Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami – Dzisiaj proponuję wyjątkowo aromatyczną, czekoladowo-orzechową babkę. Jest rewelacyjna! Wilgotna, mięciutka i fantastycznie smakuje orzechami laskowymi. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko o składnikach w temperaturze pokojowej (mleko ma być letnie). Piekłam ją dwa razy. Raz odmierzając składniki wagą, a drugi raz szklanką i za każdym razem udała się wyśmienicie. Bardzo polecam… (przepis z gazety „burda – wydanie specjalne” 2/2002).

Babka czekoladowa z orzechami

Babka czekoladowa z orzechami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
130g miękkiego masła
150g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
70g startej gorzkiej czekolady
120ml letniego mleka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g zmielonych orzechów laskowych

1. Piekarnik nagrzać do 190°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.

3. Masło otrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać składniki przez około 30 sekund, aż połączą się w jednolitą masę.

5. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać 1/3 mąki i wlać połowę mleka, wymieszać.
Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ostygniętą babkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Babka czekoladowa z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

28 komentarzy do “Babka czekoladowa z orzechami”

  1. a jesli nie mam z kominem to chyba trzeba bedzie dluzej piec…? poprosze o porade, bo bardzo mi sie przepis podoba :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz