Babka cytrynowa z makiem

Bardzo smaczna babka cytrynowa z makiem. Puszysta, lekka i ciekawa w smaku. Dodajemy do niej kisiel w proszku i dzięki niemu ma uroczy kolor oraz interesujący aromat. Ładnie wyglądają kawałki żółtego ciasta z łatkami maku. Nie jest trudna w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam…

Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
skórka starta z 1 cytryny
2 kisiele cytrynowe bez cukru
1/2 szklanki maku
lukier:
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka maku

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 30 sekund, dodać cukier i dalej ucierać przez 3-4 minuty.

3. Zmniejszyć obroty miksera i do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki połączą się w gładką masę (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować, babka i tak powinna się udać).

4. Następnie dodać olej, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko, ale dokładnie wymieszać.

5. Do drugiej miski odłożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać ją z makiem.
Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.

6. Formę z kominem o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Oba ciasta nakładać do blaszki na zmianę, można przemieszać łyżką. Babkę piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.

7. Składniki na lukier utrzeć mikserem i polać nim babkę (jeśli lukier wyjdzie za gęsty proszę jeszcze dodać trochę soku z cytryny lub wody, jak za rzadki, to dodać cukru pudru). Wierzch posypać odrobinę makiem.

Udanych wypieków:)

Babka cytrynowa z makiem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

36 komentarzy do wpisu „Babka cytrynowa z makiem”

  1. Jest trochę wilgotna w środku, na następny dzień jest tak samo dobra, oczywiście trzeba ją zakryć żeby nie wyschła,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  2. Znecasz sie nad nami tymi zdjeciami i slodkosciami z monitora!! :)))) Ale wiosenna stronka i klimat Wielkanocy, mmmhhhhmmhhh :)

    Odpowiedz
  3. Kolejny przepis, który mnie urzekł… masz ich setki! U mnie na obczyźnie kisiel nie jest dostępny… jak go mogę zastąpić? Przepyszne…

    Odpowiedz
  4. Takie głupie pytanie, ale kisiel cytrynowy 30g? Bo np. opakowania budyniów mają 40g, a ja jedyny kisiel jaki znalazłam to Słodka chwila, do kubka i obawiam się, że tego proszku do ciasta będzie za mało.

    Odpowiedz
  5. Witam mam pytanie, napisała pani ze ciasto nalezy wykladac naprzemiennie sstąd moje pytanie czy moge wylozyc 2/3 jasnej masy na to masde4 makowoą i przyryc reszta jasnego ciasta ? boje sie ze nie wyjdzie mi ten makowy wzor

    Odpowiedz
  6. Skusiłam się i upieklam. Babka pyszna. 3letnia córka nie mogla się doczekać i zanim pokroiłam to zdążyła porządnie ugryźć pare razy:) wierzch babki.

    Odpowiedz
  7. Dzień dobry.Pani Natalio,proszę mi podpowiedzieć ,jak zwiększyć ilości składników na formę z kominem 28cm.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Uwielbiam babki cytrynowe oraz z makiem, dlatego taka kombinacja jak najbardziej mi odpowiada.
    Babka szczelnie zamknięta długo była świeża.
    Polecam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.