Ciasto DELICJAK

Ciasto DELICJAK – Zapraszam na pyszne ciasto z delicjami w kolorze jasnym i ciemnym, z dużą ilością galaretki oraz maślano – budyniowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, ładnie wygląda i z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej była lekko tężejąca, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto DELICJAK

Ciasto DELICJAK
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka – osobno żółtka i białka
130g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
750ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 czerwone galaretki, użyłam wiśniowej + 300ml gorącej wody
2 pomarańczowe galaretki + 600ml gorącej wody
około 180g delicji w ciemnej czekoladzie (dwie paczki, ale trochę ciastek zostanie)
około 180g ciastek typu delicje w jasnej polewie

Ciasto DELICJAK

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać dwa budynie i dodać je do gotującego się mleka, mieszać. Gdy budyń się zagotuje zmniejszać ogień na najmniejszy i gotować go przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

7. Dwie czerwone galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, galaretka ma mieć temperaturę pokojową i lekko tężeć.

8. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

9. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników.

10. Następnie do masy budyniowej w około 4 partiach wlać ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę (to ważne! Patrz FILM), po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem. Krem na koniec jeszcze krótko wymieszałam szpatułką.

11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu na przemian poukładać ciemne i jasne delicje (patrz FILM). Delicje docisnąć do kremu.

12. Dwie pomarańczowe galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto DELICJAK

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Ciasto DELICJAK”

  1. Najlepszy blog pod słońcem, kilka przepisów wykorzystanych, ciasta wyszły, jak mawia mój mąż, PETARDA. Delicjak planuję na Święta, jestem spokojna, wiem że się uda. Pozdrawiam serdecznie!!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.