Sernik z liczi

Delikatny, kremowy sernik z ricottą i liczi. Jest wspaniały w smaku, trochę cytrynowy i lekki. Ja po pierwszym kęsie byłam pod wrażeniem. Subtelnie czuć owoce, które dodają interesującego smaku i aromatu. Sernik jest prosty w przygotowaniu, nieco czasu zabiera obranie i wypestkowanie owoców. Zamiast świeżych liczi można użyć owoców z puszki. Bardzo polecam…

sernik z liczi

Sernik z liczi
Składniki:
230g ciastek pełnoziarnistych digestive
60g masła
250g zmielonego sera jak na sernik (użyłam gotowego z wiaderka)
250g ricotty
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
15 owoców liczi
5 łyżeczek żelatyny
Do ozdoby
1 łyżka ubitej śmietany lub kremowego sera
parę owoców liczi
listki melisy

1. Masło roztopić i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.

2. Ciastka zemleć na piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.

3. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Przełożyć do niej masę z ciastek i równomiernie rozprowadzić po dnie, lekko docisnąć.

4. Żelatynę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zalać 6 łyżkami zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.

5. Owoce obrać ze skórki i wypestkować (proszę robić to nad miseczką, aby nie marnować soku). Następnie miąższ pokroić (sok zlać do miseczki).

6. Utrzeć na gładką masę ser, ricottę, cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny (mikserem na średnich obrotach).

7. Śmietankę ubić na sztywno.

8. Żelatynę podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Następnie powoli wlewać ją do masy serowej, ciągle ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodać ubitą śmietankę, pokrojone owoce z sokiem i wymieszać dokładnie łyżką. Masę przełożyć do torownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

9. Po wyjęciu z lodówki nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Na wierzch nałożyć śmietankę i poukładać na niej obrane owoce liczi oraz listki melisy.

Smacznego:)

sernik z liczi

18 przemyśleń nt. „Sernik z liczi

  1. Wyglada smakowicie :) Uwielbiam wszelkie serniki. Mam wielka ochote wyprobowac ten przepis, ale… czym moge zastapic zmielony ser na sernik? Niestety twarogu w miejscu mojego zamieszkania brak…. Pozdrawiam

  2. No wlasnie nie ma…ewentualnie jakis cottage by sie znalazl, ale potwornie drogi. Wlasciwie to mam opracowany sposob na twarog – kupuje ogromne ilosci naturalnego, gestego jogurtu, gotuje az woda sie oddzieli i odcedzam, ale todlugi proces, poza tym to taki oszukany twarog ;) Mysle, ze philadelphia to rozsadny wybor, a czy za slona? Nie wiem. Moze lepiej mascapone?

  3. myślę, że z mascarpone też będzie dobry, tylko trzeba uważać, żeby się nie zwarzył przy miksowaniu, ja bym go rozmieszała osobno z odrobiną soku z liczi, żeby był kremowy nie sztywny i dodałabym go do sera z ricotty wymieszanego już z cukrem i innymi składnikami jak w przepisie, a na końcu owoce i śmietanka, pozdrawiam

  4. jestem już po degustacji. Sernik bardzo orzeźwiający, kojarzy się sie z ciastem idealnym na letnie upały :) Myślałam na początku, przy robieniu masy, że liczi będą mało wyczuwalne, jednakże po przeleżakowaniu całą noc w lodówce, smak owoców jest bardzo wyraźny.

  5. ogromnie się cieszę, że smakował, ja też myślałam, że będzie mało wyraźny, ale jest akurat:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło

  6. chciałabym zapytać na jak duże kawałki trzeba pokroić owoce?mikserem ubijamy tylko do momentu dodania żelatyny do masy serowej? później przy dodawaniu ubitej śmietanki i owoców już nie ubijamy, tylko mieszamy później łyżka?

  7. tak, przy dodaniu owoców i śmietany mieszamy łyżką, pokroiłam je na kawałeczki, ale nie bardzo drobno, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.