a później wrzucałam je pojedynczo do wylanego na blaszkę ciasta, później przykryłam jeszcze kilkoma łyżkami ciasta i na wierzch również wrzuciłam kolejne wiśnie. Wyszło super. Trzeba tylko pomyśleć przed pieczeniem i zastanowić się nad konsekwencjami dalszych czynów.
proszę wtedy dodać trochę więcej proszku do pieczenia, bez sody może nie wyrosnąć,
pozdrawiam
witam mam pytanie nie mam sody czy zrobi to duza roznice jesli nie dodam ??
najlepiej dać pół na pół, pozdrawiam
Czy część lub całość mąki można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Ciasto pyszne! Dawno nic tak dobrego nie upiekłam :)Pozdrawiam.
myślę, że tak pozdrawiam
Czy można jogurt zastąpić śmietaną 18%?
mogło być za krótko pieczone, tak wygląda, że za krótko, proszę piec o 10-15 minut dłużej, owoce też mogły być za ciężkie, ale raczej to pierwsze, pozdrawiam
Bardzo spodobał mi się Pani przepis, dzisiaj próbowałam zrobić w wersji z brzoskwiniami zamiast malin. Dokładnie odmierzyłam składniki, robiłam wg przepisu, w piekarniku było śliczne, w momencie gdy wyłączyłam, wszystko opadło i ciasto ma jakieś 3 cm… :[
Co mogłam zrobić źle? Proszę o wskazówki, dopiero raczkuję z wypiekami i coraz bardziej się zniechecam… Pozdrawiam!
Ogromnie się cieszę:) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w wersji bez owoców, bo nie miałam, a wierzch polałam rozpuszczoną w mleku czekoladą deserową z odrobiną wiórków kokosowych, wszyscy byli zachwyceni, Mała Cukierenko jesteś genialna :)
Najszybsze i najłatwiejsze ciasto jakie upiekłam! Zamiast malin to dodałam owoce leśne – wyszło pycha. Lekkie ciasto idealne na niedzielną poranną kawę. Dziękuję i pozdrawiam!
myślę, że się nadają, pozdrawiam