Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem – Zapraszam na rewelacyjne ciasteczka kokosowe z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi. Z wierzchu cudownie chrupiące, a w środku delikatnie miękkie jak nie jedne z lepszych kokosanek. W smaku ciasteczka są wspaniałe i do tego pięknie pachną, a ich wygląd nastraja od razu pozytywnie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, polecam… ( przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem
Przepis na około 30 ciasteczek
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
130g miękkiego masła
160g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki rodzynek
100g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g pokruszonych płatków kukurydzianych

1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Następnie dodać w dwóch partiach jajka, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.

4. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).

5. Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.

6. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

41 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem”

  1. Witam, te cudowne w smaku ciasteczka piekę już od roku, ale mam pytanie: Czy cukier można zastąpić miodem? A jeśli tak to w jakich porcjach? Czasem dodaję żurawinę, a nie rodzynki i też są smaczne. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Witam, ciasteczka przepyszne. Na drugi dzień zrobiły się dosyć twarde i bardzo suche w środku. Czy to normalne, co może by przyczyną? Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  3. bardzo dziękuję:] ciasteczka wyszły super! tylko zamiast wiórków kokosowych (bo też nie miałam;) ) dodałam sezamu i słonecznika. są pyszne:D

    Odpowiedz
  4. witam, a czy zamiast sody oczyszczonej ( bo akurat nie mam ) mogę dodać samego proszku do pieczenia? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz