Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…
Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.
4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Dzien dobry !
Ciasto wyszło przepysznie ..
Zamiast malin dodałam banany ( bo na maliny mam uczulenie )
Przepis … Świetny ; )
Pozdrawiam ! ; )))
cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam
Upiekłam i przepis dodaję do ulubionych :) jest obłędne w smaku :) dziękuję za przepis!!!
W takim razie czekamy na premierę tortu pavlova:)
Pozdrawiam!
witam:)
nic szczególnego nie dodaje do bez, czasami trochę soku z cytryny, ale też za dużo jak na razie ich nie piekłam,
tort pavlova ciągle jeszcze przede mną,
pozdrawiam
Dziękuję:) A czy ma Pani jakiś patent na to żeby beza po upieczeniu nie opadała? Robię świetny sernik z bezą, niestety nie potrafię zrobić tak aby była ona wyrośnięta po upieczeniu tzn. niby w trakcie pieczenia rośnie a potem opada. Może Pani zna jakiś sposób żeby temu zapobiec? Może to kwestia dodania jakiegoś składnika podczas ubijania? Pozdrawiam:))
witam,
cieszę się, że ciasto smakowało, moje też wyszło ciemne,
kiedyś miałam piekarnik gazowy i myślę, że nie ma to aż tak wielkiego wpływu, chociaż rzeczywistość zdarza się że gazowy trochę nie równo piecze (ale ja miałam stary gazowy, teraz te nowe są podobno super),
gazowy czy elektryczny to nie ma takiego znaczenia, już prędzej zależy to od samego piekarnika musimy się go nauczyć,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam. Smaczne, wilgotne, jednak dosyć słabo wyrosło i w środku jest trochę ciemne, to chyba za sprawą sodki. Zastanawiam się czy fakt że używam piekarnika gazowego powoduje że niektóre ciasta kiepsko wyrastają?
Jak Pani uważa?
Pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto wyszło pyyyyysznnnnnneeeeeee :)
wprawdzie nie dodałam skórki z cytryny a zamiast malin dodałam czereśni ale przepis jest genialny :)
pozdrawiam :)
Witam:)
Myślę, że można dodać mrożone, ale ja nigdy nie próbowałam z mrożonymi,
pozdrawiam
Witam,
mam mrożone malinki, czy przed dodaniem rozmrozić je czy nie? Od tygodnia już myślę o tym cieście:) Pozdrawiam serdecznie!
ciasto wyszlo extra, ja na wierzch zrobilam jeszcze kruszonke bo takiem moj maz mial zyczenie :) naprawde super przepis.
witam,
jak najbardziej, mąka tortowa jest to pszenna mąka idealna do ciast, nadaje się w 100% do tego ciasta
pozdrawiam
….eeeeeee a czy jak nie mam pszennej mąki tylko tortowa to tez wyjdzie???? ….w tych tematach jestem zielona, ale chce sprobowac tego przepisu … i to juz dzis (bez wychodzenia z domu heheheh).
Uwielbiam takie mięciutkie owocowe ciacha:) Połączenie aromatu cytryn i malin bardzo mi smakuje, robiłam w takiej kombinacji muffinki i były wyśmienite:)