Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto z malinami oraz skórką cytrynową. Pachnące, delikatne, wilgotne i soczyste dzięki owocom. Dodajemy w przepisie dużo jogurtu, co sprawia, że ciasto jest bardziej puszyste i mokre. Główne aromaty to waniliowy, śmietankowy i cytrynowy od skórki. Ciasto przygotowujemy podobnie jak na muffinki. Mieszamy najpierw ze sobą suche, a potem mokre składniki, nie używamy nawet miksera. Lekkie, owocowe ciasto, idealne do śniadania i popołudniowej herbaty, podawać pokrojone w grube plastry, polecam…

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
290g mąki pszennej
140g cukru
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
240g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka lekko ubite widelcem
4 łyżki masła
skórka starta z 1 cytryny
200g malin
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Jogurt wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego.

2. Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól.

3. W drugiej misce wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy.

4. Do suchych składników dodać maliny, wymieszać. Następnie wlać mokre składniki i krótko, delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25×12cm wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 60 minut, po 40 minutach można ciasto przykryć folią aluminiową, jeśli za bardzo zacznie się przepiekać. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami

Print Friendly, PDF & Email

105 komentarzy do wpisu „Ciasto cytrynowo jogurtowe z malinami”

  1. mmmmm ale pychotka. Czy mozna użyć dodatkowo borówek czyli pół na pół maliny i borówki? uwielbiam tego typu ciasta, aż się prosi o konsumpcje :). Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj rano robiłam to ciasto… Dosłownie 20 minutek robienia i potem pieczenie.. Wyszło pyszne, już nie ma połowy keksówki. Następnym razem spróbuję z innymi owocami – na pewno również będzie świetne!

    Odpowiedz
  3. Ależ słodycz! Chyba skorzystam z przepisu, ale nie mam malin. Za to jeżyny! Chyba będą za kwaśne, jak myślisz? Więcej cukru powinno załatwić sprawę :)

    Odpowiedz
  4. Myślę, że jeżyny będą świetne, maliny które ostatnio kupiłam też nie były za słodkie, a
    ciut więcej cukru na pewno załatwi sprawę:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. ….eeeeeee a czy jak nie mam pszennej mąki tylko tortowa to tez wyjdzie???? ….w tych tematach jestem zielona, ale chce sprobowac tego przepisu … i to juz dzis (bez wychodzenia z domu heheheh).

    Odpowiedz
  6. Witam,

    mam mrożone malinki, czy przed dodaniem rozmrozić je czy nie? Od tygodnia już myślę o tym cieście:) Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  7. Ciasto wyszło pyyyyysznnnnnneeeeeee :)
    wprawdzie nie dodałam skórki z cytryny a zamiast malin dodałam czereśni ale przepis jest genialny :)
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam. Smaczne, wilgotne, jednak dosyć słabo wyrosło i w środku jest trochę ciemne, to chyba za sprawą sodki. Zastanawiam się czy fakt że używam piekarnika gazowego powoduje że niektóre ciasta kiepsko wyrastają?
    Jak Pani uważa?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  9. witam,
    cieszę się, że ciasto smakowało, moje też wyszło ciemne,
    kiedyś miałam piekarnik gazowy i myślę, że nie ma to aż tak wielkiego wpływu, chociaż rzeczywistość zdarza się że gazowy trochę nie równo piecze (ale ja miałam stary gazowy, teraz te nowe są podobno super),
    gazowy czy elektryczny to nie ma takiego znaczenia, już prędzej zależy to od samego piekarnika musimy się go nauczyć,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Dziękuję:) A czy ma Pani jakiś patent na to żeby beza po upieczeniu nie opadała? Robię świetny sernik z bezą, niestety nie potrafię zrobić tak aby była ona wyrośnięta po upieczeniu tzn. niby w trakcie pieczenia rośnie a potem opada. Może Pani zna jakiś sposób żeby temu zapobiec? Może to kwestia dodania jakiegoś składnika podczas ubijania? Pozdrawiam:))

    Odpowiedz
  11. witam:)
    nic szczególnego nie dodaje do bez, czasami trochę soku z cytryny, ale też za dużo jak na razie ich nie piekłam,
    tort pavlova ciągle jeszcze przede mną,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  12. Dzien dobry !
    Ciasto wyszło przepysznie ..
    Zamiast malin dodałam banany ( bo na maliny mam uczulenie )
    Przepis … Świetny ; )
    Pozdrawiam ! ; )))

    Odpowiedz
  13. Pycha :) Przepis po małych modyfikacjach bo w trakcie odkryłam, że dzieciaki zjadły jogurt naturalny i prawie puste opakowanie wsadziły do lodówki :/ więc musiałam dodać mojego jogurtu kawowego bo tylko taki miałam i proszek do pieczenia zamiast sody. Malin wrzuciłam cały kopiasty pojemnik więc się porozwalały przy mieszaniu i ciasto wyszło w plamy beżowo- różowe :) Jest pyszne, okazuje się że kawa i maliny idą w parze.
    Proszę o więcej przepisów na ciasta bez miksowania, uwielbiam jak mogę zrobić ciasto za pomocą dwóch misek i drewnianej łyżki, tak szast-prast i gotowe :)
    pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  14. Mam pytanie , czy we wszystkich ciastach używa Pani sody i proszku do pieczenia? U nas w rodzinie nie możemy jeśc ciast z tymi spulchniaczami, drożdże też nam szkodzą, co w takim wypadku???Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  15. Witam
    Upiekłam dziś to ciasto w trakcie gotowania obiadu, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zamiast malin dałam gruszki i jabłka z kompotu. Pyszne i wilgotne. Polecam.

    Odpowiedz
  16. cieszy mnie że się udało, bardzo smaczne zamienniki Pani użyła,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. pierwszy raz piekę ciasto! „wymieszać razem jogurt, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy”… Ale czym?? Mikserem?? Łyżką?? Pałką?? te jajka ubić i do ubitych dodać jogurt i reszte czy jak?? Proszę o pomoc! :(

    Odpowiedz
  18. wszystko mieszamy łyżką, nie używamy miksera,
    do miski dodajemy jogurt, jajka i całą resztę jak jest w przepisie i mieszamy łyżką,
    jajka przed dodaniem do jogurtu proszę w kubeczku rozbełtać widelcem,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. wow! dziękuję baaardzo za tak szybką odpowiedź! :) Jeszcze nie upiekłam, ale już kocham to ciasto i malacukierenka.pl ! :)

    Odpowiedz
  20. Juz drugi raz skorzystalam z tego przepisu i drugi raz juz mi nie wyszlo.raz ciasto wychodzi za rzadkie raz za geste….ciasto wychodzi zakalcowate.dlaczego tak sie dzieje.

    Odpowiedz
  21. przykro mi, ale wszystko jedno czy rzadkie czy gęste ciasto powinno wyrosnąć, proszę spróbować piec dłużej z około 10 minut, radzę również, aby składniki były w temperaturze pokojowej,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  22. Upiekłam dziś to ciasto, gdy mój synek zrobił sobie krótką drzemkę (wspaniale, że nie trzeba używać miksera!) ;) Bardzo jasny i dokładny przepis. Dodałam maliny i borówki. Ciasto wyszło przepyszne! Mąż i synek byli zachwyceni, a ja pękałam z dumy ;) To już trzecie ciasto, które przygotowałam według Pani przepisów – wszystkie udały się idealnie! Dziękuję!

    Odpowiedz
  23. Upieklam i wyszlo wspaniale :) Musze przyznac, ze to ciasto nie jest rewelacyjne ale kwestia gustu i smaku (ja wole ciasta z kremem). Oczywiscie przepis genialny ! Jedyna modyfikacja: dodalam troche mleka do ciasta bo bylo za geste. uzylam malin i jagod. Uwielbiam Twoje przepisy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz