Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia

Dzisiaj przepis na lekki, owocowy deser z galaretką. Przepyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Masa zrobiona jest z bananów i galaretek, wyłożona na trochę nasączone biszkopty. Deser ładnie pachnie owocami i aptecznie wygląd, na jednym kawałku nie można poprzestać:). Bardzo polecam…

bananowy song

Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru

bananowy song

1. Do rondelka włożyć masło, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż masło się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier wanilinowy, dwie jasne galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.

2. Zmiksować na mus 4 banany z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dodać je do przestygniętej jasnej galaretki, wymieszać.

3. Galaretkę w ciemniejszym kolorze rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

4. Składniki do nasączenie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć biszkoptami i skropić je przygotowanym ponczem (punkt 4.) Na wierzch wyłożyć parę łyżek masy bananowej i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.

6. Gdy masa na biszkoptach stężeje, wylewamy na wierzch resztę masy bananowej i znów odstawiamy blaszkę w chłodne miejsce.

7. Blaszkę wyciągamy z lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy bananowej. Następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę w ciemniejszym kolorze. Deser wstawiamy do lodówki, aż całkiem stężeje.

Smacznego:)

bananowy song

Print Friendly, PDF & Email

80 komentarzy do “Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia”

  1. Właśnie tężeje mi w lodówce blaszka z biszkoptami i połową masy bananowej, zobaczymy co z tego wyjdzie :D Smakuje dobrze, bo spróbowałam odrobinę masy :) Tylko nie pomyślałam, że mam o wiele większą blachę i wyjdzie strasznie płaskie i niziutkie :D Na przyszłość będę robić z większej ilości składników, bo Mama i Chłopak już koczują pod lodówką :D Dam znać jak wyszło :)

    Odpowiedz
  2. Witam, może moje pytanie będzie głupie, ale wole mieć pewność. Czy te dwie jasne galaretki to trzeba dodać już rozrobione? Czy chodzi o sam proszek z torebki?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Uwielbiam Twoje cista! Chociaż do tej pory to będzie drugie które będę robiła. Pierwszym był Sernik krówkowy z czekoladą, wyszedł przepyszny!!! :):) Myślę że z tym ciastem będzie identycznie. Staram się często śledzić Twój blog, jest naprawdę super. Pozdrawiam ciepło :):)

    Odpowiedz
  4. Chciałam się upewnić. Czy te dwie galaretki rozpuścić tylko w pół szklanki wody z masłem i cukrem waniliowym? Chcę zrobić nowe ciasto na święta, a to jest jak widzę delikatne i owocowe.

    Odpowiedz
  5. tej galaretki nie jest dużo więc nie powinno być w ogóle takiego pytania, ale myślę, że obie wersję są dobre, trochę żeby tylko przykrywało banany, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Bananowy song jest cudowny !! robiłam w ostatnie wakacje ;) teraz zamierzam jeszcze raz zrobić, tylko nie pamiętam jakich biszkoptów użyłam … A ty używałaś takich do tiramisu czy okrągłych ? ;)

    Odpowiedz
  7. Ja zawsze oddzielam cienkim nożem brzeg ciasta od brzegów blaszki, dociskając nóż do brzegów blaszki, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. będzie dobrze, galaretka musi dobrze trzymać banany, żeby się ciasto nie rozpłynęło, a 6 bananów to ponad 1kg,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Zrobione wczoraj :) Pychotka!
    Trochę musiałam zmienić smaki, bo użyłam galaretki agrestowej i pomarańczowej, ale wyszło i tak rewelacyjnie!
    Super przepis, dziękujemy :)

    Odpowiedz
  10. doskonałe, robiłam na urodziny dziecku. Posypałam boki i wierzch kolorowym maczkiem i ciasto było od razu „tortem”:) dziś robię drugi raz, na kolejną imprezę. Pyszne, nie sądziłam, że z bananów można takie dobre i nie mdłe ciasto zrobić!

    Odpowiedz
  11. Cześć, zrobiłam dziś to ciasto i jest REWELACYJNE! Tak pyszne i orzeźwiające… :) Świetna strona i przepisy. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  12. Witam, mam pytanie, gdzie Pani kupiła galaretkę ananasową i jakiej firmy? Nie mogę nigdzie znaleźć, kiedyś była edycja limitowana Winiary i były dostępne galaretki o smaku Pina Colada, ale obecnie ich już nie widuję.. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  13. Wczoraj zrobilam, jest cudowne!! Na gore dalam jeszcze warstwe ubitej kremowki i podpieczone platki kokosowe;) niepowtarzalne w smaku, nie za slodkie, idealne ;) Dziekuje :)

    Odpowiedz
  14. A zdradzisz jak tak ładnie wyszło z foremki? Wcześniej wyłożyłaś ją folią spożywczą?
    Narobiłaś mi smaka, że hej! Mus zrobić jutro! Foto piękne.
    Pozdrawiam spod Stołowej Góry, Ula

    Odpowiedz
  15. wydaje mi się, że jednak będzie to za niski song:) w tortownicy o średnicy 26cm, trzeba by było dać podwójną porcję składników, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  16. A ja mam pytanko techniczne; czy tortownica 26cm będzie dobra, czy jednak trochę za duża (żeby za niski ten song nie wyszedł :) )

    Odpowiedz
  17. podobny przepis mam, ale z aż całą kostką margaryny i to mnie trochę zniechęcało :/ a tu idealnie, zapisuję i chyba na dniach zrobię :))) dziękuję :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz