Ulubione czekoladowe ciasto Julii

Dzisiaj fantastycznie czekoladowo i pysznie. Zapraszam na ulubione ciasto czekoladowe Julii Child, inaczej nazywane „ciastem Królowej Saby”. Jest delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach, intensywnie czuć smak czekolady. Piekłam je już kilka razy, ale zawsze tak szybko znika, że nie dążyłam zrobić zdjęć. Zresztą z podanego przepisu upieczemy małą blaszkę 20cm, więc nie ma się co dziwić:). Ciasto swoją delikatność zawdzięcza niewielkiej ilości mąki i migdałom. Pięknie pachnie, podczas pieczenia zapach czekolady roznosi się po całym domu. Zachęcam więc do pieczenia, a ciasto Julii trafia również do moich ulubionych, bardzo polecam… (przepis z książki „Gotuj z Julią” Julia Child).

Ulubione czekoladowe ciasto Julii

Ulubione czekoladowe ciasto Julii
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/3 szklanki zmielonych migdałów
110g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka – osobno żółtka i białka
120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
2 łyżki rumu lub mocnej kawy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

czekoladowe ciasto

1. Mąkę przesiać i wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia.

2. Czekoladę roztopić na parze (w rondelku znajdującym się nad gotującą się wodą).

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie do masy dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając mikserem na średnich obrotach.

4. Do maślanej masy dodać roztopioną czekoladę i rum, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać połowę mąki z migdałami, wymieszać.

5. Białka ubić na sztywną pianę i razem z resztą mąki dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Podawać przestygnięte, posypane cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do “Ulubione czekoladowe ciasto Julii”

  1. myślę, że może być ta forma do babki z kominem, tylko proszę piec z 5 minut krócej, jak24cm to chyba zwiększyć składniki o połowę, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam mam pytanie jesli nie mam tortownicy 20 cm tylko 24 cm to jakie ilosci składników trzeba dać do ciasta mam formę to babki 20 cm ale z kominem czy może być ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz