Babka cytrynowa z makiem

Bardzo smaczna babka cytrynowa z makiem. Puszysta, lekka i ciekawa w smaku. Dodajemy do niej kisiel w proszku i dzięki niemu ma uroczy kolor oraz interesujący aromat. Ładnie wyglądają kawałki żółtego ciasta z łatkami maku. Nie jest trudna w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam…

Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
skórka starta z 1 cytryny
2 kisiele cytrynowe bez cukru
1/2 szklanki maku
lukier:
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka maku

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 30 sekund, dodać cukier i dalej ucierać przez 3-4 minuty.

3. Zmniejszyć obroty miksera i do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki połączą się w gładką masę (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować, babka i tak powinna się udać).

4. Następnie dodać olej, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko, ale dokładnie wymieszać.

5. Do drugiej miski odłożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać ją z makiem.
Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.

6. Formę z kominem o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Oba ciasta nakładać do blaszki na zmianę, można przemieszać łyżką. Babkę piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.

7. Składniki na lukier utrzeć mikserem i polać nim babkę (jeśli lukier wyjdzie za gęsty proszę jeszcze dodać trochę soku z cytryny lub wody, jak za rzadki, to dodać cukru pudru). Wierzch posypać odrobinę makiem.

Udanych wypieków:)

Babka cytrynowa z makiem

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Wielkanocna babka maślana z kisielem

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

37 komentarzy do “Babka cytrynowa z makiem”

  1. Ja zrobiłam tą babkę w mniejszych foremka, krócej piekłam i wyszły trochę suche. Następnym razem upiekę w dużej formie. W smaku były dobre ;)

    Odpowiedz
  2. Uwielbiam babki cytrynowe oraz z makiem, dlatego taka kombinacja jak najbardziej mi odpowiada.
    Babka szczelnie zamknięta długo była świeża.
    Polecam!

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry.Pani Natalio,proszę mi podpowiedzieć ,jak zwiększyć ilości składników na formę z kominem 28cm.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Skusiłam się i upieklam. Babka pyszna. 3letnia córka nie mogla się doczekać i zanim pokroiłam to zdążyła porządnie ugryźć pare razy:) wierzch babki.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz