Ciastka czekoladowe

Bardzo smaczne ciastka czekoladowe z dużą ilością kakao i czekolady. Aromatyczne, miękkie, z wierzchu odrobinę chrupiące. Jedne z najlepszych ciastek czekoladowych, jakie jadłam. Wcześniej upiekłam je tylko z gorzką czekoladą, ale o wiele lepiej smakują z dodatkiem mlecznej i tak podałam w przepisie. Pamiętajmy, aby zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami w trakcie pieczenia, ponieważ robią się płaskie i rosną. Cóż jeszcze mogę dodać, bardzo polecam je osobom, które uwielbiają czekoladę:).

Ciastka czekoladowe

Ciastka czekoladowe
Składniki na około 30 sztuk:
200g miękkiego masła
180g cukru
2 jajka (w temperaturze pokojowej)
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
240g mąki pszennej
40g dobrego gorzkiego kakao
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady

1. Wymieszać razem mąką, kakao, sodę i szczyptę soli.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie dodać cukier i ucierać przez około 3 minuty.

3. Kolejno dodawać po jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.

4. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać (powstanie dość gęste ciasto).

5. Dodać czekoladę mleczną i gorzką, krótko wymieszać łyżką. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce. Należy zachować odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ w trakcie pieczenia robią się płaskie. Piekłam ciasteczka w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciastka czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

41 komentarzy do wpisu „Ciastka czekoladowe”

  1. Uwielbiam ciastka czekoladowe :) Ja robię z dodatkiem marmolady, jogurtu naturalnego, są wtedy bardzooo wilotne w środku. I wszystko mieszam w misce bez użycia miksera!

  2. Ciasteczka zrobione i zjedzone :) Ja dodałam 100g gorzkiej czekolady i po 50g mlecznej i białej więc moje był w kropeczki :) były przepyszne. Piekłam je z myslą, że będą na weekend ale zostałt wszytskie zjedzone takie były dobre:) Dziewczyny widziałą 2 wydanie ‚Smakowitych wypieków’ tym razem z silikonową łopatką i silikonowym pedzelkiem w jaskrawych kolorach do mojej kolekcji już trafiły także polecam :)

  3. upiekłam dziś i mimo że jest 23,25 pożarłam dwa z mlekiem .
    Są fantakurnastyczne , normalnie aż je obfotografuje jutro . Aha ja dodałam szczyptę chili – mega czekoladowe z lekką nutką pikanterii

  4. dobry pomysł z chili następnym razem też dodam, cieszę się że ciasteczka smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

  5. tak, chodzi o zwykłą czekoladę którą się kupuje w kostkach i trzeba ją poszatkować, kupujemy zwykłą czekoladę w kostkach,
    pozdrawiam

  6. dałam za dużo gorzkiej czekolady bo się zagapiłam, wyszły mocnooo czekoladowe, bardzo dobrze szkoda tylko że nie wyglądają jak te u Was na zdjęciu ;D

  7. witam jesiennie…czas na kolejne ciasteczka,ostatnio jestem troske smutna wiec moze czekolada poprawi mi nastròj,narazie ciasto w lodòweczce,a ja ide ogladac „przygody Tintina”napewno dam znac jakie mi wyszly…
    kiedy jestem smutna
    jem czekoladę
    kiedy jest mi zimno
    kiedy czuję się samotna

    rozpuszczam w ustach
    powoli
    delektując się
    każdym jej kawałkiem
    czuję się bezpieczna

    ona tuli moje zmysły
    rozpieszcza smakiem zapachem

    zwracam się do niej
    kiedy nikt nie głaszcze po głowie
    nikt nie pyta skąd tyle łez
    i skąd ten ból

    każdego razu mówię sobie
    to już nigdy się nie powtórzy
    ale tak ciężko zerwać z miłością
    jedyną
    jaka jeszcze została
    jedyną
    jaką można kupić w sklepie
    za dwa złote
    wyżebrane na ulicy

    właśnie teraz
    jest ze mną
    chociaż przez kilka chwil
    jest dobrze
    nikt nie krzyczy
    nikt nie odbiera nadziei
    w ustach czuję słodki
    smak
    białej czekolady
    mlecznej

    mam tyle dobrych przyjaciółek
    ta z orzechami
    i ta z kokosem
    ta z rodzynkami
    i ta osnuta nutką karmelową
    grają w jednym rzędzie
    symfonie C-mol
    finezyjnie tańczą na scenach teatru

    i nagle
    zapada srebrna kurtyna
    i nie ma nic
    jest szaro
    smutno
    i tylko zimny powiew szeleszczącego srebra
    już nie ma ciepła
    które jeszcze przed momentem
    przeszywało mnie na wylot
    odeszło
    wraz ze smakiem
    czekolady

  8. czesc,
    przykro mi ze jestes smutna, nie martw sie glowa do gory, bedzie dobrze,
    dziekuje za wiersz, bardzo ladny,
    mam nadzieje ze ciasteczka beda smakowaly i poprawia Ci humor
    pozdrawiam ciplo
    xxx

  9. wspaniale idealne …juz wiem co upiec na smutny dzien…tylko kilka uwag dla tych co maja jeszcze wypròbowac przepis, kulki moga byc troszke wieksze niz orzech wloski,beda bardziej miekkie z mieciutkim serduszkiem,zròbcie odrazu wszystkie kulki to sie nie zaczna rozplywac na blaszce, lepiej mniej ulozyc ok 9 sztuk to wyjda jak z obrazka… przepis rewelacja naprawde jestes wielka NATALI xxx

  10. Sprawa wygląda następująco: nienawidzę tych ciastek! Są tak dobre, że znikają w tempie światła. Na pewno nie na zimowy wieczór, gdyż zjedzone wieczorem ( a trudno się opanować i nie spałaszować) zostaną w boczkach. Lepiej robić je latem a potem iść na długi spacer. Zdecydowanie za dobre! Zamiast zapachu waniliowego dodałam pomarańczowy, gdyż uwielbiam połączenie tych dwóch smaków. Następnym razem spróbuję z chili… :)

  11. :) też lubię czekoladę z pomarańczą, trzeba będzie upiec jakieś ciasto pomarańczowo-czekoladowe:)
    cieszę się, że ciasteczka smakują,
    pozdrawiam ciepło

  12. nie zachowałam odstępów, rozmiar orzecha włoskiego też jak się okazało jest mi obcy, wiec wyszły wielkie zlepione kwadraty. mimo to i tak są pyszne! a zapach jaki unosi się w mieszkaniu… już nim można się najeść ;) pozdrawiam :)

  13. Piekłam ciastka czekoladowe z najróżniejszych przepisów. Ten jest najlepszy! Gorąco polecam, moja rodzina, która męczy mnie, żebym je znów upiekła – także ;)

  14. Ciasteczka sa rewelacyjne!!! ja uzywam cukru pudru,zamiast krysztalu i 3 jajek sredniej wielkosci-ciasto nie jest AZ tak geste ;)))

  15. A czy to ciasto nadaje się do wykrawania go foremkami czy muszą być takie kuleczki zrobione jak podano w przepisie? Skoro rosną to pewnie te wycięte kształty by się rozlały za bardzo?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.