Krem cappuccino – Od dawana miałam ochotę na deser z dodatkiem kawy. Szukałam więc odpowiedniego przepisu i szukałam, aż w końcu znalazłam. Prosty, przepyszny deser śmietankowo – kawowy. Lekki i delikatny, nie za słodki. Puszysty, rozpływa się w ustach, jak dla mnie rewelacyjny. Z podanego przepisu przygotowałam 4 duże porcje. Krem możemy wzbogacić dodatkiem cynamonu lub alkoholu wedle własnego gustu. Bardzo polecam…
Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie
1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).
2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.
3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.
4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.
5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Czy do masy zamiast śmietany mogę dodać ser taki z wiaderka jak na sernik na zimno?
nie wiem, czy będzie takie smaczne, pozdrawiam
Czy ten krem można zastosować do tortu?
może być trochę za mało usztywniony, pozdrawiam
Cudowny krem kawowy, idealny na dzisiejszą upalną pogodę :)
wydaje mi się, że tak, tylko dodałabym 1 łyżeczkę żelatyny więcej,
pozdrawiam
hej;) czy można użyć go do przelożenia biszkoptu?
Witam, żelatynę namoczyć w zimnej wodzie,
przepis na około 5-6 porcji,
pozdrawiam
Witam,czy żelatynę namczyć w ciepłej wodzie? Ile porcji wychodzi z podanych składników?