Bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z orzechami. Proste w przygotowaniu. Zrobiłam je z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój tato uwielbia czekoladę i zawsze musi być ona gorzka. Ciasto aż „kipi” czekoladą, jest jej naprawdę dużo. W środku jest wilgotne i gęste, a z wierzchu przypiecze się i powstanie chrupiąca skorupka. Podczas pieczenia ładnie pachnie w domu czekoladą, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Czekoladowy świat”).
Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
70g masła
2 łyżki wody
250g grubo poszatkowanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
Wierzch:
80-100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
kolorowy cukier do posypania
Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć cukier, masło i dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać 100g poszatkowanej czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.
3. Następnie do czekoladowej masy dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, mąkę i wymieszać do połączenia składników.
4. Na końcu dodać resztę czekolady, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x22cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
5. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofali i polać nimi wierzch ciasta, robiąc ozdobne esy-floresy. Polane ciasto posypać kolorowym cukrem.
Udanych wypieków:)
dziękuję:) również pozdrawiam
Pozdrawiam wszystkich smakoszy malej cukierenki ależ ona kusi i ciastami i zastawa
najlepiej dodać pół na pół, pozdrawiam
witam, zamiast zwykłej mąki mozna ddoac pełnoziarnista pszenna? pozdrawiam Agata
nie wiem jak duża ona ma być, ale bym chyba podwoiła składniki jeśli 25x35cm pozdrawiam
jak dobrac skladniki na wieksza brytfanne??
myślę, że tak ,pozdrawiam
Witam, czy można dodatkowo dodać owoce np. wiśnie? :)
można dodać migdały, pozdrawiam
Myślę, że można zamiast orzechów dodać migdały. Ale ciasto upiekę mimo wszystko, wygląda smakowicie i na proste.
można pominąć orzechy i można dodać rodzynki, pozdrawiam
Witam, czy konieczne jest dodanie orzechów, bo moja Mama nie może ich jeść, a bardzo lubi ciasto czekoladowe ? Czy można je zastąpić rodzynkami ? Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy.
myślę, że to skrobia kukurydziana, czyli coś innego niż mąka kukurydziana, pozdrawiam
witam serdecznie mala cukierenko :) mam pytanie z innej beczki ?? prosze powiedz mi czy MAIZENA to inaczej màka ziemniaczana czy ??? sama nie wiem bede wdzieczna za odpowiedz dziekuje pozdrawiam
Obłędnie czekoladowe, bardziej czekoladowe od samej czekolady… :)