Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

106 komentarzy do “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. Powyżej jest informacja że z mrożonymi też można. Nie , nie można , maliny rozlatują się całkowicie podczas mieszania (robiłam dokładnie jak w przepisie) i zamiast placka robi się breja. Właśnie całe ciasto poszło do kosza. Stracony czas i pieniądze

    Odpowiedz
    • Robiłam z mrożonymi wiśniami. Logicznym jest, że zmieszanie mrożonych czy świeżo rozmrożonych owoców z ciastem doprowadzi do puszczenia przez nie wody, dlatego ja najpierw rozmroziłam swoje wiśnie, a później wrzucałam je pojedynczo do wylanego na blaszkę ciasta, później przykryłam jeszcze kilkoma łyżkami ciasta i na wierzch również wrzuciłam kolejne wiśnie. Wyszło super. Trzeba tylko pomyśleć przed pieczeniem i zastanowić się nad konsekwencjami dalszych czynów.

      Odpowiedz
  2. mogło być za krótko pieczone, tak wygląda, że za krótko, proszę piec o 10-15 minut dłużej, owoce też mogły być za ciężkie, ale raczej to pierwsze, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Bardzo spodobał mi się Pani przepis, dzisiaj próbowałam zrobić w wersji z brzoskwiniami zamiast malin. Dokładnie odmierzyłam składniki, robiłam wg przepisu, w piekarniku było śliczne, w momencie gdy wyłączyłam, wszystko opadło i ciasto ma jakieś 3 cm… :[
    Co mogłam zrobić źle? Proszę o wskazówki, dopiero raczkuję z wypiekami i coraz bardziej się zniechecam… Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam w wersji bez owoców, bo nie miałam, a wierzch polałam rozpuszczoną w mleku czekoladą deserową z odrobiną wiórków kokosowych, wszyscy byli zachwyceni, Mała Cukierenko jesteś genialna :)

    Odpowiedz
  5. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto jakie upiekłam! Zamiast malin to dodałam owoce leśne – wyszło pycha. Lekkie ciasto idealne na niedzielną poranną kawę. Dziękuję i pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz