Ciasto DELICJAK

Ciasto DELICJAK – Zapraszam na pyszne ciasto z delicjami w kolorze jasnym i ciemnym, z dużą ilością galaretki oraz maślano – budyniowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, ładnie wygląda i z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej była lekko tężejąca, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto DELICJAK

Ciasto DELICJAK
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka – osobno żółtka i białka
130g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
130g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
200g masła w temperaturze pokojowej
750ml mleka
3 łyżki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 czerwone galaretki, użyłam wiśniowej + 300ml gorącej wody
2 pomarańczowe galaretki + 600ml gorącej wody
około 180g delicji w ciemnej czekoladzie (dwie paczki, ale trochę ciastek zostanie)
około 180g ciastek typu delicje w jasnej polewie

Ciasto DELICJAK

Biszkopt:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
6. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać dwa budynie i dodać je do gotującego się mleka, mieszać. Gdy budyń się zagotuje zmniejszać ogień na najmniejszy i gotować go przez 1 minutę, mieszając. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

7. Dwie czerwone galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, galaretka ma mieć temperaturę pokojową i lekko tężeć.

8. Biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać (odciąć przypieczoną skórkę, patrz FILM) i włożyć go do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

9. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich/niskich obrotach do połączenia składników.

10. Następnie do masy budyniowej w około 4 partiach wlać ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę (to ważne! Patrz FILM), po każdym dodaniu dokładnie wymieszać mikserem. Krem na koniec jeszcze krótko wymieszałam szpatułką.

11. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu na przemian poukładać ciemne i jasne delicje (patrz FILM). Delicje docisnąć do kremu.

12. Dwie pomarańczowe galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto DELICJAK

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Ciasto DELICJAK”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.