Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią – Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w Małej Cukierence również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na nowe ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „Bez miksera”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów z cukinią zapraszam do kategorii „Ciasta z cukinią„.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej
3 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki oleju
150g startej marchewki na drobnych oczkach
150g startej cukinii na dużych oczkach (nie obierałam cukinii)
1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny
1/2 szklanki posiekanych orzechów
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wymieszać łyżką. Dodać bakalie, wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i rozbełtać widelcem. Wlać olej i dodać dobrze osączone w dłoniach warzywa (patrz FILM), wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Do mąki dodać masę z warzywami i wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia (patrz FILM) . Ciasto posypać cukrem pudrem, podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Print Friendly, PDF & Email

22 myśli na temat „Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

  1. Witam
    Ciasto cukiniowo marchewkowe robię od dawna, należy do moich ulubionych. Nawet przepis podobny.
    Takie ciasto jest mega pyszne również w wersji tortowej/przekładanej, np. przełożone kremem z białej czekolady lub karmelowym i polane czekoladowym ganache.
    Pozdrawiam serdecznie.

  2. Pani Natalio mega przepisy – zawsze wychodzą polecam chętnie pani stronę jest w przyszłości szansa na przepis sekacz czy też tort red velvet? Mimo wszystko już czekam na kolejny mega przepis – cieszę się, że tu trafiłam.

  3. Właśnie się piecze :) Zastanawiam się czy można zamiast marchewki zetrzeć buraczka :) A właśnie … Pani Natalko… może jakiś mega pyszny przepis właśnie z burakiem? :)

  4. Pyszne ciasto, piekłam już kilka razy, daję 3/4 szkl. cukru jest dobrze (bo po upieczeniu lekko oprószam cukrem pudrem). Proste smaczne ciasto. dziękuję Elżbieta

  5. Moje ciasto wlaśnie wyciągnęłam z piekarnika, podczas pieczenia zapach rozchodzi się po całym domu i każdy odlicza minuty do końca także u nas po 10 minutach zostaje już niewiele. Jemy jeszcze gorące bo takie lubimy najbardziej. Jedyne co zamieniłam to mąkę pszenną na orkiszową, wyszło pyszne

  6. Super ciasto. Pięknie wygląda, bardzo dobrze smakuje i robi się je błyskawicznie. Użyłam mąki orkiszowej. Wyszło wspaniałe.

Dodaj komentarz

.