Babka czekoladowa z orzechami – Dzisiaj proponuję wyjątkowo aromatyczną, czekoladowo-orzechową babkę. Jest rewelacyjna! Wilgotna, mięciutka i fantastycznie smakuje orzechami laskowymi. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko o składnikach w temperaturze pokojowej (mleko ma być letnie). Piekłam ją dwa razy. Raz odmierzając składniki wagą, a drugi raz szklanką i za każdym razem udała się wyśmienicie. Bardzo polecam… (przepis z gazety „burda – wydanie specjalne” 2/2002).
Babka czekoladowa z orzechami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
130g miękkiego masła
150g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
70g startej gorzkiej czekolady
120ml letniego mleka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g zmielonych orzechów laskowych
1. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
3. Masło otrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać składniki przez około 30 sekund, aż połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać 1/3 mąki i wlać połowę mleka, wymieszać.
Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać do połączenia składników.
6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ostygniętą babkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Moja babka jest w piekarniku-czekamy na nią.
Boska jest ta babka!!!Ja dodałam migdały i orzechy włoskie!!!
tak, mozna
pozdrawiam
Czy można użyć mlecznej czekolady?
Bardzo mnie to cieszy, dziękuję,
można użyć orzechów włoskich , pozdrawiam serdecznie
czy mogą być orzechy włoskie? …..Fantastyczna strona ! Wszystkie przepisy,z których korzystałam ….rewelacja !Pozdrawiam !
Babka wyszła bardzo smaczna, wilgotna i pięknie pachnąca orzechami. Dziękuję za świetny przepis :)
tak prosze piec troche dluzej z okolo 5-10 minut,
pozdrawiam serdecznie
a jesli nie mam z kominem to chyba trzeba bedzie dluzej piec…? poprosze o porade, bo bardzo mi sie przepis podoba :)
nie, ja nie obierałam,
pozdrawiam
Czy orzechy przed zmieleniem musze obrac?
Everything baked with hazelnuts tastes wonderful. Especially when you also add chocolate :)
poproszę kawał takiej babki :)
Uwielbiam orzechowe wypieki:)
strasznie lubie babki.
a na Twoich zdjęciach nawet najzyklejsza wygląda jak cud kulinarnej sztuki.