Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Mega ciasto czekoladowe – Brownies z malinami i orzechami

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

106 komentarzy do “Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. przykro mi, ale wszystko jedno czy rzadkie czy gęste ciasto powinno wyrosnąć, proszę spróbować piec dłużej z około 10 minut, radzę również, aby składniki były w temperaturze pokojowej,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. Juz drugi raz skorzystalam z tego przepisu i drugi raz juz mi nie wyszlo.raz ciasto wychodzi za rzadkie raz za geste….ciasto wychodzi zakalcowate.dlaczego tak sie dzieje.

    Odpowiedz
  3. wow! dziękuję baaardzo za tak szybką odpowiedź! :) Jeszcze nie upiekłam, ale już kocham to ciasto i malacukierenka.pl ! :)

    Odpowiedz
  4. wszystko mieszamy łyżką, nie używamy miksera,
    do miski dodajemy jogurt, jajka i całą resztę jak jest w przepisie i mieszamy łyżką,
    jajka przed dodaniem do jogurtu proszę w kubeczku rozbełtać widelcem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. pierwszy raz piekę ciasto! „wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy”… Ale czym?? Mikserem?? Łyżką?? Pałką?? te jajka ubić i do ubitych dodać jogurt i reszte czy jak?? Proszę o pomoc! :(

    Odpowiedz
  6. cieszy mnie że się udało, bardzo smaczne zamienniki Pani użyła,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Witam
    Upiekłam dziś to ciasto w trakcie gotowania obiadu, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast malin dałam gruszki i jabłka z kompotu. Pyszne i wilgotne. Polecam.

    Odpowiedz
  8. Mam pytanie , czy we wszystkich ciastach używa Pani sody i proszku do pieczenia? U nas w rodzinie nie możemy jeśc ciast z tymi spulchniaczami, drożdże też nam szkodzą, co w takim wypadku???Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  9. Pycha :) Przepis po małych modyfikacjach bo w trakcie odkryłam, że dzieciaki zjadły jogurt naturalny i prawie puste opakowanie wsadziły do lodówki :/ więc musiałam dodać mojego jogurtu kawowego bo tylko taki miałam i proszek do pieczenia zamiast sody. Malin wrzuciłam cały kopiasty pojemnik więc się porozwalały przy mieszaniu i ciasto wyszło w plamy beżowo- różowe :) Jest pyszne, okazuje się że kawa i maliny idą w parze.
    Proszę o więcej przepisów na ciasta bez miksowania, uwielbiam jak mogę zrobić ciasto za pomocą dwóch misek i drewnianej łyżki, tak szast-prast i gotowe :)
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz