Krem cappuccino

Krem cappuccino – Od dawana miałam ochotę na deser z dodatkiem kawy. Szukałam więc odpowiedniego przepisu i szukałam, aż w końcu znalazłam. Prosty, przepyszny deser śmietankowo – kawowy. Lekki i delikatny, nie za słodki. Puszysty, rozpływa się w ustach, jak dla mnie rewelacyjny. Z podanego przepisu przygotowałam 4 duże porcje. Krem możemy wzbogacić dodatkiem cynamonu lub alkoholu wedle własnego gustu. Bardzo polecam…

Krem cappuccino

Krem cappuccino
Składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
Do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie

1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. Następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

3. Pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4. Do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. Cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

5. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6. Przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
Deser przechowywać w lodówce.

Smacznego:)

Krem cappuccino

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Krem cappuccino”

  1. Witam. Z niecierpliwością czekam na kolejny przepis twój. Ja dziś wykonałam „Pudding czekoladowy z płynną czekoladą” . Wyszedł znakomity choć moim zdaniem jest troszeczkę za słodki. O to ten przepis: http://pozeraczka.pl/?p=1234 . Piszę o tym, ponieważ może byś chciała go zrobić ;) Pozdrawiam :-*

  2. Wow! I would love to try this dessert! It looks so tasty and so decadent… I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and thanks for sharing such amazing creations…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.