Dzisiaj fantastycznie czekoladowo i pysznie. Zapraszam na ulubione ciasto czekoladowe Julii Child, inaczej nazywane „ciastem Królowej Saby”. Jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach, intensywnie czuć smak czekolady. Piekłam je już kilka razy, ale zawsze tak szybko znika, że nie dążyłam zrobić zdjęć. Zresztą z podanego przepisu upieczemy małą blaszkę 20cm, więc nie ma się co dziwić:). Ciasto swoją delikatność zawdzięcza niewielkiej ilości mąki i migdałom. Pięknie pachnie, podczas pieczenia zapach czekolady roznosi się po całym domu. Zachęcam więc do pieczenia, a ciasto Julii trafia również do moich ulubionych, bardzo polecam… (przepis z książki „Gotuj z Julią” Julia Child).
Ulubione czekoladowe ciasto Julii
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki zmielonych migdałów
110g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki rumu lub mocnej kawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia.
2. Czekoladę roztopić na parze (w rondelku znajdującym się nad gotującą się wodą).
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie do masy dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając mikserem na średnich obrotach.
4. Do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i rum, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać połowę mąki z migdałami, wymieszać.
5. Białka ubić na sztywną pianę i razem z resztą mąki dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Podawać przestygnięte, posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Już sobie wyobrażam ten zapach… Coś wspaniałego :)
Pysznie wygląda. I jak ładnie ustrojone :)
Ciasto czekoladowe uwielbiam. A i jestem fanką Maxwella :-) Przepiękna pozdrawiam
Uwielbiam takie ciasta czekoladowe, w weekend wypróbuję przepis. Dodaję do ulubionych.
życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Nie mam tortownicy, do jakiej wielkści blaszki przelać ciasto żeby nie było cienkie? .
pozdrawiam
wydaje mi się, że do 20x20cm lub 19x19cm, pozdrawiam
A jak piec jesli piec jesli piekarnik tyko dołem grzeje ??
Piekłabym też w temperaturze 180oC, przez około 40-45 minut, pozdrawiam
Dzień. Dzisiaj dzień pieczenia
smacznego! pozdrawiam:)
. Mocno czekoladowe. Pyszne wyszło
Z lenistwa czekoladę w mikrofalówce rozpuściłam.
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Witam mam pytanie jesli nie mam tortownicy 20 cm tylko 24 cm to jakie ilosci składników trzeba dać do ciasta mam formę to babki 20 cm ale z kominem czy może być ?
myślę, że może być ta forma do babki z kominem, tylko proszę piec z 5 minut krócej, jak24cm to chyba zwiększyć składniki o połowę, pozdrawiam