Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami – Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto marchewkowe z kokosem, rodzynkami i orzechami. Jest bardzo wilgotne, gęste, sycące i wygląda wspaniale! W przygotowaniu jest proste i szybkie. Lubię w okresie wiosennym takie ciacha marchewkowe. Ciasto jest bardzo smaczne i kojarzy mi się z dobrą kawiarnią oraz pyszną herbatą. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony cooking.nytimes).
Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami
Składniki:
Ciasto:
200g brązowego cukru trzcinowego muscovado (można użyć białego)
220ml oleju
4 duże jajka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
500g startej marchewki na drobnych oczkach
100g posiekanych orzechów włoskich
100g wiórków kokosowych
50g rodzynek
Krem:
300ml schłodzonej śmietanki 36%
250 serka mascarpone (z lodówki)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
50g wiórków kokosowych
1 fix do śmietany (niekoniecznie)

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami  width=

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno.

2. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 6-8 minut na średnich obrotach.
Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

3. Do mąki dodać sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i wymieszać łyżką.

4. Startą marchewką osączyć w dłoniach (patrz film, sok można wypić).
Do marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać.

5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60 minut.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto przekroić w poziomie dwa razy (patrz FILM; można przekroić tylko raz, ciasto troszkę się kruszy).
Jeden krążek ciasta położyć na paterze.

Krem:
7. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy, fix i ubić mikserem. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać mikserem.
Dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką.

8. Około 1/3 kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta i wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i wyłożyć tak połowę pozostałego kremu (można mniej, żeby więcej kremu zostało na wierzch ciasta). Nakryć trzecim krążkiem ciasta i docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Ciasto odstawić na parę godzin, można wstawić do lodówki na całą noc (uważam, że lepiej smakuje na drugi dzień).

Udanych wypieków :)

Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Muffinki Marchewkowe z Kruszonką

Ciasto marchewkowe z majonezem i kremem krówkowym

Orkiszowe Ciasto z Marchewką i Bakaliami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto marchewkowe z niespodzianką

Energetyczne kuleczki z marchewką wegańskie, bez cukru, fit

34 komentarze do “Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami”

  1. Dzień dobry, Pani ciasta są przepyszne. Co do tego ciasta marchewkowego czy musi być piekarnik z pieczeniem góra, dół? Jeżeli nie to czy ta sama temp. w zwykłym piekarniku? Dziękuję za odpowiedż. Miłego dnia.

    Odpowiedz
  2. Ja robię krem na bazie serka philadelphia. Daje delikatny słony posmak, który fajnie komponuje się ze słodkim ciastem.

    Odpowiedz
  3. Wygląda obłędnie tylko czy cynamon mozna zastąpić czymś innym??:(( nie lubię.. i czy takie ciasto ma mniej kcal?:) pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. wbrew moim obawom wyszło pyszne:) wygląda na dużo trudniejsze niż jest w rzeczywistości:) kochana a gdzie uczylaś się gotować? Jesteś po jakimś kursie? Sama chętnie bym poszła na jakiś dla laików:)

    Odpowiedz
    • jeśli szukasz fajnego kursu to w warszawskim uniwersytecie kulinarnym mają fajne warsztaty, zajrzyj sobie ja byłam na kuchni włoskiej, ale mają tez jakieś ze słodyczami i inne:)

      Odpowiedz
  5. Witam, czy mąkę tortową można zastąpić mąka bezglutenową i zrobić to pysznie wyglądające ciasto dla mojego synka uczulonego na wszystkie zboża?

    Odpowiedz
    • 1. Czy można pominąć rodzynki i skórkę z pomarańczy? Nie przepadam za tymi dwoma, ale nie wiem czy ciasto wtedy nie utraci walorów smakowych.

      2. Czy do ciasta może być olej kokosowy nierafinowany? Nie używam w kuchni innego niż kokosowy/oliwa z oliwek.

      3. Czy w kremie zamiast ekstraktu waniliowego mogę po prostu dodać do cukru pudru cukier z prawdziwą wanilią?

      4. W którym momencie dodać fix do śmietany?
      Pozdrawiam :)

      Odpowiedz
  6. Witam,
    Czy marchewka do ciasta to może byc pulpa po wciśnięciu soku z wyciskarki wolnoobrotowej?

    Lub czy może być to zblendowana marchewka?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz