Babka czekoladowa z orzechami – Dzisiaj proponuję wyjątkowo aromatyczną, czekoladowo-orzechową babkę. Jest rewelacyjna! Wilgotna, mięciutka i fantastycznie smakuje orzechami laskowymi. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko o składnikach w temperaturze pokojowej (mleko ma być letnie). Piekłam ją dwa razy. Raz odmierzając składniki wagą, a drugi raz szklanką i za każdym razem udała się wyśmienicie. Bardzo polecam… (przepis z gazety „burda – wydanie specjalne” 2/2002).
Babka czekoladowa z orzechami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
130g miękkiego masła
150g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
70g startej gorzkiej czekolady
120ml letniego mleka
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g zmielonych orzechów laskowych
1. Piekarnik nagrzać do 190C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz orzechami.
3. Masło otrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać składniki przez około 30 sekund, aż połączą się w jednolitą masę.
5. Następnie dodać czekoladę, wymieszać. Wsypać 1/3 mąki i wlać połowę mleka, wymieszać.
Dodać resztę mąki i mleko, krótko wymieszać do połączenia składników.
6. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 22cm posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Ostygniętą babkę przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
strasznie lubie babki.
a na Twoich zdjęciach nawet najzyklejsza wygląda jak cud kulinarnej sztuki.
Uwielbiam orzechowe wypieki:)
poproszę kawał takiej babki :)
Everything baked with hazelnuts tastes wonderful. Especially when you also add chocolate :)
Czy orzechy przed zmieleniem musze obrac?
nie, ja nie obierałam,
pozdrawiam
a jesli nie mam z kominem to chyba trzeba bedzie dluzej piec…? poprosze o porade, bo bardzo mi sie przepis podoba :)
tak prosze piec troche dluzej z okolo 5-10 minut,
pozdrawiam serdecznie
Babka wyszła bardzo smaczna, wilgotna i pięknie pachnąca orzechami. Dziękuję za świetny przepis :)
czy mogą być orzechy włoskie? …..Fantastyczna strona ! Wszystkie przepisy,z których korzystałam ….rewelacja !Pozdrawiam !
Bardzo mnie to cieszy, dziękuję,
można użyć orzechów włoskich , pozdrawiam serdecznie
Czy można użyć mlecznej czekolady?
tak, mozna
pozdrawiam
Boska jest ta babka!!!Ja dodałam migdały i orzechy włoskie!!!
Moja babka jest w piekarniku-czekamy na nią.
na pewno będzie pyszna, życzę smacznego!
pozdrawiam
Babka wyszła,tak po 40 minutach zaczła pękać.Ale ok.Wyciągłam po 50 minutach. Smaczna. Piekłam w silikonowej formie.
bardzo się cieszę, że babka smakowała, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za wspaniały przepis, babka wyszła znakomicie. Jest naprawdę znakomita i pięknie pachnie. Zamieniłam czekoladę gorzką na białą i mleczną (pół na pół) oraz dodałam włoskich orzechów. Podczas pobytu w Polsce zaopatrzyłam się w najróżniejsze foremki i teraz świat wypieków stoi otworem.Jestem szczęśliwa, że znalazłam tę stronkę bo mnie inspiruje i dzięki Tobie mam kolejną pasję. Zaglądam tutaj codziennie aby zobaczyć co nowego się pojawiło. Ze zniecierpliwieniem oczekuję kolejnych świetnych propozycji.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, miło mi, że babka smakowała, będzie więcej przepisów, pozdrawiam serdecznie
W wielu przepisach na babki jest mowa o formie z kominem 22cm, czy w takich wypadkach mogę użyć formy na babkę z kominem o średnicy 24cm, czy robi to wielką różnicę?
babka będzie trochę niższa i szybciej się upiecze, pozdrawiam serdecznie
Czy babka może być pieczona na termoobiegu?
jak najbardziej, tylko proszę zmniejszyć temperaturę do 170oC, jakby za bardzo zaczęła się przypiekać z wierzchu proszę nakryć folią aluminiową, pozdrawiam
Ta babka jest rewelacyjna, niby prosta, ale taka mmmm… raz robiłam z migdałami, bo nie miałam innych orzechów, ale jednak z orzechami laskowymi jest super! Ciekawe jak sprawdzą się orzechy włoskie…
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Fenomenalny przepis! Pani Natalio dziękuję za te wszystkie przepyszne słodkości, które nam pani pokazuje. Co do babki, jest wspaniała, delikatna niczym babka piaskowa, o pięknym smaku i zapachu orzechów laskowych. Ja dodałam do ciasta mlecznej czekolady, polałam również mleczną i ozdobiłam posiekanymi orzechami laskowymi – idealna na święta wielkanocne. Naprawdę polecam ten przepis i wszystkie inne z Małej Cukierenki. Pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę:), że babka smakowała bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie