Babka cytrynowa z makiem

Bardzo smaczna babka cytrynowa z makiem. Puszysta, lekka i ciekawa w smaku. Dodajemy do niej kisiel w proszku i dzięki niemu ma uroczy kolor oraz interesujący aromat. Ładnie wyglądają kawałki żółtego ciasta z łatkami maku. Nie jest trudna w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam…

Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
2 i 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g miękkiego masła
1 szklanka cukru
6 jajek
6 łyżek oleju
skórka starta z 1 cytryny
2 kisiele cytrynowe bez cukru
1/2 szklanki maku
lukier:
6-7 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka maku

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 30 sekund, dodać cukier i dalej ucierać przez 3-4 minuty.

3. Zmniejszyć obroty miksera i do maślanej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki połączą się w gładką masę (jeśli masa się zważy, proszę się nie przejmować, babka i tak powinna się udać).

4. Następnie dodać olej, skórkę z cytryny i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko, ale dokładnie wymieszać.

5. Do drugiej miski odłożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać ją z makiem.
Do pozostałego ciasta dodać kisiele, wymieszać.

6. Formę z kominem o średnicy 24-25cm posmarować masłem i posypać mąką. Oba ciasta nakładać do blaszki na zmianę, można przemieszać łyżką. Babkę piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.

7. Składniki na lukier utrzeć mikserem i polać nim babkę (jeśli lukier wyjdzie za gęsty proszę jeszcze dodać trochę soku z cytryny lub wody, jak za rzadki, to dodać cukru pudru). Wierzch posypać odrobinę makiem.

Udanych wypieków:)

Babka cytrynowa z makiem

Print Friendly, PDF & Email

32 myśli na temat „Babka cytrynowa z makiem

  1. Jest trochę wilgotna w środku, na następny dzień jest tak samo dobra, oczywiście trzeba ją zakryć żeby nie wyschła,
    pozdrawiam:)

  2. Znecasz sie nad nami tymi zdjeciami i slodkosciami z monitora!! :)))) Ale wiosenna stronka i klimat Wielkanocy, mmmhhhhmmhhh :)

  3. Kolejny przepis, który mnie urzekł… masz ich setki! U mnie na obczyźnie kisiel nie jest dostępny… jak go mogę zastąpić? Przepyszne…

  4. Takie głupie pytanie, ale kisiel cytrynowy 30g? Bo np. opakowania budyniów mają 40g, a ja jedyny kisiel jaki znalazłam to Słodka chwila, do kubka i obawiam się, że tego proszku do ciasta będzie za mało.

  5. Witam mam pytanie, napisała pani ze ciasto nalezy wykladac naprzemiennie sstąd moje pytanie czy moge wylozyc 2/3 jasnej masy na to masde4 makowoą i przyryc reszta jasnego ciasta ? boje sie ze nie wyjdzie mi ten makowy wzor

Dodaj komentarz

.