Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym – Nowy, owocowy, pyszny tort w Małej Cukierence. Pięknie wygląda i jest bardzo smaczny. Przygotowałam go z kremem budyniowym z dodatkiem borówki i z kremem serowo – brzoskwiniowym. Zamiast borówki można użyć malin, też będzie pysznie. Tort jest wilgotny, waniliowy i śmietankowy. Przepis powstał przy współpracy z marką Wart – Milk. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
30g kakao bez cukru
90g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
90ml oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
80ml wody
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem budyniowy:
500ml mleka
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
90g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
200g masła w temperaturze pokojowej
150g umytej, osuszonej borówki lub malin
Dodatkowo:
około 70g kakaowych herbatników lub ciastek
Krem serowy:
200g schłodzonego, gotowego sera jak na sernik (można użyć serka kanapkowego, śmietankowego, tylko żeby nie był słony)
200ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku (użyłam o smaku bananowym, można użyć przezroczystej lub innej w żółtym kolorze lub ulubionej w smaku)
200ml gorącej wody
1 puszka brzoskwiń w syropie 820g
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki fixu do śmietany
czekoladowe jajeczka do ozdoby
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier, cukier z wanilią i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać rozmieszamy budyń z mąkami i ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem budyniowy:
7. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać borówki i wymieszać szpatułką.
8. Krem przełożyć na przygotowany biszkopt w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników, patrz FILM.
Krem serowy:
9. Galaretkę wsypać do miski i zalać ją 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
10. Brzoskwinie osączyć i 5-6 połówek pokroić na kawałeczki, resztę brzoskwiń zostawić do dekoracji.
11. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając mikserem wlać ostudzoną galaretkę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać szpatułką (jeśli masa będzie bardzo rzadka odstawić ją na około 3 minuty w chłodne miejsce; masa będzie bardzo szybko tężeć).
12. Krem serowy wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
Wierzch:
13. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze.
14. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix i ubić. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z tylką lub do szprycy (użyłam tylki Wilton 1M) i udekorować wierzch tortu. Odłożone brzoskwinie pokroić na paski i położyć na wierzchu tortu, patrz FILM. Tort można udekorować czekoladowymi jajeczkami.
Udanych wypieków :)
Pyszny tort
Witam serdecznie. Zrobiłam ten pyszny tort na urodziny mojego męża. Wyszedł wspaniały. Bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy. Spróbowałam już ciasto z truskawkami bez glutenu. Również wyszło. Dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Robiłam pychota.Bardzo szybko zniknęło z talerzy .Polecam stronę Mała Cukiernia bo to nie pierwszy udany wypiek.
Ciasto 🍰 bardzo dobre na pewno zagości na nie jednej imprezie u mnie pozdrawiam serdecznie 😊🙂
Jaki jest rozmiar tortownicy?
tortownica o średnicy 25cm lub 26cm, pozdrawiam
Zrobiłam ten torcik wyszedł pyszny 😊
Czy można użyć twaróg sernikowy (np. President)?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy zamiast serka można zrobić mascarpone z kremówką?
tak można, pozdrawiam
Dzień dobry już dwukrotnie zrobiłam ten tort. Wspanialy wszystkim bardzo smakował. Uwielbiam Pani stronę, zrobiłam już z niej wiele ciast i wszystkie wyszły super
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Do kremu serowego można dodać np serek śmietankowy almette? Jeśli nie, to jaki Pani poleca ser? Pozdrawiam
nie wiem jaki jest almette, jeśli niesłony to tak, ja użyłam „mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ten tort na urodziny mojej siostry. Wszyscy byli zachwyceni. Smakuje obłędnie. Dziękuję. Pani strona jest moja ulubioną. Już zrobiłam bardzo dużo ciast z tej strony.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy to ciasto można zamrozić? Pewnie bez bitej śmietany na wierzchu (?).
tak bez bitej śmietany, pozdrawiam
Jak Pani uważa, ile porcji wyjdzie z takiej blachy?
Witam.Juz kiedys,dawno temu pytalam Pania o rondelek rozowy,w ktorym Pani przygotowuje krem budyniowy,ale zapomnialam nazwe,czy moglaby Pani napisac nazwe firmy jeszcze raz?
Rondel z pokrywką Bisetti Stonerose Rose Michele, ø 18 cm pozdrawiam
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Jak zwykle piękny i apetyczny wypiek :)