Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

106 komentarzy do “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt wspaniały! Smaczne, puszyste, pachnące. Jeszcze nie raz się na nie zdecyduję, dzięki za świetny przepis :)

    Odpowiedz
    • Zrobiłam. Wyszło super. Lekkie, puszyste, mięciutkie i cytrynowo orzeźwiające. Zamieniłam tylko maliny na wiśnie, bo te akurat miałam pod ręką. Świetny przepis. Dziękuję i pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. Ja bym do tego ciasta nie dodawała już kruszonki, bo ono ma dużo owoców, więc może być zakalec z kruszonką,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. Chciałabym dodać na wierzch kruszonkę, czy mogę to zrobić bez obaw że obciąży ona ciasto? Obawiam się trochę zakalca – ciasta na jogurcie bywają kapryśne :(

    Odpowiedz
  4. Upieklam i wyszlo wspaniale :) Musze przyznac, ze to ciasto nie jest rewelacyjne ale kwestia gustu i smaku (ja wole ciasta z kremem). Oczywiscie przepis genialny ! Jedyna modyfikacja: dodalam troche mleka do ciasta bo bylo za geste. uzylam malin i jagod. Uwielbiam Twoje przepisy!

    Odpowiedz
  5. Upiekłam dziś to ciasto, gdy mój synek zrobił sobie krótką drzemkę (wspaniale, że nie trzeba używać miksera!) ;) Bardzo jasny i dokładny przepis. Dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło przepyszne! Mąż i synek byli zachwyceni, a ja pękałam z dumy ;) To już trzecie ciasto, które przygotowałam według Pani przepisów – wszystkie udały się idealnie! Dziękuję!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz