Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem – Zapraszam na rewelacyjne ciasteczka kokosowe z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi. Z wierzchu cudownie chrupiące, a w środku delikatnie miękkie jak nie jedne z lepszych kokosanek. W smaku ciasteczka są wspaniałe i do tego pięknie pachną, a ich wygląd nastraja od razu pozytywnie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, polecam… ( przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem
Przepis na około 30 ciasteczek
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
130g miękkiego masła
160g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki rodzynek
100g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g pokruszonych płatków kukurydzianych
1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Następnie dodać w dwóch partiach jajka, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.
4. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).
5. Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.
6. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180oC).
Udanych wypieków:)
PIĘKNE! JAK ZZA CUKIERNICZEJ WYSTAWY. MUSZĘ JE WYPRÓBOWAĆ!
To prawda, wyglądają cudnie, a w smaku muszą być przepyszne:-)
Świetne, idealne dla mnie, zapisany :)
jutro je piekę !
wyglądają smakowicie :)
Wyglądają znakomicie i na pewno tak smakują ;)
Wspaniałe! Uwielbiam ciastka z kokosem. A płatki są idealnym uzupełnieniem. Ciasteczka i kawa – idealna kombinacja :) dzięki za kolejny świetny przepis. :)))
Przepyszne i łatwe w wykonaniu. Dodalam stropu do kawy kokosowego zamiast aromatu waniljowego
brzmi wspaniale, cieszę się że ciasteczka smakowały
pozdrawiam ciepło
„Absolutely delicious!”- tak skomentowal ciasteczka moj maz:) Dzis musialam piec 2 porcje. Pychota:) Dziekuje za przepis!
To ój drugi w życiu wypiek, a udał się! Sa pyszne i pięknie pachną. Dziękuję :)
Pyszne! :) Po prostu brak słów :D To nic, że czekają mnie jutro sprawdziany i zadanie domowe do zrobienia :D
Nie mogę oderwać się od tych ciasteczek upieczonych godzinę temu :D
Trudno-matematyka i chemia mogą zaczekać :D
bardzo się cieszę:)
ja uwielbiam te ciasteczka, jak je upiekę to też nie mogę się od nich oderwać:D
pozdrawiam ciepło
Odkryłam niedawno tą stronę internetową i postanowiłam wypróbować przepis na ciasteczka z płatkami kukurydzianymi. Pierwsze wrażenia … rewelacja, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, są po prostu cudne. Muszę wypróbować inne przepisy:)
Ciasteczka rewelacja ! Rodzinka się zajada….pycha
REWELACYJNE – wyszły takie same jak na zdjęciu !!!!!!!!!!!!!!
witam, a czy zamiast sody oczyszczonej ( bo akurat nie mam ) mogę dodać samego proszku do pieczenia? z góry dziękuję za odp. pozdrawiam:)
tak można
pozdrawiam
bardzo dziękuję:] ciasteczka wyszły super! tylko zamiast wiórków kokosowych (bo też nie miałam;) ) dodałam sezamu i słonecznika. są pyszne:D
Ciasteczka pyszne, wszystkim smakowały, wyszły identycznie jak na zdjęciu, a przepis bardzo prosty!:D
bardzo się cieszę, że smakowały:)
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upiekłam i rewelacja! Chyba najlepsze ciastka, jakie w życiu jedliśmy! Dziękuję za przepis :)
super:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Witam, jak długo po upieczeniu ciasteczka zachowują świeżość? :) Pozdrawiam.
tak do około 3 dni to na pewno, ale myślę, że zamknięte w puszce to do tygodnia, pozdrawiam
Super :) Dziękuję za odpowiedź.
Witam, ciasteczka przepyszne. Na drugi dzień zrobiły się dosyć twarde i bardzo suche w środku. Czy to normalne, co może by przyczyną? Pozdrawiam cieplutko.
może za długo były pieczone lub nie były w szczelnym opakowaniu i wyschły, pozdrawiam serdecznie
jeśli chcę je upiec bez termoobiegu to powinnam zwiększyć temperaturę czy piec dłużej?
bez termoobiegu 180oC, pozdrawiam
Witam, te cudowne w smaku ciasteczka piekę już od roku, ale mam pytanie: Czy cukier można zastąpić miodem? A jeśli tak to w jakich porcjach? Czasem dodaję żurawinę, a nie rodzynki i też są smaczne. Pozdrawiam.
chyba można, ze 4 spore łyżki, ale trzeba będzie dodać więcej mąki bo inaczej mogą się rozpłynąć na blaszce, pozdrawiam
Ciasteczka chrupiące i pyszniutki i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wyglądają pysznie tylko mam pytanie – w tych płatkach mają być tak otoczone ciasteczka, tak? I kłaść na blaszce kuleczki czy jest tak rozplaszczyć przed pieczeniem? Pozdrawiam
tak w płatkach kukurydzianych obtaczamy ciastka, możemy lekko spłaszczać, pozdrawiam
Pani Natalko! Dzieki Pani przepisom,czuje sie matka Polka na obczyznie :) Gdy siegam po kolejny przepis to wiem,ze zawsze sie uda i bedzie pyszny. Choc czlowiek zabiegany,to i tak np.dzieki szybkim ciasteczkom,zdazy wyrazic milosc najblizszym. Rozdaje Pani przepisy ludziom wielu narodowosci i wszyscy zachwyceni.
Dziekuje bardzo! Jest Pani moja codzienna „towarzyszka” i pomoca w relaksie.
Te ciastka sa przepyszne!
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam ciepło
Bardzo smaczne. Kolejny wypróbowany przepis, za który dziękuję.
Robię je już od 3 lat, są naprawdę przepyszne. Smakują dosłownie każdemu kogo nimi poczęstuje. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis <3
witam, czy można zastąpić mąkę pszenną- mąką kokosową lub ryżową?