Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią – Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w Małej Cukierence również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na nowe ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „Bez miksera”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „Ciasta z cukinią„.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
3 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
150g startej marchewki na drobnych oczkach
150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa (patrz FILM), wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM) . Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
Witam
Ciasto cukiniowo marchewkowe robię od dawna, należy do moich ulubionych. Nawet przepis podobny.
Takie ciasto jest mega pyszne również w wersji tortowej/przekładanej, np. przełożone kremem z białej czekolady lub karmelowym i polane czekoladowym ganache.
Pozdrawiam serdecznie.
Pani Natalio mega przepisy – zawsze wychodzą polecam chętnie pani stronę jest w przyszłości szansa na przepis sekacz czy też tort red velvet? Mimo wszystko już czekam na kolejny mega przepis – cieszę się, że tu trafiłam.
tak jest szansa, prędzej red velvet będzie, pozdrawiam serdecznie
Ach! Już nie mogę się doczekać :) :) :) Pozostaje mi tylko śledzić dalej pani stronę. Serdecznie pozdrawiam i miłego dnia życzę :))
Apetyczne zdjęcia.
Marchewkowe, to jedno z naszych ulubionych…
A jakby mąke pszenną zamienic na pszenna pełnoziarnistą? Myśli Pani, że wyjdzie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam . Czy zamiast mąki pszennej można użyć np orkiszowej, gryczanej?
nie wiem jak wyjdzie z tymi mąkami więc nie doradzę, pozdrawiam serdecznie
Ja robiłam z ryżowa i wyszło :)
Super ciasto
Pachnie cudownie
Dałam tylko mniej cukru o polowe i żurawinę zamacerowana w soku pomarańczowym
Szybkie, proste i smaczne. Zniknęło jednego dnia. Dziękuję za przepis.
Świetna propozycja. Wykorzystam przepis w najbliższym czasie:)
Właśnie się piecze :) Zastanawiam się czy można zamiast marchewki zetrzeć buraczka :) A właśnie … Pani Natalko… może jakiś mega pyszny przepis właśnie z burakiem? :)
myślę nad burakiem, mam już parę fajnych przepisów, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło przepyszne!!! :) A może zamiast marchewki … burak? :)
Ale burka musialby chyba byc najpierw ugotowany :)
Pyszne ciasto, piekłam już kilka razy, daję 3/4 szkl. cukru jest dobrze (bo po upieczeniu lekko oprószam cukrem pudrem). Proste smaczne ciasto. dziękuję Elżbieta
Moje ciasto wlaśnie wyciągnęłam z piekarnika, podczas pieczenia zapach rozchodzi się po całym domu i każdy odlicza minuty do końca także u nas po 10 minutach zostaje już niewiele. Jemy jeszcze gorące bo takie lubimy najbardziej. Jedyne co zamieniłam to mąkę pszenną na orkiszową, wyszło pyszne
Super ciasto. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje i robi się je błyskawicznie. Użyłam mąki orkiszowej. Wyszło wspaniałe.
Czy podana ilość marchewki i cukini to jest już po straciu czy w stanie surowym?
to jest ilość po starciu, pozdrawiam
Witam, czy cukinię można zastąpić marchewką lub jabłkiem? Jeśli tak, to czy zmienią się proporcje?
z jabłkiem może wyjść zakalec, ale z marchewką powinno się udać, dałabym tyle samo, pozdrawiam
Bardzo dobre, proste w wykonaniu ciasto.Zazwyczaj robiłam marchewkowe ale to jest pyszniejsze.
Czy można to ciasto upiec w foremkach na muffinki? Jeżeli tak, to w jakiej temp. je piec, jak długo i na którym poziomie?
tak można, około 21-25 minut w 180C funkcja góra – dół, na najniższym poziomie piekarnika, pozdrawiam
A jak bym zamiast oleju dodała jogurtu naturalnego??
Będzie dobre ?
myślę, że nie, pozdrawiam