Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…
Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.
2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.
3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.
4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Upiekłam to ciasto. Polecam, bo jest i pyszne i szybko się je robi:)
Myślę, że jeżyny będą świetne, maliny które ostatnio kupiłam też nie były za słodkie, a
ciut więcej cukru na pewno załatwi sprawę:)
pozdrawiam
Ależ słodycz! Chyba skorzystam z przepisu, ale nie mam malin. Za to jeżyny! Chyba będą za kwaśne, jak myślisz? Więcej cukru powinno załatwić sprawę :)
dziękuję Jagodo za wypróbowanie przepisu i komentarz, cieszę się że wyszło i smakowało,
pozdrawiam:)
Dzisiaj rano robiłam to ciasto… Dosłownie 20 minutek robienia i potem pieczenie.. Wyszło pyszne, już nie ma połowy keksówki. Następnym razem spróbuję z innymi owocami – na pewno również będzie świetne!
Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubinych …wilgotne, aromatyczmne, pyszne …a dodatek malin – mniamuśny pomysł:)
Piękne to ciasto! Nie ma to jak ciasta z owocami latem. Wspaniale i kusząco wygląda na Twoich zdjeciach.
POzdrawiam:)
Majana
Uwielbiam takie wilgotne ciacha na jogurcie!
Ależ ono apetycznie wygląda!Świetne zdjęcie!
komuś wyszło to ciasto i jak smakuje ?
dziękuje, ja też jutro robię, bo owocki już czekają :) pozdrawiam :)
To ja jutro robię takie ciacho:))) dzięki za kolejny przepis:)
oczywiście, że można dodać borówek ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne
pozdrawiam:)
mmmmm ale pychotka. Czy mozna użyć dodatkowo borówek czyli pół na pół maliny i borówki? uwielbiam tego typu ciasta, aż się prosi o konsumpcje :). Pozdrawiam
cudowne zdjecia:) ciasto tez pieknie wyglada i jest na pewno pyszne:)