Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym – Nowy, owocowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Przygotowałam go z kremem budyniowym z dodatkiem borówki i z kremem serowo – brzoskwiniowym. Zamiast borówki można użyć malin, też będzie pysznie. Tort jest wilgotny, waniliowy i śmietankowy. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
30g kakao bez cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
90ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
80ml wody
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem budyniowy:
500ml mleka
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
90g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
200g masła w temperaturze pokojowej
150g umytej, osuszonej borówki lub malin
Dodatkowo:
około 70g kakaowych herbatników lub ciastek
Krem serowy:
200g schłodzonego, gotowego sera jak na sernik (można użyć serka kanapkowego, śmietankowego, tylko żeby nie był słony)
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku (użyłam o smaku bananowym, można użyć przezroczystej lub innej w żółtym kolorze lub ulubionej w smaku)
200ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w syropie 820g
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany
czekoladowe jajeczka do ozdoby

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem budyniowy:
7. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać borówki i wymieszać szpatułką.

8. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników, patrz FILM.

Krem serowy:
9. Galaretkę wsypać do miski i zalać ją 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

10. Brzoskwinie osączyć i 5-6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń zostawić do dekoracji.

11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką (jeśli masa będzie bardzo rzadka odstawić ją na około 3 minuty w chłodne miejsce; masa będzie bardzo szybko tężeć).

12. Krem serowy wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Tort wstawić do lodówki na całą noc.

Wierzch:
13. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.

14. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu. Odłożone brzoskwinie pokroić na paski i położyć na wierzchu tortu, patrz FILM. Tort można udekorować czekoladowymi jajeczkami.

Udanych wypieków :)

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Świąteczne kremowe ciasto z brzoskwiniami i galaretką Ambasador

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Sylwestrowy TORT Szampański

38 komentarzy do “Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym”

  1. Witam serdecznie. Zrobiłam ten pyszny tort na urodziny mojego męża. Wyszedł wspaniały. Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy. Spróbowałam już ciasto z truskawkami bez glutenu. Również wyszło. Dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Robiłam pychota.Bardzo szybko zniknęło z talerzy .Polecam stronę Mała Cukiernia bo to nie pierwszy udany wypiek.

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry już dwukrotnie zrobiłam ten tort. Wspanialy wszystkim bardzo smakował. Uwielbiam Pani stronę, zrobiłam już z niej wiele ciast i wszystkie wyszły super

    Odpowiedz
    • nie wiem jaki jest almette, jeśli niesłony to tak, ja użyłam „mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Zrobiłam ten tort na urodziny mojej siostry. Wszyscy byli zachwyceni. Smakuje obłędnie. Dziękuję. Pani strona jest moja ulubioną. Już zrobiłam bardzo dużo ciast z tej strony.

    Odpowiedz
  5. Witam.Juz kiedys,dawno temu pytalam Pania o rondelek rozowy,w ktorym Pani przygotowuje krem budyniowy,ale zapomnialam nazwe,czy moglaby Pani napisac nazwe firmy jeszcze raz?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz