Dzisiaj przepis na lekki, owocowy deser z galaretką. Przepyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Masa zrobiona jest z bananów i galaretek, wyłożona na trochę nasączone biszkopty. Deser ładnie pachnie owocami i aptecznie wygląd, na jednym kawałku nie można poprzestać:). Bardzo polecam…
Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1. Do rondelka włożyć masło, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż masło się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier wanilinowy, dwie jasne galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować na mus 4 banany z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dodać je do przestygniętej jasnej galaretki, wymieszać.
3. Galaretkę w ciemniejszym kolorze rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
4. Składniki do nasączenie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć biszkoptami i skropić je przygotowanym ponczem (punkt 4.) Na wierzch wyłożyć parę łyżek masy bananowej i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.
6. Gdy masa na biszkoptach stężeje, wylewamy na wierzch resztę masy bananowej i znów odstawiamy blaszkę w chłodne miejsce.
7. Blaszkę wyciągamy z lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy bananowej. Następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę w ciemniejszym kolorze. Deser wstawiamy do lodówki, aż całkiem stężeje.
Smacznego:)
Przepyszne! Ja dodałam na wierzch trochę bananów i trochę ananasów z puszki, co trochę orzeźwia smak banana :)
Cześć, zrobiłam dziś to ciasto i jest REWELACYJNE! Tak pyszne i orzeźwiające… :) Świetna strona i przepisy. Pozdrawiam :)
cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i jest super. Mocno owocowe. Pozdrawiam.
mogą być prześwity, pozdrawiam
Witam, czy blaszka muszi być całkowicie zapełniona przez biszkopty, czy mogą być prześwity?
Ja użyłam galaretki firmy Cykoria
http://www.kupujemydobrze.pl/489d5-product/delikatesy/4258/3855667.html
kupiłam ją w Selgrosie,
pozdrawiam
Witam, mam pytanie, gdzie Pani kupiła galaretkę ananasową i jakiej firmy? Nie mogę nigdzie znaleźć, kiedyś była edycja limitowana Winiary i były dostępne galaretki o smaku Pina Colada, ale obecnie ich już nie widuję.. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiła dziś na urodziny córki. Jest pyszny i bardzo ładnie wygląda. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam ;)
wystarczy jak skropimy, ale możemy też namoczyć będą bardziej wilgotne, pozdrawiam
a czy te biszkoptynie bedatroszke twarde jak je tylko skropimy? czy moze nalezy je namaczac w ponczu?
Bardzo smaczne ciasto ! Jedno z mych ulubionych :) Szybkie do wykonania i bardzo smaczne :)
ponieważ biszkopty mogą wypłynąć na wierzch, pozdrawiam
Mam pytanie: czemu tą masę bananową na raty wylewamy (pkt 4 i 5)?? Czy można od razu całość na biszkopty wylać??