Dzisiaj przepis na lekki, owocowy deser z galaretką. Przepyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Masa zrobiona jest z bananów i galaretek, wyłożona na trochę nasączone biszkopty. Deser ładnie pachnie owocami i aptecznie wygląd, na jednym kawałku nie można poprzestać:). Bardzo polecam…
Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1. Do rondelka włożyć masło, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż masło się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier wanilinowy, dwie jasne galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować na mus 4 banany z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dodać je do przestygniętej jasnej galaretki, wymieszać.
3. Galaretkę w ciemniejszym kolorze rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
4. Składniki do nasączenie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć biszkoptami i skropić je przygotowanym ponczem (punkt 4.) Na wierzch wyłożyć parę łyżek masy bananowej i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.
6. Gdy masa na biszkoptach stężeje, wylewamy na wierzch resztę masy bananowej i znów odstawiamy blaszkę w chłodne miejsce.
7. Blaszkę wyciągamy z lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy bananowej. Następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę w ciemniejszym kolorze. Deser wstawiamy do lodówki, aż całkiem stężeje.
Smacznego:)
Właśnie tężeje mi w lodówce blaszka z biszkoptami i połową masy bananowej, zobaczymy co z tego wyjdzie :D Smakuje dobrze, bo spróbowałam odrobinę masy :) Tylko nie pomyślałam, że mam o wiele większą blachę i wyjdzie strasznie płaskie i niziutkie :D Na przyszłość będę robić z większej ilości składników, bo Mama i Chłopak już koczują pod lodówką :D Dam znać jak wyszło :)
dobrze, mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie
może Pani pominąć, pozdrawiam
A ja mam pytanie bardziej dietetyczne;) Czy to masło jest konieczne?;)
chodzi o proszek z torebki, pozdrawiam
Witam, może moje pytanie będzie głupie, ale wole mieć pewność. Czy te dwie jasne galaretki to trzeba dodać już rozrobione? Czy chodzi o sam proszek z torebki?
Pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam Twoje cista! Chociaż do tej pory to będzie drugie które będę robiła. Pierwszym był Sernik krówkowy z czekoladą, wyszedł przepyszny!!! :):) Myślę że z tym ciastem będzie identycznie. Staram się często śledzić Twój blog, jest naprawdę super. Pozdrawiam ciepło :):)
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast masła można dodać margaryny?
Wygląda ładnie’robie na święta/mysle/że będzie orzezwiający’dziękuje
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dziękuję serdecznie. Ciasto wyszło fantastyczne. Zniknęło momentalnie. Jutro robię kolejne. Pozdrawiam
tak, dokładnie jak jest napisane, do tego w punkcie 2. dodaje się zmiksowane banany, pozdrawiam
Chciałam się upewnić. Czy te dwie galaretki rozpuścić tylko w pół szklanki wody z masłem i cukrem waniliowym? Chcę zrobić nowe ciasto na święta, a to jest jak widzę delikatne i owocowe.
tej galaretki nie jest dużo więc nie powinno być w ogóle takiego pytania, ale myślę, że obie wersję są dobre, trochę żeby tylko przykrywało banany, pozdrawiam
czy banany powinny unosić się do góry, gdy wyleje na nie ciemną galaretkę? Czy zostać przytwierdzone do masy bananowej?
myślę, że będzie pysznie, pozdrawiam
A co myśli Pani aby na biszkopty położyć dodatkowo jakiś kwaskowaty dżem? Dla zaawansowania smaku i słodkości?
cieszę się:) pozdrawiam
Wyszlo idealnie :)
Na gotowy kruchy spód, myślę że tak, pozdrawiam
czy myśli Pani, że ta masa nada się także na tartę?
raczej tak, jak wylejemy całości to biszkopty mogą wypłynąć na wierzch, pozdrawiam
A nie mozna od razu wylac calosci masy na biszkopty trzeba w dwoch partiach?
Dla miłośnikow bardzo slodkich ciast. Dla mnie troche za slodkie,ale mojej rodzince bardzo smakowalo.
używałam okrągłych biszkoptów, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Bananowy song jest cudowny !! robiłam w ostatnie wakacje ;) teraz zamierzam jeszcze raz zrobić, tylko nie pamiętam jakich biszkoptów użyłam … A ty używałaś takich do tiramisu czy okrągłych ? ;)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Wyszło mi PRZEPYSZNE!!!!:)))))) Dziękuje za przepis ciasto szybko znikło z talerza
można upiec biszkopt, będzie dobry, pozdrawiam
Witam, czy zamiast ciastek biszkoptowych mogę upiec biszkopt, czy nie będzie za miękki?
to cieszę się:) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne !! Zrobiłam już jakiś czas temu z galaretką ananasową, cytrynową i truskawkową ! Bardzo smakowało :)))))))))))
Zrobiłam w lipcu. Wyszło idealnie;-) W sam raz na letni deser. Pozdrawiam
Ja zawsze oddzielam cienkim nożem brzeg ciasta od brzegów blaszki, dociskając nóż do brzegów blaszki, pozdrawiam
Ale wygląda pysznie :)) Na pewno zrobię! Mam pytanie – co zrobiłaś, że wyszło tak ładnie z blaszki ?
życzę smacznego! pozdrawiam
Wielkie dzięki! Już się chłodzi :)
będzie dobrze, galaretka musi dobrze trzymać banany, żeby się ciasto nie rozpłynęło, a 6 bananów to ponad 1kg,
pozdrawiam
Czy ja dobrze rozumiem: dwie galaretki na pół szklanki wody z masłem? Nie wyjdzie za mało masy (nawet jeśli dodamy banany)?
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobione wczoraj :) Pychotka!
Trochę musiałam zmienić smaki, bo użyłam galaretki agrestowej i pomarańczowej, ale wyszło i tak rewelacyjnie!
Super przepis, dziękujemy :)
to wspaniale, bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
doskonałe, robiłam na urodziny dziecku. Posypałam boki i wierzch kolorowym maczkiem i ciasto było od razu „tortem”:) dziś robię drugi raz, na kolejną imprezę. Pyszne, nie sądziłam, że z bananów można takie dobre i nie mdłe ciasto zrobić!
tak z opakowania w proszku, pozdrawiam
Czy te galaretki które trzeba dodac do masła wsypac bezpośrednio z opakowania?
bardzo mi miło, cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
Kolejny Pani przepis, który trafia na listę ulubionych! ;)
wspaniale, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Przepyszne! Ja dodałam na wierzch trochę bananów i trochę ananasów z puszki, co trochę orzeźwia smak banana :)
Cześć, zrobiłam dziś to ciasto i jest REWELACYJNE! Tak pyszne i orzeźwiające… :) Świetna strona i przepisy. Pozdrawiam :)
cieszę się, że smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam i jest super. Mocno owocowe. Pozdrawiam.
mogą być prześwity, pozdrawiam
Witam, czy blaszka muszi być całkowicie zapełniona przez biszkopty, czy mogą być prześwity?
Ja użyłam galaretki firmy Cykoria
http://www.kupujemydobrze.pl/489d5-product/delikatesy/4258/3855667.html
kupiłam ją w Selgrosie,
pozdrawiam
Witam, mam pytanie, gdzie Pani kupiła galaretkę ananasową i jakiej firmy? Nie mogę nigdzie znaleźć, kiedyś była edycja limitowana Winiary i były dostępne galaretki o smaku Pina Colada, ale obecnie ich już nie widuję.. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiła dziś na urodziny córki. Jest pyszny i bardzo ładnie wygląda. Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam ;)
wystarczy jak skropimy, ale możemy też namoczyć będą bardziej wilgotne, pozdrawiam
a czy te biszkoptynie bedatroszke twarde jak je tylko skropimy? czy moze nalezy je namaczac w ponczu?
Bardzo smaczne ciasto ! Jedno z mych ulubionych :) Szybkie do wykonania i bardzo smaczne :)
ponieważ biszkopty mogą wypłynąć na wierzch, pozdrawiam
Mam pytanie: czemu tą masę bananową na raty wylewamy (pkt 4 i 5)?? Czy można od razu całość na biszkopty wylać??
ogromnie się cieszę:) pyszne dodatki, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Wczoraj zrobilam, jest cudowne!! Na gore dalam jeszcze warstwe ubitej kremowki i podpieczone platki kokosowe;) niepowtarzalne w smaku, nie za slodkie, idealne ;) Dziekuje :)
Pięknie wygląda!
Robiłam dziś rano wyszło pyszne wszyscy zachwyceni. Galaretki dałam cytrynowe a na górę truskawkowa. Pyszne polecam.
dosyć szybko to tężeje, gdzieś po godzinie już można nakładać banany, pozdrawiam
Tzn jeszcze bez galaretki czerwonej na górze ;D
Chciałam spytać o czas tężenia tej bananowej masy w lodówce;) ? Już jakby z drugą warstwą;)
A zdradzisz jak tak ładnie wyszło z foremki? Wcześniej wyłożyłaś ją folią spożywczą?
Narobiłaś mi smaka, że hej! Mus zrobić jutro! Foto piękne.
Pozdrawiam spod Stołowej Góry, Ula
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zrobię w mniejszym kółeczku :)
wydaje mi się, że jednak będzie to za niski song:) w tortownicy o średnicy 26cm, trzeba by było dać podwójną porcję składników, pozdrawiam ciepło
A ja mam pytanko techniczne; czy tortownica 26cm będzie dobra, czy jednak trochę za duża (żeby za niski ten song nie wyszedł :) )
podobny przepis mam, ale z aż całą kostką margaryny i to mnie trochę zniechęcało :/ a tu idealnie, zapisuję i chyba na dniach zrobię :))) dziękuję :)
o mamo mamo… Umieram z apetytu!
Bardzo ładnie się prezentuje. Chętnie bym je spróbowała :)
wygląda świetnie:) zapisuję przepis:)