Ciasto orzechowe Marysieńka

Ciasto orzechowe Marysieńka – Nowe, pyszne ciasto orzechowe w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu. Trochę zajmuje czasu, ponieważ musimy upiec dwa biszkopty i poczekać, aż ostygnie nam budyń do kremu, ale uważam, że warto. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i wygląda apetycznie. Będzie idealne na Świata. Zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ciasto orzechowe Marysieńka 1

Ciasto orzechowe Marysieńka
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
80ml oleju
Biszkopt orzechowo – bezowy:
5 białek
200g cukru
250g posiekanych orzechów włoskich
1 i 1/2 łyżki naturalnego miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
160ml kawy
3-4 łyżki spirytusu
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500ml mleka
2 łyżeczki cukru z wanilią
5 żółtek
150g cukru
30g mąki ziemniaczanej
35g mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
Polewa:
150g masła
70g cukru
3 łyżki kakao bez cukru
5-7 łyżek gorącego mleka
Dodatkowo:
4-5 łyżek konfitury wiśniowej
połówki orzechów włoskich do ozdoby lub orzechów posiekanych

Ciasto orzechowe Marysieńka 2

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Odlać około 120ml mleka, do pozostałego mleka dodać cukier z wanilią, postawić na ogniu i zagotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i ucierać przez około 3 minuty na jasny krem. Następnie dodać obie mąki i 120ml mleka, wymieszać mikserem.

2. Gdy mleko się zagotuje, zdjąć z ognia i wlać do masy żółtkowej, cały czas mieszając mikserem, patrz FILM. Gorącą masę wlać z powrotem do rondelka i postawić na małym ogniu, mieszając, zagotować.

3. Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Biszkopt kakaowy:
4. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

6. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

7. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Biszkopt orzechowo – bezowy:
8. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubić. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez około 5 minut. Dodać posiekane orzechy, miód (można go podgrzać, aby był płynny) i wymieszać szpatułką. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i znów wymieszać szpatułką.

9. Ciasto bezowe przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Składanie ciasta:
10. Ostygnięty biszkopt kakaowy wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części, patrz film. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować konfiturą wiśniową.

Krem:
11. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4 partiach dodać ostudzony budyń. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

12. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć orzechowy biszkopt (będzie on trochę klejący, ostrożnie ściągamy z niego papier do pieczenia).
Orzechowy biszkopt smarujemy pozostałym kremem i wyrównujemy. Na wierzchu układamy drugą część kakaowego biszkoptu i go nasączamy pozostałym ponczem.

Polewa:
13. Do rondelka przełożyć masło, dodać cukier, kakao i postawić na bardzo małym ogniu, mieszając, zagotować (masa może się rozwarstwić, ale nie należy się przejmować), patrz FILM. Zdjąć z ognia i dodać gorące mleko, mieszać na jednolitą polewę. Polewę odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.

14. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać, posypać posiekanymi orzechami lub tak jak ja kawałki ciasta ozdobić połówką orzecha włoskiego. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto ORZESZEK w czekoladzie

34 komentarze do “Ciasto orzechowe Marysieńka”

  1. Świetny przepis, pyszne ciasto. Biszkopt z olejem bardzo mi smakuje.
    Mój największy problem: masa się zważyła.
    Proszę o wskazówki, co zrobiłam źle…. budyń był wystudzony. Czy masło mogło być „za ciepłe”?
    Dziękuję

    Odpowiedz
  2. Nie dawno znalazłam Pani Małą Cukierenkę. Jestem zachwycona sposobem podawania przepisów. Jestem pewna, że każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet osoba kompletnie nie mająca zdolności kulinarnych przy takich wspaniałych przepisach zostanie mistrzynią kuchni. Bardzo Pani dziękuję za podzielenie się mistrzowskim wykonaniem i wiedzą , którą nie zdobywa się w ciągu jednego dnia.
    Wielki szacunek, pozdrawiam serdecznie.
    Góralka Anka

    Odpowiedz

Dodaj komentarz