Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…
Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.
4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy do tego przepisu mozna dać mrożone maliny ?
cieszę się ogromnie, dziękuję bardzo za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Ciasto jest proste w wykonaniu, a efekt wspaniały! Smaczne, puszyste, pachnące. Jeszcze nie raz się na nie zdecyduję, dzięki za świetny przepis :)
tak około 50-60g
pozdrawiam
Zrobiłam. Wyszło super. Lekkie, puszyste, mięciutkie i cytrynowo orzeźwiające. Zamieniłam tylko maliny na wiśnie, bo te akurat miałam pod ręką. Świetny przepis. Dziękuję i pozdrawiam gorąco!
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
Ile masła (wagowo) mieści się w 4 łyżkach?
Pozdrawiam
Skorzystałam z przepisu, dziękuję! :)
http://slodkie.blox.pl/2013/08/Ciasto-cytrynowe-z-malinami.html
A jak ktoś nie ma termoobiegu to w jakiej temp piec??
bez termoobiegu w 180C na funkcji góra- dół, pozdrawiam
Rozumiem, w takim razie zrobię bez kruszonki – jak tylko zbiorę odpowiednią ilość malin z krzaczka ;) Pozdrawiam!
Ja bym do tego ciasta nie dodawała już kruszonki, bo ono ma dużo owoców, więc może być zakalec z kruszonką,
pozdrawiam ciepło
Chciałabym dodać na wierzch kruszonkę, czy mogę to zrobić bez obaw że obciąży ona ciasto? Obawiam się trochę zakalca – ciasta na jogurcie bywają kapryśne :(
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Faktycznie fajne. Wszystkim smakowalo! 👏👏
Upieklam i wyszlo wspaniale :) Musze przyznac, ze to ciasto nie jest rewelacyjne ale kwestia gustu i smaku (ja wole ciasta z kremem). Oczywiscie przepis genialny ! Jedyna modyfikacja: dodalam troche mleka do ciasta bo bylo za geste. uzylam malin i jagod. Uwielbiam Twoje przepisy!
wspaniale, bardzo mi miło, cieszę się bardzo:)
pozdrawiam serdecznie
Upiekłam dziś to ciasto, gdy mój synek zrobił sobie krótką drzemkę (wspaniale, że nie trzeba używać miksera!) ;) Bardzo jasny i dokładny przepis. Dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło przepyszne! Mąż i synek byli zachwyceni, a ja pękałam z dumy ;) To już trzecie ciasto, które przygotowałam według Pani przepisów – wszystkie udały się idealnie! Dziękuję!
życzę powodzenia!
Dziekuje sprobuje jeszcze raz.do trzech razy sztuka