Dzisiaj fantastycznie czekoladowo i pysznie. Zapraszam na ulubione ciasto czekoladowe Julii Child, inaczej nazywane „ciastem Królowej Saby”. Jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach, intensywnie czuć smak czekolady. Piekłam je już kilka razy, ale zawsze tak szybko znika, że nie dążyłam zrobić zdjęć. Zresztą z podanego przepisu upieczemy małą blaszkę 20cm, więc nie ma się co dziwić:). Ciasto swoją delikatność zawdzięcza niewielkiej ilości mąki i migdałom. Pięknie pachnie, podczas pieczenia zapach czekolady roznosi się po całym domu. Zachęcam więc do pieczenia, a ciasto Julii trafia również do moich ulubionych, bardzo polecam… (przepis z książki „Gotuj z Julią” Julia Child).
Ulubione czekoladowe ciasto Julii
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki zmielonych migdałów
110g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki rumu lub mocnej kawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia.
2. Czekoladę roztopić na parze (w rondelku znajdującym się nad gotującą się wodą).
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie do masy dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając mikserem na średnich obrotach.
4. Do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i rum, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać połowę mąki z migdałami, wymieszać.
5. Białka ubić na sztywną pianę i razem z resztą mąki dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
myślę, że może być ta forma do babki z kominem, tylko proszę piec z 5 minut krócej, jak24cm to chyba zwiększyć składniki o połowę, pozdrawiam
Witam mam pytanie jesli nie mam tortownicy 20 cm tylko 24 cm to jakie ilosci składników trzeba dać do ciasta mam formę to babki 20 cm ale z kominem czy może być ?
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
. Mocno czekoladowe. Pyszne wyszło
Z lenistwa czekoladę w mikrofalówce rozpuściłam.
smacznego! pozdrawiam:)
Dzień. Dzisiaj dzień pieczenia
Piekłabym też w temperaturze 180oC, przez około 40-45 minut, pozdrawiam
A jak piec jesli piec jesli piekarnik tyko dołem grzeje ??
wydaje mi się, że do 20x20cm lub 19x19cm, pozdrawiam
Nie mam tortownicy, do jakiej wielkści blaszki przelać ciasto żeby nie było cienkie? .
pozdrawiam
życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam takie ciasta czekoladowe, w weekend wypróbuję przepis. Dodaję do ulubionych.
Ciasto czekoladowe uwielbiam. A i jestem fanką Maxwella :-) Przepiękna pozdrawiam
Pysznie wygląda. I jak ładnie ustrojone :)
Już sobie wyobrażam ten zapach… Coś wspaniałego :)