Babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną – Zapraszam na przepyszną babkę pomarańczową, o której w komentarzu wspomniała Mju. Jest delikatna, puszysta, cudownie pachnie i bardzo ładnie się prezentuje. Żurawina jest kwaskowata, co jeszcze bardziej podkreśla smak pomarańczy. Wierzch polany jest białą czekoladą, ale możemy z niej zrezygnować i posypać babkę tylko cukrem pudrem, też będzie wyśmienita. Po przekrojeniu ma ładny pomarańczowy kolor. Nie ma z nią dużo zachodu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
420g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
300g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 jajek
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
1 szklanka suszonej żurawiny
Dodatkowo:
150g białej czekolady
garść żurawiny

1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.

2. Masło ucierać przez 60 sekund mikserem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ucierać jeszcze przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach.

3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

4. Dodać aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki, krótko wymieszać.

5. Dodać połowę soku z pomarańczy, wymieszać. Wsypać resztę mąki i dodać sok z pomarańczy, krótko, ale dokładnie wymieszać. Na końcu dodać żurawinę oprószoną mąką, wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem, wyrównać. Babkę piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.

7. Białą czekoladą roztopić na parze i polać nią wierzch babki oraz posypać żurawiną.

Udanych wypieków:)

Babka pomarańczowa z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

28 komentarzy do “Babka pomarańczowa z żurawiną”

  1. Bardzo smaczna babka. Zamiast suszonej żurawiny do ciasta dodała 1,5 szklanki świeżej żurawiny (bo akurat miałam). Kolejny świetny przepis. pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Upiekłam ciasto według tego przepisu w formie z kominem, jako wieniec adwentowy, i wyszedł pięknie! Przepis jest bardzo prosty, a ciasto zaskakująco aromatyczne. Rzeczywiście smaki są bardziej zimowe, a konsystencja bardziej sucha, ale zależy to chyba też od tego, jak bardzo soczystej pomarańczy się użyje. Dziękuję i pozdrawiam przedświątecznie :)

    Odpowiedz
  3. Zaraz zabieram się za ten przepis – wygląda tak smakowicie, że nie mogłam się oprzeć! Mam nadzieję, że wypiek będzie udany, do tej pory zawsze tak było gdy korzystałam z Pani przepisów :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Cudowna! Idealna na święta, ale wbrew powszechnej tu opinii, Bożego Narodzenia :-) Pomarańcze, żurawina i biała czekolada to dla mnie idealny zestaw zimowy! Pierwszy raz nic mi się nie zważyło – w końcu trafiłam w „temperaturę pokojową”.

    Odpowiedz
  5. Ogromnie się cieszę, że babka smakuje,
    pozdrawiam serdecznie, Wesołych Świąt! a i czekam na recenzje z babki drożdżowej:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz