Dzisiaj przepis na lekki, owocowy deser z galaretką. Przepyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Masa zrobiona jest z bananów i galaretek, wyłożona na trochę nasączone biszkopty. Deser ładnie pachnie owocami i aptecznie wygląd, na jednym kawałku nie można poprzestać:). Bardzo polecam…
Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1. Do rondelka włożyć masło, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż masło się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier wanilinowy, dwie jasne galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować na mus 4 banany z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dodać je do przestygniętej jasnej galaretki, wymieszać.
3. Galaretkę w ciemniejszym kolorze rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
4. Składniki do nasączenie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć biszkoptami i skropić je przygotowanym ponczem (punkt 4.) Na wierzch wyłożyć parę łyżek masy bananowej i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.
6. Gdy masa na biszkoptach stężeje, wylewamy na wierzch resztę masy bananowej i znów odstawiamy blaszkę w chłodne miejsce.
7. Blaszkę wyciągamy z lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy bananowej. Następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę w ciemniejszym kolorze. Deser wstawiamy do lodówki, aż całkiem stężeje.
Smacznego:)
Wyszło mi PRZEPYSZNE!!!!:)))))) Dziękuje za przepis ciasto szybko znikło z talerza
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Bananowy song jest cudowny !! robiłam w ostatnie wakacje ;) teraz zamierzam jeszcze raz zrobić, tylko nie pamiętam jakich biszkoptów użyłam … A ty używałaś takich do tiramisu czy okrągłych ? ;)
używałam okrągłych biszkoptów, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dla miłośnikow bardzo slodkich ciast. Dla mnie troche za slodkie,ale mojej rodzince bardzo smakowalo.
A nie mozna od razu wylac calosci masy na biszkopty trzeba w dwoch partiach?
raczej tak, jak wylejemy całości to biszkopty mogą wypłynąć na wierzch, pozdrawiam
czy myśli Pani, że ta masa nada się także na tartę?
Na gotowy kruchy spód, myślę że tak, pozdrawiam
Wyszlo idealnie :)
cieszę się:) pozdrawiam
A co myśli Pani aby na biszkopty położyć dodatkowo jakiś kwaskowaty dżem? Dla zaawansowania smaku i słodkości?
myślę, że będzie pysznie, pozdrawiam
czy banany powinny unosić się do góry, gdy wyleje na nie ciemną galaretkę? Czy zostać przytwierdzone do masy bananowej?
tej galaretki nie jest dużo więc nie powinno być w ogóle takiego pytania, ale myślę, że obie wersję są dobre, trochę żeby tylko przykrywało banany, pozdrawiam
Chciałam się upewnić. Czy te dwie galaretki rozpuścić tylko w pół szklanki wody z masłem i cukrem waniliowym? Chcę zrobić nowe ciasto na święta, a to jest jak widzę delikatne i owocowe.
tak, dokładnie jak jest napisane, do tego w punkcie 2. dodaje się zmiksowane banany, pozdrawiam
Dziękuję serdecznie. Ciasto wyszło fantastyczne. Zniknęło momentalnie. Jutro robię kolejne. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wygląda ładnie’robie na święta/mysle/że będzie orzezwiający’dziękuje
Czy zamiast masła można dodać margaryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
Uwielbiam Twoje cista! Chociaż do tej pory to będzie drugie które będę robiła. Pierwszym był Sernik krówkowy z czekoladą, wyszedł przepyszny!!! :):) Myślę że z tym ciastem będzie identycznie. Staram się często śledzić Twój blog, jest naprawdę super. Pozdrawiam ciepło :):)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam, może moje pytanie będzie głupie, ale wole mieć pewność. Czy te dwie jasne galaretki to trzeba dodać już rozrobione? Czy chodzi o sam proszek z torebki?
Pozdrawiam :)
chodzi o proszek z torebki, pozdrawiam
A ja mam pytanie bardziej dietetyczne;) Czy to masło jest konieczne?;)
może Pani pominąć, pozdrawiam
Właśnie tężeje mi w lodówce blaszka z biszkoptami i połową masy bananowej, zobaczymy co z tego wyjdzie :D Smakuje dobrze, bo spróbowałam odrobinę masy :) Tylko nie pomyślałam, że mam o wiele większą blachę i wyjdzie strasznie płaskie i niziutkie :D Na przyszłość będę robić z większej ilości składników, bo Mama i Chłopak już koczują pod lodówką :D Dam znać jak wyszło :)
dobrze, mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam serdecznie