Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem – Zapraszam na rewelacyjne ciasteczka kokosowe z rodzynkami i płatkami kukurydzianymi. Z wierzchu cudownie chrupiące, a w środku delikatnie miękkie jak nie jedne z lepszych kokosanek. W smaku ciasteczka są wspaniałe i do tego pięknie pachną, a ich wygląd nastraja od razu pozytywnie. Bardzo szybkie w przygotowaniu, polecam… ( przepis z książki „Baking a Commonsense Guide” Murdoch Books Australia).
Chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem
Przepis na około 30 ciasteczek
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
130g miękkiego masła
160g cukru
2 jajka lekko ubite widelcem
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżki rodzynek
100g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
90g pokruszonych płatków kukurydzianych
1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
2. Następnie dodać w dwóch partiach jajka, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.
4. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).
5. Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.
6. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).
Udanych wypieków:)
Mialam nadmiar płatków kukurydzianych więc zrobilam te ciasteczka. W smaku….mega, pyszota. Jedyne co zrobilam źle to ze z tej porcji ciasta nie wyszlo mi 30, a 15 szt🙄 następnym razem zrobie mniejsze. Przepis polecam i będę powtarzać
witam, czy można zastąpić mąkę pszenną- mąką kokosową lub ryżową?
Robię je już od 3 lat, są naprawdę przepyszne. Smakują dosłownie każdemu kogo nimi poczęstuje. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis <3
Bardzo smaczne. Kolejny wypróbowany przepis, za który dziękuję.
Pani Natalko! Dzieki Pani przepisom,czuje sie matka Polka na obczyznie :) Gdy siegam po kolejny przepis to wiem,ze zawsze sie uda i bedzie pyszny. Choc czlowiek zabiegany,to i tak np.dzieki szybkim ciasteczkom,zdazy wyrazic milosc najblizszym. Rozdaje Pani przepisy ludziom wielu narodowosci i wszyscy zachwyceni.
Dziekuje bardzo! Jest Pani moja codzienna „towarzyszka” i pomoca w relaksie.
Te ciastka sa przepyszne!
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam ciepło
Wyglądają pysznie tylko mam pytanie – w tych płatkach mają być tak otoczone ciasteczka, tak? I kłaść na blaszce kuleczki czy jest tak rozplaszczyć przed pieczeniem? Pozdrawiam
tak w płatkach kukurydzianych obtaczamy ciastka, możemy lekko spłaszczać, pozdrawiam
Ciasteczka chrupiące i pyszniutki i bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
chyba można, ze 4 spore łyżki, ale trzeba będzie dodać więcej mąki bo inaczej mogą się rozpłynąć na blaszce, pozdrawiam