Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią – Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w Małej Cukierence również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na nowe ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „Bez miksera”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „Ciasta z cukinią„.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
3 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
150g startej marchewki na drobnych oczkach
150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa (patrz FILM), wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM) . Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Print Friendly, PDF & Email

17 myśli na temat „Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

  1. Witam
    Ciasto cukiniowo marchewkowe robię od dawna, należy do moich ulubionych. Nawet przepis podobny.
    Takie ciasto jest mega pyszne również w wersji tortowej/przekładanej, np. przełożone kremem z białej czekolady lub karmelowym i polane czekoladowym ganache.
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Pani Natalio mega przepisy – zawsze wychodzą polecam chętnie pani stronę jest w przyszłości szansa na przepis sekacz czy też tort red velvet? Mimo wszystko już czekam na kolejny mega przepis – cieszę się, że tu trafiłam.

  3. Właśnie się piecze :) Zastanawiam się czy można zamiast marchewki zetrzeć buraczka :) A właśnie … Pani Natalko… może jakiś mega pyszny przepis właśnie z burakiem? :)

Dodaj komentarz

.