Rewelacyjny, bardzo smaczny tort truskawkowy. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Tort truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).
8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.
Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.
11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.
12. Śmietankę ubić na sztywno.
13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.
15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.
17. Tort truskawkowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Robiłam drugi raz tort ze środkiem oraz wykończeniem z tego przepisu. Obydwa razy wyszedł przepysznie! Na pewno będę próbować innych przepisów z tej strony:)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam chciałabym zrobić torta na blaszce 26 jaka ilość produktów mam wtedy użyć ?
Niestety zgapilam się😂 i nie wymieszalam truskawek z Realem do rzuciłam je na wierzch czy z wiązki z tym że dziś czwartek popołudnie a w sobotę urodziny czy się truskawki nie zepsuja pozdrawiam
Dawno nie jadłam tak pysznego tortu, wchodzi na stale do mojego repertuaru. Zamiast żelatyny dałam agar.
Chciałam zapytać, czy myśli Pani, że z podanych proporcji wystarczy tego tortu dla 16os dorosłych i 5 dzieci?
proszę go zrobić w tortownicy 26cm, myślę, że starczy, pozdrawiam
Można zamienić żelatynę agarem a galaretkę wegańską wersją galaretki? Świńskie skórki i chrząstki są dla mnie niezbyt apetyczne..
A ile ml ?
Czy mogę dac śmietanke 30 % ale w kartonie ?
myślę, że tak
pozdrawiam serdecznie
Do masy trzeba dodać wystudzoną żelatynę? Można na tą masę położyć ozdobny opłatek na tort?
ja dodaję zawsze trochę ciepłą żelatynę, nie jestem pewna jak z opłatkiem, pozdrawiam
Można położyć oplatek, sprawdziłam :)
Zrobiłam z mrożonych truskawek. Wyszedł rewelacyjny! W sezonie truskawkowym na pewno zrobię ze świeżych truskawek.
czy zamiast żelatyny można dodać agar, pozdrawiam
średnio, nie będzie taki dobry krem, pozdrawiam
Mam pytanko jeśli bym chciała środek zrobić bez truskawek jak mam zrobić krem chodzi mi o śmietankowy. Jakie proporcje ?
Mała cukierenko,potrzebna mi masa truskawkowo-waniliowa czy masz może jakiś pomysł?z góry dziękuję za pomoc
proszę sprawdzić mój tort truskawkowy, pozdrawiam
Czy dam radę obłożyć ten tort masą cukrową? Chciałabym zrobić tort w formie autka tylko obawiam się że będzie on zbyt mięciutki na masę cukrową.
myślę, że nie, na śmietanę nie kładzie się masy cukrowej, chyba żeby boki i wierzch udekorować ganache lub masą maślaną, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam z truskawkami -palce lizac. nawet teściowej smakował! Chce go teraz upiec na urodziny męża, czy zamiast truskawek mogę użyć borówki amerykańskiej? ktoś próbował?
mogą być maliny tylko proszę uważać, na pestki, pozdrawiam serdecznie
Jeszcze jedno pytanie: zamiast zwykłej żelatyny chciałabym dodać żelatynę fix deserową dr oetkera. Ile mam jej dać, żeby wszystko ładnie się ścięło?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dzień dobry, chcę upiec taki tort na pierwsze urodziny córki. Mam pytanie na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że ciasto nie opadnie po wyjęciu z piekarnika, tylko bedzie proste jak i Pani?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Pyszny torcik wyszedl i wcale nie taki skomplikowany jak sie poczatkowo wydaje na pewno zrobie jeszcze raz! Mniam
Na jaką tortownicę ten biszkopt bo ja mam dużą
dziękuję
24cm, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, jutro dzień mamy i chciałam by mamie zrobić niespodziankę od serca zrobić tort ale niestety niegdy nie robiłam sama i nie wiem jak mam zacząć proszę o pomoc
Czy zamiast truskawek można użyć np. Świeżych malin czy masa nie stężeje tak jak z truskawkami?
Pozdrawiam
można dać maliny, stężeje, pozdrawiam
Musze zrobić tort truskawkowy, ale pokryć mam masa cukrową. Czy ten krem mi sie pod masa nie rozpusci? Czy zamiast żelatyny mogę użyć wiekszej ilości serka mascarpone
ten krem się rozpuści pod masą cukrową, pozdrawiam
Dzień dobry
Czy do torta można użyć truskawki mrożone ponieważ jest okres zimowy i nie dostanę truskawek świeżych. Córka uwielbia tylko tort truskawkowy. Jeśli można jak z nimi postępować aby nie dawały wody?
można tylko trzeba dobrze rozmrozić truskawki, pozdrawiam
Witam, moj maz uwielbia torty z ananasem, czy uda mi sie zamienic truskawki na ananasa do kremu?
nie jestem pewna, czy krem stężeje ze zmiksowanym ananasem, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry, a czy można zamiast truskawek dodać maliny? Jak zmienią się wtedy proporcje owoców i żelatyny? Będę wdzięczna za odpowiedż.
Witam,
czy można całość truskawek zmiksować i dodać do kremu zamiast pokroić na kawałeczki?
może żelatyna nie utrzymać kremu jeśli dodamy zmiksowane truskawki, pozdrawiam
torty wyglądają pysznie ;-)
Tort wyszedł fantastyczny. Przepyszny. A robiłam tort pierwszy raz w życiu. Biszkopt lekki, delikatny. Mama truskawkowa pycha ! Świetny przepis!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
czy można zastąpić czymś żelatynę? Z góry dziękuję za pomoc.
Wygląda bosko i na pewno tak smakuje. Zastanawiam się, czy zamiast tradycyjnego aromatu waniliowego mogę użyć extraktu z wanilii? I jakie proporcje wtedy?
tak oczywiście można dodać ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki do biszkoptu i 1 do kremu bym dodała, pozdrawiam serdecznie
witam serdecznie potrzebuje upiec tort truskawkowy na 40 osób jeśli byłby prostokątny to jakie musi mieć minimalne wymiary.
Mi krem wyszedł za zadki…;( Nie wiem dlaczego, wszystko zgodnie z przepisem i nie wyszło :(
Tort rewelacyjny !!! Dziękuję za przepis :) Zawsze wychodzi co jest plusem ogromnym :) Zastanawiam się teraz nad położeniem na niego masy cukrowej ale nie wiem czy przez to nie straci swojej delikatności :/
na pewno troszkę straci, pozdrawiam serdecznie
Właśnie tego się boję:/ zostawię jak jest :) dziękuję:)
Zrobiłam dziś torcik truskawkowy dla męża na urodziny, chłodzi się w lodówce, wygląda apetycznie!!! dziękuję Mała Cukierenko!
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
do ozdoby na wierzchu tortu może być, ale do środka do kremu odradzam kiwi, polecam maliny, jagody,
pozdrawiam serdecznie
Jakie inne owoce? Mogłoby byc kiwi?
myślę, że jakoś tyle samo, pozdrawiam
A jeśli bym chciała zrobić z malinami, to ile ich potrzeba ?
moim zdaniem nie będzie się to trzymało, pozdrawiam
Witam! A czy mozna do ubić śmietanę razem z śmietaną fix i dodać potem do niej serek mascarpone z tym mus em truskawkowym bez żelatyny ? :)
ja używam z Piątnicy, jest też dobry serek z Kauflandzie niby włoskiej firmy, pozdrawiam
Mam pytanie, jakiego serka mascarpone użyć? Zawsze kupowałam z Piątnicy, ponieważ był dosyć gęsty, a inne wręcz pływały. Ale może jest jakiś dobry zamiennik, bo swojego ulubieńca ostatnio nigdzie nie mogę w sklepie złapać? Pozdrawiam
Paterę kupiłam w Tk maxx, może Pani przysłać zdjęcie na adres
[email protected],
cieszę się, że się udał :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam na urodziny rodziców wyszło cudowne….. Wszyscy zachwyceni… :D :D :D
Mam zdjęcia ale nie wiem jak wrzucić…
Możesz napisać gdzie znalazłaś taką paterę na ciasto z tą wstążką…?
tak można tylko trzeba dobrze rozmrozić przed dodaniem do kremu,
pozdrawiam serdecznie
Czy uważa Pani że można użyć mrożonych truskawek do kremu?
myślę, że tak, pozdrawiam.
mogę użyć 600ml śmietanki na 250g serka?
nie będzie za mało kremu, powinno wystarczyć, pozdrawiam
czy muszę użyć owoców? czy mogę zrobić samą śmietankę? czy tedy będzie za mało tego kremu?
tak, tyle ile łyżek kakao dodajemy to tyle odejmujemy mąki, pozdrawiam
Witam,
chciałabym zrobić biszkopt kakaowy , tyle ile łyżek kakao dodaje to tyle odejmuje mąki? :)
miło mi, pozdrawiam serdecznie
Boski !!ja troszeczkę zmodyfikowalam:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Przepyszny Tort, zrobił furorę na przyjęciu urodzinowym.
Bardzo polecam!
tak, też jest pyszny z malinami, wiem bo robiłam, pozdrawiam serdecznie
Witam, jeżeli chcę zrobić ten tort z malinami to wtedy takie same proporcje malin co truskawek? pozdrawiam :)
tak, takie same, pozdrawiam serdecznie
Tort jest ekstra, zrobiłam własnoręcznie i wyszedł super :) Zastanawiam się natomiast czy np. z malinami również by wyszedł… pozdrawiam :)
moim zdaniem, nie był, pozdrawiam
czy biszkopt nasączony samym musem nie bedzie za suchy?
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
pyszny torcik. Naprawdę warto go zrobić :)
Witam, dzisiaj już bym upiekła biszkopt lub jutro rano, dobrze żeby tort postał przez noc w lodówce, ale ozdobę z truskawek na wierzchu, zrobiłabym w sobotę, pozdrawiam
Witam, chciałabym zrobić ten torcik na sobotnią uroczystość na 13 czerwca na godz 18. Kiedy mam zrobić biszkopt a kiedy resztę. Czy torcik musi postać dzień żeby wszystko przeszło?
tak starczy na 16 osób, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy tego tortu wystarczy na uroczystosc skladajacej sie z 16 osob? Uwielbiam Pani ciasta, są obłędne!:)i w dodatku pięknie wyglądają
Pozdrawiam serdecznie
słoneczko85: – to będzie krem jak w tym różowym torcie „wierzch i boki” tylko dałabym 300g masła i 2,5-3 szklanki cukru pudru,
http://www.malacukierenka.pl/tort-z-mascarpone-budyniem-i-dzemem-ozdobiony-zelkami.html
milka: – trochę tak, najlepiej koronę zrobić jutro rano, resztę może Pani zrobić dzisiaj,
pozdrawiam serdecznie
Witam chce ten tort zrobić na jutro czy mogę go przełożyć masa . tak samo boki a czy koronę tortu mam zdobić juz dziś truskawkami czy najlepiej jutro? Tort potrzebny mi na 14-15 godzinę boje się ze jak dziś zrobię zdobienie z tych truskawek na koronę ! To będą źle wyglądać tak staro i nie świeżą? Mam słuszne obawy?
Witam,
chciałabym zrobić ten tort na urodziny taty tylko myślałam o lukrze plastycznym ale przyznam szczerze, że to będzie mój pierwszy w życiu tort i nigdy wcześniej nie pracowałam na takim lukrze a z tego co widziałam w komentarzach to na takim kremie lukier się rozpuści. Wyczytałam z komentarzy, że pisała Pani o kremie maślanym a czy mogłabym prosić mniej więcej o ilość składników do wykonania takiego kremu aby starczyło na pokrycie tortu.. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję :) i także pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
a wystarczy w takim razie z połowy porcji dorobić? :)
ja bym dorobiła, bo inaczej tu i tu będzie cienka warstwa, pozdrawiam :)
Witam. Czy jeśli chcę zrobić ten tort dwupoziomowy i jedna warstwa będzie średnicy tak jak w przepisie to czy starczy mi masy do przełożenia drugiego poziomu o średnicy 22 cm? :) Czy muszę dorobić? :)
Gratulację!! Cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Przepysznyyy !!!!! Pierwszy raz w życiu robiłam Torta a wyszedł idealny !!!!
tak mozna, ja ostatnio nasączylam tort taką mieszanką
= woda+spirytus+sok truskawkowy, spirytusu dodalam do smaku, pozdrawiam
Czy do nasączania można podmienić wodę na alkohol? Rum albo coś takiego:-)
dałam 12 łyżeczek i się mocno ściął, mam nadzieję że nie wyjdzie galaretka zamiast kremu. Może jak tort poleży w temp. pokojowej przez jakiś czas to krem trochę „zluzuje” :) a no i dziś pokryję go masą cukrową :) pozdrawiam
trudno mi powiedziec, rozumiem ze chce Pani dodac 12 lyzeczek zelatyny, wiec mysle ze sie zetnie z 500g truskawek, tylko porsze je dobrze rozmrozic, pozdrawiam
Mam pytanie odnośnie kremu do toru. Przygotowałam biszkopt 29cm, mam tylko mrożone truskawki i nie jestem pewna ile mogę ich użyć do kremu. Chciałabym żeby był mocno truskawkowy bo w torcie nie bedzie kawałków owoców. Krem robię z podwójnej ilości składników. Czy jak zmiksuję 500g truskawek i dodam do mascarpone i kremówki dalej wg przepisu to masa mi się zetnie pod wpływem żelatyny? Pozdrawiam
na serku też nie może być, bo lukier też się rozpuści, to musi być krem maślany lub ganache, krem maślany masło+ cukier puder+ ciut mleka+ aromaty, pozdrawiam
Witam, chciałam obłożyc tort lukrem plastycznym, jak wykonać wierzch tortu z serka mascarpone bez śmietany (piszesz,że na śmietanie sie rozpuści). Czy lepuej zrobić inny wierzch? Tylko jaki? Proszę szybką radę, bo torcik będzie robiony na święta.
tak tylko trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Można użyć mrożonych truskawek ? :D
tak truskawki trzeba dobrze rozmrozić i wtedy nie rozwodnią masy, do tego tortu raczej dodałabym żelatynę, myślę że sam fix nie wystarczy, pozdrawiam
1. A czy truskawki trzeba najpierw rozmrozić i odlać wodę, żeby można było je dodać?
2. Czy zamiast surowych truskawek można ugotować frużelinę i dodać do kremu? Boję się, że surowe mrożone truskawki rozwodnią masę.
3. Czy żelatynę można zastąpić śmietan-fixem? Jeśli tak to w jakiej ilości?
patera była kupiona w Tk Maxx, pozdrawiam
gdzie dostane taka piekną tortownice ?
mąki proszę dodać tylko 20g więcej i proszę jeszcze sprawdzić czy Pani tortownica ma na pewno 25cm, z 7 jajek powinien wyjść wystarczająco duży biszkopt, pozdrawiam i powodzenia
w takim razie dodam jajko więcej ale czy proporcjonalnie zwiększyć ilość mąki?
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za życzliwą odpowiedź!
bo tort wychodzi wysoki w tortownicy 23cm ale 25 też powinien się udać masy jest dużo, więc do biszkoptu proszę dodać jeszcze jedno jajko, a składniki na masę zwiększyć o 1/2 tam jest przecież 400g śmietany + 600g truskawek i 250g serka mascarpone! To ponad 1kg masy, bardzo dziwne że nie starczyło, pozdrawiam serdecznie
Witaj Cukierenko. Zrobiłam tort truskawkowy ale coś poszło nie tak… O ile biszkopt pyszny lecz niski aby przekroić na trzy ( 25 średnica) o tyle bardzo mało masy wyszło. Posmarowałam tylko jedną warstwę, dalej kombinowałam. Użyłam śmietany 30 zotta…. Schłodzona. Czy można podwoić masę? Na zdjęciach twoich czytelniczek tort bardzo wysoki…. Załamałam się. Dobrze ze to próba przed imprezą.
Ogromnie się cieszę, tort wygląda pięknie!! Dziękuję bardzo za wspaniałe zdjęcie, pozdrawiam serdecznie!
Zrobiłam ten tort na rocznice ślubu w tamtym roku… wyszedł piękny i pyszny… w tym roku też planuje zaczerpnąć pomysł z Pani strony.
Pozdrawiam Kasia
http://zapodaj.net/3a551d8d7efd0.jpg.html
Ogromnie się cieszę, bardzo smakowity tort! Tyle różnych smaków, nic dziwnego że tak szybko znikł,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
A my piekliśmy ten tort na nasze małe przyjęcie ślubne! Mała modyfikacja – 3 warstwy: jedna malinowa, druga jagodowa, trzecia truskawkowa. Dekoracja, jak w oryginale. Muszę powiedzieć, że miałam nadzieję podać go do kawy następnego dnia, ale po 20 minutach jedzenia po torcie nie było śladu, zniknęły nawet okruchy! ;))
Dziękuję, Mała Cukierenko!
w tym przepisie piekłam na termoobiegu, wiec wszystko jedno która półka piekarnika, ale na góra – dół prawie zawsze piekę na najniższej, temperatura była za wysoka i z wiechu się przypiekło, a w środku zostało surowe, przykro mi, pozdrawiam
Upieklam wczoraj biszkopt,, tylko po 20 minutach zaczal sie przypalac wierzch. Pieklam zgodnie z przepisem gora-dol
180 stopni na srodkowej polce. Zmniejszylam temperature i okazalo sie ze po 40 min. pieczenia w srodku byl surowy. Dodam, ze pieklam
w misce, poniewaz chce zrobic ten tort w ksztalcie pilki. Czy cos zrobilam nie tak?
Marcyśka:
nie kupować w hipermarkecie :D
dziwne, nigdy nie miałam takiego problemu, nie wiem, pozdrawiam
Co zrobić,gdy żółtka nie chcą się utrzeć i nie mają właściwego koloru?
Dziekuje za odpoiedz. Biszkopt juz upieczony reszta juz sie robi:), Pozdrawiam
truskawki mają być bez zielonych szypułek, pozdrawiam
Chcialm zapytac bo nie rozumiem, ze truskawki maja byc obrane? prosze o odpowiedz. Nie moge sie doczekac zrobienia tortu, brakuje tylko serka mascarpone, jutro kupuje i robie. Pozdrawiam
myślę, że tak, będzie również pyszny, pozdrawiam
Tort jest rewelacyjny! Już kilka razy robiłam go z truskawkami bo bardzo wszystkim smakuje. Chciałam jednak zapytać bardziej doświadczonych ode mnie czy ten tort można zrobić w wersji z brzoskwiniami z puszki?
bardzo mi miło i ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz
zrobiłam torcik na swoje urodzinki,dodam że pierwszy tort w życiu robilam ,wyszedł pyszny,goście byli zachwyceni,myślę ę zrobię go jeszcze raz:)
gratuluję i życzę smacznego, pozdrawiam serdecznie
Przed chwileczką skończyłam. Wygląda pięknie a dzięki jasnym wskazówkom sama go zrobiłam i jeszcze w to nie wierzę :)
ja dodaje ciepłą, nie czekam, aż całkiem ostygnie, tak można dodać rozpuszczoną galaretkę, pozdrawiam
Czy rozpuszczona żelatyna dodawana do serka powinna być ciepła czy schłodzona do temp.pokojowej? i jeszcze jedno pytanie, żelatynę można zastąpić rozpuszczoną galaretką? pozdrawiam.
tak można go pominąć lub dodać aromat waniliowy, pozdrawiam
Witam. Chiałabym zrobić tego torta na sobotnie urodziny koleżanki. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć aromatu śmietankowego. Czy można go pominąć lub zastąpić jakimś innym ?
wytrzyma, tylko boki i wierzch trzeba pokryć kremem nie na śmietanie, bo lukier się na takim rozpuści, pozdrawiam
.. wiem ze trzeba rozmrozic:0) Chodzilo mi o to czy nie beda zbyt wodniste.. Mam jeszcze jedno pytanie, czy tort wytrzyma przykrycie masa cukrowa? Dziekuje
Tort przepyszny i bardzo efektowny. Dziękuję.
Smakosz: – tak, tylko proszę je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam
LIDKA: – ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam torta truskawkowego. Super! Polecam Wszystkim! + dziękuję za wspaniały przepis :)
..czy mozna do tego tortu uzyc mrozonych truskawek?
taki serek można kupić w większych supermarketach, jest też również w biedronce, pozdrawiam
gdzie można kupić ten serek lub jaki zamiast niego?
proszę dodać więcej rozpuszczonej żelatyny lub fix do śmietany i proszę masę schłodzić w lodówce, aby żelatyna zaczęła działać pozdrawiam
witam masa wyszla mi plynna co zrobić ???
Zrobiłam ten tort . poprostu bajka !!!! na wierzch dodałam trochę zmielonej gorzkiej czekolady . Co prawda nie wyszedł tak piękny jak u Pani ,ale wyszedł. Biszkopt równie duży ! a smaku nie zapomne chyba do koonca życia ;) Napewno zrobię go jeszcze raz ;) pozdrawiam
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
Robiłam tort na dzień matki Pyszny!
przy tym przepisie zawsze uzywam serka z lodowki, ale mozna go wyjac wczesniej, przy wykonczeniu masa bedzie sie trzymala, nie trzeba zelatyny, bo serek mascarpone jest gesty, wydaje mi sié ze masy jest za malo na zrobienie pionowych paskow po bokach, pozdrawiam serdecznie
Czy serek mascarpone może być prosto z lodówki, czy trzeba go wcześniej wyjąć (pamiętam, że miałam kiedyś taki przepis, że trzeba było) W wykończeniu nie dodaje się do serka i śmietany żelatyny, będzie się trzymać tak? I czy można by tym kremem zrobić pionowe paski na bokach tortu dekoratorem? straczy tej masy? Z góry dziekuje za pomoc Pani tort wygląda przepięknie.
polecam stronę http://www.ilewazy.pl/ znajdzie Pani na niej wszystkie przeliczenia, 250g śmietanki to trochę mniej niż 250ml to będzie tak około 240ml pozdrawiam ciepło
Ponieważ jestem początkująca, a mam duży apetyt na ten tort zapytam- 170 gr mąki czy cukru , czyli ile to na szklanki? i drugie: 250 g śmietanki to tyle co 250 ml? To będzie mój pierwszy tort, a jestem „noga” w kuchni :)
Tort wygląda ślicznie zrobię go na urodziny chłopaka :)
galaretka powinna być tężejąca, wtedy nie będzie się tak lała i może było jej troszkę za dużo, owoce wystarczy opędzlować galaretką, boki wygładziłam dużym nożem dociskając go lekko do brzegów tortu, pozdrawiam
Witam
Zauwazylem na zdjeciach innych uzytkownikow, ktorzy zrobili ten tort, ze niektorym rozlala sie galaretka, co zrobili nie tak???
I jak rozmarowac krem na bokach, zeby wygladal tak idealnie??? Pozdrawiam
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Tort rewelacyjny:) goscie przyznali jednoglosnie, ze to najlepszy tort, ktory jedli. Rewelacja!!!
piękny, bardzo dziękuję, cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie
Świetny przepis… zrobiłam trzy piętrowy tort i został zjedzony w godzinkę :)
na pewno się uda i będzie smakował, pozdrawiam serdecznie:)
Hmmm jest przepiekny bede robic go w niedziele naswoje urodziny w niemczech mam nadzieje ze dostane wszystkie skladniki i ze wyjdzie pyszny i oczywiscie ze bedzie niemca smakowac :-) pozdrawiam :-)
na pewno:) pozdrawiam serdecznie
Jutro robię! Będzie pyszny, wiem to :)
Ale przepiękny tort, arcydzieło! Chyba zrobię taki na swoje 20. urodziny (które wprawdzie mam dopiero w lipcu ;)). Pozdrawiam, uwielbiam Pani bloga :)
Proszę kawałeczek do kawki :)
Zrobię na pewno, wygląda obłędnie a smakuje pewnie nieziemsko!
ja z tego przepisu robie z malinami i jagodami, tak pol na pol, maliny miksuje do kremu i troche dodaje w calosci, jagody – borowki amerykanskie dodaje w calosci, mozna zrobic z owocow mrozonych, tylko prosze je dobrze rozmrozic, pozdrawiam serdecznie
Witam
Mam już na swoim koncie 3 tory truskawkowe :) są bajeczne!! Za tydzień muszę zrobić kolejny, tylko tym razem myślę zrobić, ale nie truskawkowy. Widziałam, że można zrobić z jagodami, tylko się czy je miksować czy wsypać w całości?? Proszę o pomoc bądź podpowiedź z jakich owoców o tej porze ten tort byłby smaczny :) Za pomoc dziękuję no i dziękuję za świetny przepis!!!!!!!! Wszyscy się nim zachwycają!!!
Ok już mam:) nie zauważyłam, że jest już to pytanie z odpowiedzią powyżej:)
Gdzie mogłabym kupić taką paterę do tortów. Jestem nią zachwycona. Oczywiście torcik też cudowny:)
wydaje mi się, że nie galaretka jest słabsza,
pozdrawiam
Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki truskawkowej w takiej samej ilości?
Gratuluje dobrze wykonanej i ciekawej strony!
Pozdrowienia dla autorów oraz wszystkich odwiedzających.
ja dodaję ciepłą,
pozdrawiam
Czy zelatyne dodajemy ciepla czy trzeba poczekac az ostygnie?
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Tort wyszedł rewelacyjnie , wszystkim smakował…:)
Przepięknie wygląda!
kupiłam ją w Tk maxx, pozdrawiam
Mam pytanko: gdzie można kupić taką piękna paterę? Jest śliczna ;)
Dziękuję bardzo za podanie linku i cieszę się bardzo że tort smakował,
Może Pani przysłać przepisy, z chęcią wypróbuję,
pozdrawiam serdecznie
Mała Cukierenko przesłałam link z torcikiem mojej dobrej znajomej i napisała mi ze tort jej wyszedł
przedobry.Ja mam swoich kilka dobrych przepisow i moge sie nimi podzielic mam wspaniała szarlotke
sernik i wiele innych.
borówki zmiksowane odradzam, ale możemy dodać je w całości, polecam maliny chyba o tej porze będą najlepsze, również jagody będą super,
pozdrawiam serdecznie
Proszę podpowiedzieć, jakich o tej porze roku użyć owoców? Truskawki drogie i niezbyt urodziwe, może maliny? Czytałam w komentarzach o borówkach – ale nie wiem czy niezmiksowane będą dobrze smakować… Z góry dziękuję :)
Witam torcik zrobiłam wnuczce na urodzinki wyszedł rewelacyjnie jest nie za słodkie dzieciaki wołały o dokładke.pozdrawiam cieplutko
Zrobiłam mężowi na urodzinki, wyszedł mega pyszny, nie za słodki, idealny. Dziekuje ze przepis :)
Dobrze, życzę powodzenia i przyjemnej pracy,
smacznego!
pozdrawiam ciepło
Dzięki Mała Cukierenko za odpowiedź .Postaram się go zrobić na urodziny, mam nadzieję że się uda.
Truskawki mam piękne, duże może udekoruję i wierzch.
Po 8 sierpnia pochwalę się jak mi wyszło.Pozdrawiam cieplutko.
można tylko przed użyciem trzeba je rozmrozić i korony raczej się z nich nie ułoży, trzeba będzie udekorować wierzch inaczej,
pozdrawiam
Czy można ten tort zrobić z mrożonych truskawek ,czy lepiej nie ryzykować?
Proszę o odpowiedź-pozdrawiam
Tort faktycznie fantastyczny, lekki, nie za słodki, wręcz bym rzekła idealny, wszyscy byli zachwyceni. Polecam w 100 %. Ponad to robi9łam pierwszy raz okrągły biszkopt i wszystko mi wyszło, po prostu super.
Zrobiłam 4 x i było akurat gdybym zrobiła 2 x na pewno bym nie otrzymała 3 blatów ciasta …Pozdrawiam
ja bym po prostu podwoiła składniki, tak mi się wydaje,
pozdrawiam i powodzenia!
szkoda bo dzis robie ;p trudno spróbuje tak jak mi sie wydaje ;p
ja muszę się zastanowić na spokojnie, nie odpowiem tak szybko:) pozdrawiam
Hej Roiłam ten tort !!wyszedł boskooo !! ale teraz potrzebuje pomocy poniewaz chcialabym zrobić tort na tym biszkopcie tylko o wymiarach blaszki 41×31 cm i trzy blaty to ile razy powinnam powtórzyć składniki? ;)
użyłam 23cm,
pozdrawiam
Tort cudowny! Jakiej średnicy tortownicy Pani użyła?
na domowym serze musiał być przepyszny, pewnie nawet lepszy niż na mascarpone,
cieszę się, że tort smakował i się udał, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
a wiec tak dałem zwykły twaróg , wszystko pięknie wyszło smacznie i ładnie na górę też dałem twarogu tłustego tylko dodałem dwie łyzeczki żelatyny ,
Nie wiem Jak miało smakowac na serku mascarpone ale moim zdaniem wyszło wybornie z lekko innym smakiem niz orginał zapewne
Dziekuje za wszystko :) Kolejne ciacho które sprawiło mi tyle radości :)
Kolejne na celu to to z czereśniami i czkeoladą :)
tłusty to on jest bo domowy :P
Dziękuje za rade, zabieram sie w takim razie do roboty :)
Jutro dam znac co mi z tego wyszło :D
może Pan zastąpić tylko proszę użyć tłustego twarogu, ale smak tortu i tak się zmieni,
na wykończenie radziłabym użyć tylko bitej śmietany bo nie wiem czy zwykły twaróg tak zwiąże żeby się trzymało i dało smarować lub dodać fixu, on zagęści masę,
pozdrawiam
Ja mam takie pytanko ? Czy mogę zastapić serek mascarpone takim zwykłym twarogiem ? , mocno zmielonym czy coś w ten deseń, bo chce sie zabrać za tort żeby był na jutro ale no nie wiem czy tak mogę
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam ciepło
Tort super! Na przyjęciu urodzinowym przyjaciółki nikt nie mi nie wierzył że zrobiłam go w domu! Wygląda i smakuje wyśmienicie! Pozdrawiam!
Pani Beato i Kornelio – Bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
Tort już gotowy, postanowiłam zrobić wszystko według przepisu i wyszło cudownie! Od dziś to mój ulubiony tort. Pozdrawiam ;)
Tort wygląda bosko…planuje zrobić do na urodziny mojego męża. A jak narazie porywam kawałek :)
Tort bardzo dobry,polecam,uważam że po wprowadzeniu zmian nie będzie już tak samo smaczny :) ja zrobiłam wg przepisu :)
myślę, że można bez serka z fixem, tylko proszę nie dodawać do niej musu z truskawek bo popłynie
pozdrawiam
A czy można zrobić tort nie używając w ogóle żadnego serka tylko samą śmietanę? Czy żelatynę można zastąpić np. śmietan fixem?
Tort przepyszny :) Polecam wszystkim ten przepis. Rewelacja!
wspaniale, bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Tort jest tak pyszny że postanowiłam zrobić ponownie po urodzinach męża,wczoraj zrobiłam na spokojnie i wyszedł ładniejszy niż poprzednio,polecam wszystkim ten przepis jest rewelacyjny
Właśnie zrobiłam. Wyszedł przepięknie, a smakuje obłędnie. Super przepis na krem. Torcik pewnie często będzie bywał u mnie na stole :)
ja robiłam na urodziny męża ale nie wyszedł mi taki ładny jak twój ale był smaczny
myślę, że tak tylko może do kremu proszę dodać trochę więcej musu z truskawek,
pozdrawiam ciepło
mam nietolerancje laktozy , czy mogłabym pominąć śmietanę i dodać tylko mascarpone? Bo wygląda tak pięknie że nie mogę się oprzeć !
bardzo mi przykro, powinno się zsiąść przy takiej ilości żelatyny,
pozdrawiam serdecznie
Wspaniały tort. I pyszny. Robilam, ale nie wiem, co było nie tak. Masa mi się nie zsiadla, płynęła. Ta w środku tortu, bo bokow nie smarowalam. Pozdawiam ciepło.
ten czas pieczenia zależy od piekarnika, dobrze że miała Pani na niego oko,
mam nadzieję, że będzie smakował,
pozdrawiam serdecznie
Ja właśnie robię! Jupii biszkopt przepiękny wyszedł moja dobra rada to położyć go po upieczeniu górą do dołu to wszelkie garby się wyrównają i jest gładziutki i prościutki – jeszcze tylko reszta ale to wieczorem jak moja kochan dwulatka pójdzie spać- bo to dla niej torcik urodzinowy!! Oby sie udał trzymajcie kciukips. Ach ja piekłam go znacznie krócej bo na góra dół 180 st ok 40 minut bo był już za ciemny i bałam sie źe będzie suchy !! Pozdrawiam
Ojej, jaki śliczny! Prezentuje się zjawiskowo!
Przepiękny!
Dziękuję bardzo, chętnie skorzystam, pozdrawiam :)
Przepiękny tort i najlepsze sezonowe owoce jakie tylko są :). Jestem stałą czytelniczką bloga. Śliczna patera. Pozdrawiam i zapraszam po inspiracje na wytrawne dania: http://www.laboratoriumsmaku.pl
myślę, że tak tylko przy wykończeniu proszę użyć tylko śmietanki czyli ubić 500g, bo wydaje mi się, że z innym serkiem masa spłynie,
pozdrawiam
A czy mogę zastąpic mascarpone innym serkiem? Bardzo, bardzo nie lubie mascarpone, ale tort bym chętnie upiekła:)
Pani Moniko – jak najbardziej można użyć tych owoców, proszę tylko nie robić musu z borówek, bo masa się zważy tylko dodać do kremu w całości,
Niezapominajka – bardzo dziękuję:) życzę udanych wypieków i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Przepiękne wrażenia wizualne!!! Smakowe na pewno też:) Z takim tortem można startować w konkursy cukiernicze, pierwsze miejsce gwarantowane:) Co chwila piękę coś podpatrzonego u Pani, wszystko zawsze wychodzi i świetnie smakuje a przepisy wędrują dalej do zachwyconych gości. I to wszystko Pani zasługa! Dziękuję i pozdrawiam:)
Przepiękny!
Czym można zastąpić truskawki? Może brzoskwinie albo borówka amerykańska?
miło mi to słyszeć:), powodzenia i smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze znajdę coś odpowiedniego. Świetnie opisane, sfotografowane, no i smakowite! :) Jutro przyrządzę ten tort dla męża, z pewnością będzie pyszny. DZIĘKUJĘ.
Mój wyszedł i piękny i pyszny :)
Łał, wygląda po prostu nieziemsko!
świetnie się prezentuje – kiedyś skorzystam z przepisu – tylko boję się, że cos mi nie wyjdzie
Wygląda niesamowicie, na specjalne okazje.
rety, aż szkoda jeść! wygląda przepięknie!
Patera z Tk maxx, powinni mi zacząć płacić za reklamę:)
pozdrawiam
Gdzie Pani kupiła tą paterę? Bo po prostu wygląda obłędnie :)))
O mamo! Jaki cudownie piękny!
Wygląda niesamowicie – szczególnie to „zwieńczenie” tortu truskawkami :D
Tort OBLEDNY!,gratuluje ,pozdrawiam
Piękny :) Prosty w składzie, bardzo efektownie wyglądający. Takie właśnie lubię najbardziej. Pozdrawiam ciepło.
Cudo :) Ja też mam torcik dla Mamy
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=529232867134430&set=a.396487847075600.91007.100001431636228&type=1&theater
Wspaniały! :)