Zapraszam na kolejne ciasto z truskawkami, tym razem z dodatkiem mąki kukurydzianej. Jest wyjątkowo smaczne, wilgotne, dobrze czuć w nim truskawki i delikatnie pachnie wanilią, długo utrzymuje świeżość. W kolorze żółciutkie, dlatego nazwałam je złociste:). Przepis prosty i szybki, bardzo polecam, naprawdę świetne ciasto do popołudniowej herbatki:). Przepis ze strony Sweet Pea’s Kitchen)
Chciałam jeszcze wspomnieć, że w tym tygodniu zaczynam współpracę z marką Maxwell and Williams, więc na blogu pojawi się jeszcze więcej pięknej porcelany.
Złociste ciasto z truskawkami
Składniki – mają być w temperaturze pokojowej:
1/2 szklanki mąki kukurydzianej + 2 łyżki
1 szklanka mąki + 1 łyżka (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka obranych, pokrojonych truskawek
Dodatkowo:
3-4 większe truskawki
1 łyżeczka cukru
1. Obie mąki (bez tych dodatkowych łyżek) przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na wysokie obroty przez 2 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać 1 jajko, wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać drugie jajko z dwoma łyżkami mąki kukurydzianej, wymieszać do połączenia składników. Dodać trzecie jajko, aromat i krótko wymieszać (jeśli masa się zwarzy, proszę się nie przejmować, ciasto i tak wyrośnie).
4. Do maślanej masy dodać mąkę, jogurt i krótko wymieszać do połączenia składników.
5. Truskawki oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką.
6. Keksówkę o wymiarach 25x12cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.
7. Dodatkowe truskawki pokroić na plastry w pionie i ułożyć je w rzędzie na środku ciasta. Posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika złociste ciasto z truskawkami odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Fajny wzór w kropki :)
This cake looks very delicious. I wonder, does it use corn meal (ground corn) or corn starch (powder fine corn thickener)? I would love to make it very soon. Thanks for the lovely website.
Jim
Hello,
I use corn meal,
I’m so glad you like my site,
best wishes
Natalia
Thanks Natalia,
This cake looks great and it tastes really great! Thanks!
Jim
You’re welcome Jim,
Thanks for your comment,
Natalia
Ciasto wyszło idealnie! Wilgotne, bardzo smaczne a do tego ten świetny, delikatny zapach wanilii i truskawek. Zdecydowanie polecam!
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Czym mozna zastapic make kukurydziana?Bardzo chce dzis upiec to ciasto i nie mam niestety tej maki.
Proszę dodać mąki pszennej zamiast kukurydzianej,
pozdrawiam
Ciasto wyszło super :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Mój ulubiony przepis. Co roku w sezonie truskawkowym wracam do niego:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pycha pycha i jeszcze raz pycha:) Robiłam je już z 10 razy:) Szybkie smaczne :) Próbowałam również z malinami i brzoskwiniami ale truskawki zdecydowanie są najlepsze:)
cieszę się, że smakuje, pozdrawiam serdecznie
Ciasto upiekłam wieczorem i przyznam szczerze, że nawet nie sprawdziłam jak wyszło. W nocy mój chłopak dorwał się do niego i zajadając oznajmił, że jest przepyszne. Trochę się zdziwiłam, gdy rano zobaczyłam, że ciasto kompletnie nie wyszło. Nie da się ukryć – jest zakalec. Dla mnie egzemplarz nieudany, ale dla mojego ukochanego pychotka :)