Kolejne ciasto z sezonowymi owocami, które znikają tak szybko. Smaczny, soczysty tort z czereśniami i czekoladą. Pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje z czerwoną galaretką i z czereśniami w kolorze ciemnego wina. Wszystko razem dobrze smakuje, krem typu stracciatella i delikatne owoce. Do przygotowania tortu użyłam gorzkiej czekolady, ale jeśli nie lubimy, możemy użyć mlecznej. Fantastyczny letni tort, bardzo polecam.
Tort z czereśniami i czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
170g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
2/3 szklanki wody
3 łyżki syropu malinowego lub wiśniowego (możemy również użyć likieru lub soku lub Kirsch-u)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g kwaśnej śmietany 12%
100ml likieru wiśniowego
50g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
400g czereśni umytych i bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
2-3 łyżeczki cukru pudru
około 500-600g czereśni umytych i bez pestek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 cała czereśnia
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo 2/3 cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz.
8. Syrop rozmieszać z wodą i 1/3 nasączyć ciasto w tortownicy.
Krem:
9. Żelatynę zalać 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.
11. Śmietanę 12% wymieszać z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać letnią żelatynę i wymieszać. Następnie całość przelać stopniowo do kremówki i wymieszać łyżką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać.
13. Na ciasto w tortownicy przekładamy 1/3 kremu i na wierzchu układamy połowę czereśni (czyli 200g). Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączamy, nakładamy połowę pozostałego kremu i równomiernie układamy resztę czereśni (200g). Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, nasączamy i nakładamy pozostały krem. Wyrównujemy i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki (możemy go włożyć na noc i skończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić, aż galaretka zacznie tężeć.
15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać. Posmarować nią boki toru i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawić do ozdobienia kopułki z czereśni.
16. Czereśnie poukładać na wierzchu tortu i polać je tężejącą galaretką. Wierzch udekorować śmietanką z czekoladą (ja nałożyłam ją łyżką na środek ciasta) i czereśnią.
Tort z czereśniami i czekoladą wstawić do lodówki na kilka godzin.
Udanych wypieków:)
Jestem wdzięczna
Dziękuję za wspaniałe inspiracje
Pozdrawiam :-)
Proszę zamieścić, nie ma problemu
wspaniale, że się udały, gratulacje,
pozdrawiam ciepło:)
Mała cukierenko, mam do Ciebie małą prośbę.
Również prowadzę bloga kulinarnego, na który serdecznie zapraszam –
adres – http:// storczyk1.blogspot.com.
Czy mogłabym opublikować parę Twoich przepisów z małymi moimi zmianami, oczywiście z adresem źródła, podałabym adres na Twoją stronę.
Pytam dlatego, że dopiero zamieszczone tu 2 torty czereśniowy i truskawkowy samodzielnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i jestem z nich bardzo dumna.
Zamieszczone Tu opisy i sposób przygotowania naprawdę mnie przekonały i nie miałam cienia wątpliwości, aby je wykonać, chociaż do tej pory zarzekałam się, że nigdy nie będę piec.
A fakt, faktem to wciąga….
Liczę na zrozumienie i czekam na odpowiedź :-)
Pozdrawiam
Storczyk…..
Bardzo się cieszę Panie Tomku:) że się udało i smakowało,
pozdrawiam ciepło
Tort wyszedł rewelacyjnie :) biszkopt zrobiłem z swojego przepisu i troche wiekszy :D że było cięzko go zjeść
Tak po zatym to wszystko pieknie i smacznie :)
Czekam na kolejne takie przepisy :)
bardzo się cieszę, że smakował:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tort zrobiłam na urodziny, trochę żałuję, bo zamiast mąki tortowej dałam orkiszowej.
Nie podobał mi się kolor biszkoptu.
Niemniej poza tym był bardzo pyszny, wszystkim smakował, a mi i mojej córce najbardziej.
Serdecznie dziękuję.
Pozdrawiam :-)
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło,
pozdrawiam ciepło i życzę wspaniałych tortów!
Mała cukierenko – Twoje torty to prawdziwe dzieła sztuki, przymierzam się do wykonania tortu urodzinowego, te torty są dla mnie absolutną inspiracją :-)
Serdeczności….
Super połączenie! Bardzo mi się podoba ten tort!:-)
Wspaniały tort.
Piękny tort i piękne zdjęcia. Musi smakować fantastycznie.
obłędnie wygląda :)
pozdrawiam :D
Jaki wspanialy! Przepiekny tort Mala Cukierenko! Czeresnie i czekolada, mniam! :)
Bardzo letni, ogrodowy, wygląda pięknie:)