Babka pomarańczowa z żurawiną – Zapraszam na przepyszną babkę pomarańczową, o której w komentarzu wspomniała Mju. Jest delikatna, puszysta, cudownie pachnie i bardzo ładnie się prezentuje. Żurawina jest kwaskowata, co jeszcze bardziej podkreśla smak pomarańczy. Wierzch polany jest białą czekoladą, ale możemy z niej zrezygnować i posypać babkę tylko cukrem pudrem, też będzie wyśmienita. Po przekrojeniu ma ładny pomarańczowy kolor. Nie ma z nią dużo zachodu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Babka pomarańczowa z żurawiną
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
420g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 szklanka suszonej żurawiny
Dodatkowo:
150g białej czekolady
garść żurawiny
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. Masło ucierać przez 60 sekund mikserem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ucierać jeszcze przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach.
3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
4. Dodać aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki, krótko wymieszać.
5. Dodać połowę soku z pomarańczy, wymieszać. Wsypać resztę mąki i dodać sok z pomarańczy, krótko, ale dokładnie wymieszać. Na końcu dodać żurawinę oprószoną mąką, wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem, wyrównać. Babkę piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.
7. Białą czekoladą roztopić na parze i polać nią wierzch babki oraz posypać żurawiną.
Udanych wypieków:)
Bardzo smaczna babka. Zamiast suszonej żurawiny do ciasta dodała 1,5 szklanki świeżej żurawiny (bo akurat miałam). Kolejny świetny przepis. pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasto dużo wyrasta ?mam dwie mniejsze formy i nie wiem ile je wypełnić-na jaką wysokość.
trochę wyrasta, powinno się zmieścić w dwóch mniejszych blaszkach, pozdrawiam
Upiekłam ciasto według tego przepisu w formie z kominem, jako wieniec adwentowy, i wyszedł pięknie! Przepis jest bardzo prosty, a ciasto zaskakująco aromatyczne. Rzeczywiście smaki są bardziej zimowe, a konsystencja bardziej sucha, ale zależy to chyba też od tego, jak bardzo soczystej pomarańczy się użyje. Dziękuję i pozdrawiam przedświątecznie :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zaraz zabieram się za ten przepis – wygląda tak smakowicie, że nie mogłam się oprzeć! Mam nadzieję, że wypiek będzie udany, do tej pory zawsze tak było gdy korzystałam z Pani przepisów :) Pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Cudowna! Idealna na święta, ale wbrew powszechnej tu opinii, Bożego Narodzenia :-) Pomarańcze, żurawina i biała czekolada to dla mnie idealny zestaw zimowy! Pierwszy raz nic mi się nie zważyło – w końcu trafiłam w „temperaturę pokojową”.
Babka udała się super :) Wszystkim bardzo smakowała i na pewno będę ją piekła!
Ogromnie się cieszę, że babka smakuje,
pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt! a i czekam na recenzje z babki drożdżowej:)
CZekam aż wyrośnie babka drożdzowa-myślę że też będzie dobra,dam znać jak upiekę.