Dzisiaj przepis na lekki, owocowy deser z galaretką. Przepyszny, orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Masa zrobiona jest z bananów i galaretek, wyłożona na trochę nasączone biszkopty. Deser ładnie pachnie owocami i aptecznie wygląd, na jednym kawałku nie można poprzestać:). Bardzo polecam…
Bananowy song – ciasto z bananów bez pieczenia
Składniki:
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
6 bananów
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 galaretki w jasnym kolorze (użyłam gruszkowej i ananasowej)
1 galaretka w ciemniejszym kolorze (użyłam malinowej)
1/2 cytryny
około 15-18 biszkoptów
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1. Do rondelka włożyć masło, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać, aż masło się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Zdjąć z ognia, dodać cukier wanilinowy, dwie jasne galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować na mus 4 banany z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i dodać je do przestygniętej jasnej galaretki, wymieszać.
3. Galaretkę w ciemniejszym kolorze rozpuścić w połowie ilości wody podanej na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.
4. Składniki do nasączenie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć biszkoptami i skropić je przygotowanym ponczem (punkt 4.) Na wierzch wyłożyć parę łyżek masy bananowej i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała.
6. Gdy masa na biszkoptach stężeje, wylewamy na wierzch resztę masy bananowej i znów odstawiamy blaszkę w chłodne miejsce.
7. Blaszkę wyciągamy z lodówki. Pozostałe banany kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu masy bananowej. Następnie wylewamy na nie tężejącą galaretkę w ciemniejszym kolorze. Deser wstawiamy do lodówki, aż całkiem stężeje.
Smacznego:)
ogromnie się cieszę:) pyszne dodatki, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Wczoraj zrobilam, jest cudowne!! Na gore dalam jeszcze warstwe ubitej kremowki i podpieczone platki kokosowe;) niepowtarzalne w smaku, nie za slodkie, idealne ;) Dziekuje :)
Pięknie wygląda!
Robiłam dziś rano wyszło pyszne wszyscy zachwyceni. Galaretki dałam cytrynowe a na górę truskawkowa. Pyszne polecam.
dosyć szybko to tężeje, gdzieś po godzinie już można nakładać banany, pozdrawiam
Tzn jeszcze bez galaretki czerwonej na górze ;D
Chciałam spytać o czas tężenia tej bananowej masy w lodówce;) ? Już jakby z drugą warstwą;)
A zdradzisz jak tak ładnie wyszło z foremki? Wcześniej wyłożyłaś ją folią spożywczą?
Narobiłaś mi smaka, że hej! Mus zrobić jutro! Foto piękne.
Pozdrawiam spod Stołowej Góry, Ula
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zrobię w mniejszym kółeczku :)
wydaje mi się, że jednak będzie to za niski song:) w tortownicy o średnicy 26cm, trzeba by było dać podwójną porcję składników, pozdrawiam ciepło
A ja mam pytanko techniczne; czy tortownica 26cm będzie dobra, czy jednak trochę za duża (żeby za niski ten song nie wyszedł :) )
podobny przepis mam, ale z aż całą kostką margaryny i to mnie trochę zniechęcało :/ a tu idealnie, zapisuję i chyba na dniach zrobię :))) dziękuję :)
o mamo mamo… Umieram z apetytu!
Bardzo ładnie się prezentuje. Chętnie bym je spróbowała :)
wygląda świetnie:) zapisuję przepis:)