Sernik na zimno z truskawkami

Rewelacyjny sernik na zimno z dużą ilością truskawek na spodzie z ciastek pełnoziarnistych i kakaowych. Wierzch sernika przykrywa warstwa musu truskawkowego, który ładnie wygląda i jeszcze bardziej akcentuje smak truskawek. Całość delikatnie waniliowa i fantastycznie pachnąca owocami. Jeśli sernik ozdobimy bitą śmietaną, to już nikt nie będzie się mógł mu oprzeć:). Ciasto na „styk” mieści się w tortownicy o średnicy 22cm, więc radzę nie dodawać więcej składników niż jest podane w przepisie, oczywiście jeśli będziemy robić w tortownicy o tej średnicy. Robiłam ten sernik w zeszłym tygodniu aż 3 razy, więc zdjęcia są trochę zróżnicowane. Bardzo polecam…

Przepis razem z FILMEM.

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
Spód:
100g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
100g ciastek kakaowych
90g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Masa serowa:
500g gotowego sera na sernik
330g jogurtu greckiego
400-450g umytych, obranych truskawek
7 łyżeczek żelatyny
160g cukru pudru
4 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki soku z cytryny
Mus truskawkowy:
350-400g umytych, obrany truskawek
4 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru (możemy dodać mniej)
Do ozdoby:
200-250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżeczki cukru pudru
parę całych truskawek

Sernik na zimno z truskawkami

Spód:
1. Ciastka pełnoziarniste i kakaowe zmielić na piasek. Przełożyć do miseczki i dodać masło, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22-23cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i delikatnie docisnąć.

Masa serowa:
2. Do żelatyny dodać 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

3. Do dużej miski przełożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier wanilinowy i ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

4. Zmiksować na mus 150g truskawek. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Resztę truskawek pokroić na kawałki.

5. Do masy serowej dodać mus z truskawek i wymieszać łyżką. Następnie do przestygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, aż składniki dobrze się połączą i wlać żelatynę do reszty masy serowej, dokładnie wymieszać. Jeśli masa od razu nie zrobi się bardzo gęsta, proszę włożyć ją na chwilę do lodówki.

6. Do gęstej masy serowej dodać pokrojone truskawki, wymieszać łyżką i przełożyć masę do przygotowanej na początku tortownicy. Włożyć ciasto do lodówki na 1-2 godziny.

Mus truskawkowy
7. Żelatynę, jak poprzednio, rozpuścić w bardzo ciepłej wodzie i wymieszać, aż żelatyna się rozpuści, odstawiać na chwilę do przestygnięcia.

8. Truskawki zmiksować na mus, dodać cukier puder, żelatynę i wymieszać. Gotowy mus przełożyć na ciasto w tortownicy i wstawić je do lodówki na parę godzin.

9. Gotowy sernik delikatnie wyciągnąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy). Ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka foliowego z metalową końcówką – u mnie wilton M1 i udekorować wierzch sernika (możemy również bitą śmietanę wyłożyć łyżką na wierzch sernika i równomiernie rozprowadzić). Na środku układamy truskawki.

Smacznego:)

Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

Przepis razem z FILMEM.

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

57 komentarzy do “Sernik na zimno z truskawkami”

  1. Cudowny! ❤️ To moje drugie ciasto bez pieczenia z Małej Cukierenki, oba wyszły pyszne – przepisy są bardzo dokładne, a składniki idealnie wymierzone. Na pewno spróbuję też innych. 😊 Super, jedna z lepszych stronek z przepisami!

    Odpowiedz
  2. Cukierenko, zakochałam się w Twoich przepisach – to trzeci przepis wypróbowany przeze mnie. Serniczek wyszedł bajeczny. Uzależniłam się od tej strony – w wolnych chwilach przeglądam przepisy – wszystkie są cudne aż nie wiem, na który się zdecydować następnym razem. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  3. Witam,serniczek obłedny i prosty w wykonaniu nie miałam sera w wiaderku więc użyłam twarogu i wyszedł przepyszny Nie za słodki ale rześki.

    Odpowiedz
  4. Czy ten mus musi być długo w lodowce? Minęło dwie godziny a niestety dalej mi nie tężeje :( czy da się to jakoś uratować ??

    Odpowiedz

Dodaj komentarz