Babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną – Zapraszam na przepyszną babkę pomarańczową, o której w komentarzu wspomniała Mju. Jest delikatna, puszysta, cudownie pachnie i bardzo ładnie się prezentuje. Żurawina jest kwaskowata, co jeszcze bardziej podkreśla smak pomarańczy. Wierzch polany jest białą czekoladą, ale możemy z niej zrezygnować i posypać babkę tylko cukrem pudrem, też będzie wyśmienita. Po przekrojeniu ma ładny pomarańczowy kolor. Nie ma z nią dużo zachodu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
420g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 szklanka suszonej żurawiny
Dodatkowo:
150g białej czekolady
garść żurawiny

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Masło ucierać przez 60 sekund mikserem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ucierać jeszcze przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach.

3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

4. Dodać aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki, krótko wymieszać.

5. Dodać połowę soku z pomarańczy, wymieszać. Wsypać resztę mąki i dodać sok z pomarańczy, krótko, ale dokładnie wymieszać. Na końcu dodać żurawinę oprószoną mąką, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem, wyrównać. Babkę piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.

7. Białą czekoladą roztopić na parze i polać nią wierzch babki oraz posypać żurawiną.

Udanych wypieków:)

Babka pomarańczowa z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszny świąteczny tort pomarańczowy

Świąteczne ciasto czekoladowo – pomarańczowe

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Mega PROSTE Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Delikatnie śmietankowy sernik z pomarańczowym likierem Cointreau i drink Cointreau Fizz

Babka jogurtowa cytrynowo – pomarańczowa

28 komentarzy do “Babka pomarańczowa z żurawiną”

  1. Własnie upiekłam dzisiaj babkę pomarańczowa z żurawina jest wyśmienita, jem w tej chwili jest przepyszna -POLECAM i dziękuję za przepis.WESOŁYCH ŚWIAT.

    Odpowiedz
  2. bardzo się cieszę:)
    życzę kolejnych wspaniałych wypieków, ciasto mogło się zważyć ponieważ produkty mogły mieć inną temperature lub masło miało w sobie więcej wody, ja zawsze używam masła 82% tłuszczu i bardzo rzadko mi się waży,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Ja upiekłam na święta ;) wyszła suuuper!!!! wszyscy się zajadali ( co prawda ciasto mi się trochę zważyło-dlaczego?, ale upiekłam i udała się) Dziękuję za wspaniały przepis :)

    Odpowiedz
  4. Zadała Pani trudne pytanie, babka pomarańczowa jest pyszna, ale chyba upiekłabym tradycyjną, a pomarańczową na jakąś inną niedziele lub proszę upiec obie:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam, Cukierenko, nigdy nie jadłam pomarańczowej babki, boję się , że w smaku będzie gorsza od tej tradycyjnej, ale ta na zdjęciach wygląda tak pięknie, że mam ochotę ją przygotować na święta. Czy Ty jako bardziej doświadczona poleciłabyś mi właśnie te tradycyjną czy pomarańczową?? Pozdrawiam pięknie :)

    Odpowiedz
  6. Babka wygląda ślicznie, planuję zrobić ją na Swięta. Zastanawiam się tylko czy jest z tych babek „mokrych” czy „suchych” ? :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz