Tort truskawkowy

Rewelacyjny, bardzo smaczny tort truskawkowy. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy. Bardzo polecam… (przepis autorski).

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)

Tort truskawkowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.

Tort truskawkowy

Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.

10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.

11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno.

13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).

Tort truskawkowy

Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.

15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.

17. Tort truskawkowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.

Udanych wypieków:)

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Zdjęcia czytelników:

Print Friendly, PDF & Email

247 komentarzy do “Tort truskawkowy”

  1. Robiłam drugi raz tort ze środkiem oraz wykończeniem z tego przepisu. Obydwa razy wyszedł przepysznie! Na pewno będę próbować innych przepisów z tej strony:)

    Odpowiedz
  2. Niestety zgapilam się😂 i nie wymieszalam truskawek z Realem do rzuciłam je na wierzch czy z wiązki z tym że dziś czwartek popołudnie a w sobotę urodziny czy się truskawki nie zepsuja pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Chciałam zapytać, czy myśli Pani, że z podanych proporcji wystarczy tego tortu dla 16os dorosłych i 5 dzieci?

    Odpowiedz
  4. Można zamienić żelatynę agarem a galaretkę wegańską wersją galaretki? Świńskie skórki i chrząstki są dla mnie niezbyt apetyczne..

    Odpowiedz
  5. Mam pytanko jeśli bym chciała środek zrobić bez truskawek jak mam zrobić krem chodzi mi o śmietankowy. Jakie proporcje ?

    Odpowiedz
  6. Czy dam radę obłożyć ten tort masą cukrową? Chciałabym zrobić tort w formie autka tylko obawiam się że będzie on zbyt mięciutki na masę cukrową.

    Odpowiedz
    • myślę, że nie, na śmietanę nie kładzie się masy cukrowej, chyba żeby boki i wierzch udekorować ganache lub masą maślaną, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  7. Zrobiłam z truskawkami -palce lizac. nawet teściowej smakował! Chce go teraz upiec na urodziny męża, czy zamiast truskawek mogę użyć borówki amerykańskiej? ktoś próbował?

    Odpowiedz
  8. Jeszcze jedno pytanie: zamiast zwykłej żelatyny chciałabym dodać żelatynę fix deserową dr oetkera. Ile mam jej dać, żeby wszystko ładnie się ścięło?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  9. Dzień dobry, chcę upiec taki tort na pierwsze urodziny córki. Mam pytanie na co zwrócić uwagę, żeby mieć pewność, że ciasto nie opadnie po wyjęciu z piekarnika, tylko bedzie proste jak i Pani?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. Dzień dobry, jutro dzień mamy i chciałam by mamie zrobić niespodziankę od serca zrobić tort ale niestety niegdy nie robiłam sama i nie wiem jak mam zacząć proszę o pomoc

    Odpowiedz
  11. Musze zrobić tort truskawkowy, ale pokryć mam masa cukrową. Czy ten krem mi sie pod masa nie rozpusci? Czy zamiast żelatyny mogę użyć wiekszej ilości serka mascarpone

    Odpowiedz
  12. Dzień dobry
    Czy do torta można użyć truskawki mrożone ponieważ jest okres zimowy i nie dostanę truskawek świeżych. Córka uwielbia tylko tort truskawkowy. Jeśli można jak z nimi postępować aby nie dawały wody?

    Odpowiedz
  13. Tort wyszedł fantastyczny. Przepyszny. A robiłam tort pierwszy raz w życiu. Biszkopt lekki, delikatny. Mama truskawkowa pycha ! Świetny przepis!

    Odpowiedz
  14. Wygląda bosko i na pewno tak smakuje. Zastanawiam się, czy zamiast tradycyjnego aromatu waniliowego mogę użyć extraktu z wanilii? I jakie proporcje wtedy?

    Odpowiedz
    • tak oczywiście można dodać ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki do biszkoptu i 1 do kremu bym dodała, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  15. witam serdecznie potrzebuje upiec tort truskawkowy na 40 osób jeśli byłby prostokątny to jakie musi mieć minimalne wymiary.

    Odpowiedz
  16. Tort rewelacyjny !!! Dziękuję za przepis :) Zawsze wychodzi co jest plusem ogromnym :) Zastanawiam się teraz nad położeniem na niego masy cukrowej ale nie wiem czy przez to nie straci swojej delikatności :/

    Odpowiedz
  17. do ozdoby na wierzchu tortu może być, ale do środka do kremu odradzam kiwi, polecam maliny, jagody,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. Witam! A czy mozna do ubić śmietanę razem z śmietaną fix i dodać potem do niej serek mascarpone z tym mus em truskawkowym bez żelatyny ? :)

    Odpowiedz
  19. Mam pytanie, jakiego serka mascarpone użyć? Zawsze kupowałam z Piątnicy, ponieważ był dosyć gęsty, a inne wręcz pływały. Ale może jest jakiś dobry zamiennik, bo swojego ulubieńca ostatnio nigdzie nie mogę w sklepie złapać? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. Zrobiłam na urodziny rodziców wyszło cudowne….. Wszyscy zachwyceni… :D :D :D
    Mam zdjęcia ale nie wiem jak wrzucić…
    Możesz napisać gdzie znalazłaś taką paterę na ciasto z tą wstążką…?

    Odpowiedz
  21. Tort jest ekstra, zrobiłam własnoręcznie i wyszedł super :) Zastanawiam się natomiast czy np. z malinami również by wyszedł… pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  22. Witam, dzisiaj już bym upiekła biszkopt lub jutro rano, dobrze żeby tort postał przez noc w lodówce, ale ozdobę z truskawek na wierzchu, zrobiłabym w sobotę, pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. Witam, chciałabym zrobić ten torcik na sobotnią uroczystość na 13 czerwca na godz 18. Kiedy mam zrobić biszkopt a kiedy resztę. Czy torcik musi postać dzień żeby wszystko przeszło?

    Odpowiedz
  24. Witam,
    Czy tego tortu wystarczy na uroczystosc skladajacej sie z 16 osob? Uwielbiam Pani ciasta, są obłędne!:)i w dodatku pięknie wyglądają
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Witam chce ten tort zrobić na jutro czy mogę go przełożyć masa . tak samo boki a czy koronę tortu mam zdobić juz dziś truskawkami czy najlepiej jutro? Tort potrzebny mi na 14-15 godzinę boje się ze jak dziś zrobię zdobienie z tych truskawek na koronę ! To będą źle wyglądać tak staro i nie świeżą? Mam słuszne obawy?

    Odpowiedz
  26. Witam,
    chciałabym zrobić ten tort na urodziny taty tylko myślałam o lukrze plastycznym ale przyznam szczerze, że to będzie mój pierwszy w życiu tort i nigdy wcześniej nie pracowałam na takim lukrze a z tego co widziałam w komentarzach to na takim kremie lukier się rozpuści. Wyczytałam z komentarzy, że pisała Pani o kremie maślanym a czy mogłabym prosić mniej więcej o ilość składników do wykonania takiego kremu aby starczyło na pokrycie tortu.. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  27. Witam. Czy jeśli chcę zrobić ten tort dwupoziomowy i jedna warstwa będzie średnicy tak jak w przepisie to czy starczy mi masy do przełożenia drugiego poziomu o średnicy 22 cm? :) Czy muszę dorobić? :)

    Odpowiedz
  28. tak mozna, ja ostatnio nasączylam tort taką mieszanką
    = woda+spirytus+sok truskawkowy, spirytusu dodalam do smaku, pozdrawiam

    Odpowiedz
  29. dałam 12 łyżeczek i się mocno ściął, mam nadzieję że nie wyjdzie galaretka zamiast kremu. Może jak tort poleży w temp. pokojowej przez jakiś czas to krem trochę „zluzuje” :) a no i dziś pokryję go masą cukrową :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  30. trudno mi powiedziec, rozumiem ze chce Pani dodac 12 lyzeczek zelatyny, wiec mysle ze sie zetnie z 500g truskawek, tylko porsze je dobrze rozmrozic, pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Mam pytanie odnośnie kremu do toru. Przygotowałam biszkopt 29cm, mam tylko mrożone truskawki i nie jestem pewna ile mogę ich użyć do kremu. Chciałabym żeby był mocno truskawkowy bo w torcie nie bedzie kawałków owoców. Krem robię z podwójnej ilości składników. Czy jak zmiksuję 500g truskawek i dodam do mascarpone i kremówki dalej wg przepisu to masa mi się zetnie pod wpływem żelatyny? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. na serku też nie może być, bo lukier też się rozpuści, to musi być krem maślany lub ganache, krem maślany masło+ cukier puder+ ciut mleka+ aromaty, pozdrawiam

    Odpowiedz
  33. Witam, chciałam obłożyc tort lukrem plastycznym, jak wykonać wierzch tortu z serka mascarpone bez śmietany (piszesz,że na śmietanie sie rozpuści). Czy lepuej zrobić inny wierzch? Tylko jaki? Proszę szybką radę, bo torcik będzie robiony na święta.

    Odpowiedz
  34. tak truskawki trzeba dobrze rozmrozić i wtedy nie rozwodnią masy, do tego tortu raczej dodałabym żelatynę, myślę że sam fix nie wystarczy, pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. 1. A czy truskawki trzeba najpierw rozmrozić i odlać wodę, żeby można było je dodać?
    2. Czy zamiast surowych truskawek można ugotować frużelinę i dodać do kremu? Boję się, że surowe mrożone truskawki rozwodnią masę.
    3. Czy żelatynę można zastąpić śmietan-fixem? Jeśli tak to w jakiej ilości?

    Odpowiedz
  36. mąki proszę dodać tylko 20g więcej i proszę jeszcze sprawdzić czy Pani tortownica ma na pewno 25cm, z 7 jajek powinien wyjść wystarczająco duży biszkopt, pozdrawiam i powodzenia

    Odpowiedz
  37. bo tort wychodzi wysoki w tortownicy 23cm ale 25 też powinien się udać masy jest dużo, więc do biszkoptu proszę dodać jeszcze jedno jajko, a składniki na masę zwiększyć o 1/2 tam jest przecież 400g śmietany + 600g truskawek i 250g serka mascarpone! To ponad 1kg masy, bardzo dziwne że nie starczyło, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  38. Witaj Cukierenko. Zrobiłam tort truskawkowy ale coś poszło nie tak… O ile biszkopt pyszny lecz niski aby przekroić na trzy ( 25 średnica) o tyle bardzo mało masy wyszło. Posmarowałam tylko jedną warstwę, dalej kombinowałam. Użyłam śmietany 30 zotta…. Schłodzona. Czy można podwoić masę? Na zdjęciach twoich czytelniczek tort bardzo wysoki…. Załamałam się. Dobrze ze to próba przed imprezą.

    Odpowiedz
  39. Ogromnie się cieszę, bardzo smakowity tort! Tyle różnych smaków, nic dziwnego że tak szybko znikł,
    dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  40. A my piekliśmy ten tort na nasze małe przyjęcie ślubne! Mała modyfikacja – 3 warstwy: jedna malinowa, druga jagodowa, trzecia truskawkowa. Dekoracja, jak w oryginale. Muszę powiedzieć, że miałam nadzieję podać go do kawy następnego dnia, ale po 20 minutach jedzenia po torcie nie było śladu, zniknęły nawet okruchy! ;))
    Dziękuję, Mała Cukierenko!

    Odpowiedz
  41. w tym przepisie piekłam na termoobiegu, wiec wszystko jedno która półka piekarnika, ale na góra – dół prawie zawsze piekę na najniższej, temperatura była za wysoka i z wiechu się przypiekło, a w środku zostało surowe, przykro mi, pozdrawiam

    Odpowiedz
  42. Upieklam wczoraj biszkopt,, tylko po 20 minutach zaczal sie przypalac wierzch. Pieklam zgodnie z przepisem gora-dol
    180 stopni na srodkowej polce. Zmniejszylam temperature i okazalo sie ze po 40 min. pieczenia w srodku byl surowy. Dodam, ze pieklam
    w misce, poniewaz chce zrobic ten tort w ksztalcie pilki. Czy cos zrobilam nie tak?

    Odpowiedz
  43. Chcialm zapytac bo nie rozumiem, ze truskawki maja byc obrane? prosze o odpowiedz. Nie moge sie doczekac zrobienia tortu, brakuje tylko serka mascarpone, jutro kupuje i robie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. Tort jest rewelacyjny! Już kilka razy robiłam go z truskawkami bo bardzo wszystkim smakuje. Chciałam jednak zapytać bardziej doświadczonych ode mnie czy ten tort można zrobić w wersji z brzoskwiniami z puszki?

    Odpowiedz
  45. zrobiłam torcik na swoje urodzinki,dodam że pierwszy tort w życiu robilam ,wyszedł pyszny,goście byli zachwyceni,myślę ę zrobię go jeszcze raz:)

    Odpowiedz
  46. Przed chwileczką skończyłam. Wygląda pięknie a dzięki jasnym wskazówkom sama go zrobiłam i jeszcze w to nie wierzę :)

    Odpowiedz
  47. Czy rozpuszczona żelatyna dodawana do serka powinna być ciepła czy schłodzona do temp.pokojowej? i jeszcze jedno pytanie, żelatynę można zastąpić rozpuszczoną galaretką? pozdrawiam.

    Odpowiedz
  48. Witam. Chiałabym zrobić tego torta na sobotnie urodziny koleżanki. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć aromatu śmietankowego. Czy można go pominąć lub zastąpić jakimś innym ?

    Odpowiedz
  49. wytrzyma, tylko boki i wierzch trzeba pokryć kremem nie na śmietanie, bo lukier się na takim rozpuści, pozdrawiam

    Odpowiedz
  50. .. wiem ze trzeba rozmrozic:0) Chodzilo mi o to czy nie beda zbyt wodniste.. Mam jeszcze jedno pytanie, czy tort wytrzyma przykrycie masa cukrowa? Dziekuje

    Odpowiedz
  51. Smakosz: – tak, tylko proszę je wcześniej rozmrozić, pozdrawiam

    LIDKA: – ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  52. proszę dodać więcej rozpuszczonej żelatyny lub fix do śmietany i proszę masę schłodzić w lodówce, aby żelatyna zaczęła działać pozdrawiam

    Odpowiedz
  53. Zrobiłam ten tort . poprostu bajka !!!! na wierzch dodałam trochę zmielonej gorzkiej czekolady . Co prawda nie wyszedł tak piękny jak u Pani ,ale wyszedł. Biszkopt równie duży ! a smaku nie zapomne chyba do koonca życia ;) Napewno zrobię go jeszcze raz ;) pozdrawiam

    Odpowiedz
  54. przy tym przepisie zawsze uzywam serka z lodowki, ale mozna go wyjac wczesniej, przy wykonczeniu masa bedzie sie trzymala, nie trzeba zelatyny, bo serek mascarpone jest gesty, wydaje mi sié ze masy jest za malo na zrobienie pionowych paskow po bokach, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  55. Czy serek mascarpone może być prosto z lodówki, czy trzeba go wcześniej wyjąć (pamiętam, że miałam kiedyś taki przepis, że trzeba było) W wykończeniu nie dodaje się do serka i śmietany żelatyny, będzie się trzymać tak? I czy można by tym kremem zrobić pionowe paski na bokach tortu dekoratorem? straczy tej masy? Z góry dziekuje za pomoc Pani tort wygląda przepięknie.

    Odpowiedz
  56. Ponieważ jestem początkująca, a mam duży apetyt na ten tort zapytam- 170 gr mąki czy cukru , czyli ile to na szklanki? i drugie: 250 g śmietanki to tyle co 250 ml? To będzie mój pierwszy tort, a jestem „noga” w kuchni :)

    Odpowiedz
  57. galaretka powinna być tężejąca, wtedy nie będzie się tak lała i może było jej troszkę za dużo, owoce wystarczy opędzlować galaretką, boki wygładziłam dużym nożem dociskając go lekko do brzegów tortu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  58. Witam
    Zauwazylem na zdjeciach innych uzytkownikow, ktorzy zrobili ten tort, ze niektorym rozlala sie galaretka, co zrobili nie tak???
    I jak rozmarowac krem na bokach, zeby wygladal tak idealnie??? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  59. Hmmm jest przepiekny bede robic go w niedziele naswoje urodziny w niemczech mam nadzieje ze dostane wszystkie skladniki i ze wyjdzie pyszny i oczywiscie ze bedzie niemca smakowac :-) pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  60. Ale przepiękny tort, arcydzieło! Chyba zrobię taki na swoje 20. urodziny (które wprawdzie mam dopiero w lipcu ;)). Pozdrawiam, uwielbiam Pani bloga :)

    Odpowiedz
  61. ja z tego przepisu robie z malinami i jagodami, tak pol na pol, maliny miksuje do kremu i troche dodaje w calosci, jagody – borowki amerykanskie dodaje w calosci, mozna zrobic z owocow mrozonych, tylko prosze je dobrze rozmrozic, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  62. Witam
    Mam już na swoim koncie 3 tory truskawkowe :) są bajeczne!! Za tydzień muszę zrobić kolejny, tylko tym razem myślę zrobić, ale nie truskawkowy. Widziałam, że można zrobić z jagodami, tylko się czy je miksować czy wsypać w całości?? Proszę o pomoc bądź podpowiedź z jakich owoców o tej porze ten tort byłby smaczny :) Za pomoc dziękuję no i dziękuję za świetny przepis!!!!!!!! Wszyscy się nim zachwycają!!!

    Odpowiedz
  63. Dziękuję bardzo za podanie linku i cieszę się bardzo że tort smakował,

    Może Pani przysłać przepisy, z chęcią wypróbuję,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  64. Mała Cukierenko przesłałam link z torcikiem mojej dobrej znajomej i napisała mi ze tort jej wyszedł
    przedobry.Ja mam swoich kilka dobrych przepisow i moge sie nimi podzielic mam wspaniała szarlotke
    sernik i wiele innych.

    Odpowiedz
  65. borówki zmiksowane odradzam, ale możemy dodać je w całości, polecam maliny chyba o tej porze będą najlepsze, również jagody będą super,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  66. Proszę podpowiedzieć, jakich o tej porze roku użyć owoców? Truskawki drogie i niezbyt urodziwe, może maliny? Czytałam w komentarzach o borówkach – ale nie wiem czy niezmiksowane będą dobrze smakować… Z góry dziękuję :)

    Odpowiedz
  67. Witam torcik zrobiłam wnuczce na urodzinki wyszedł rewelacyjnie jest nie za słodkie dzieciaki wołały o dokładke.pozdrawiam cieplutko

    Odpowiedz
  68. Dzięki Mała Cukierenko za odpowiedź .Postaram się go zrobić na urodziny, mam nadzieję że się uda.
    Truskawki mam piękne, duże może udekoruję i wierzch.
    Po 8 sierpnia pochwalę się jak mi wyszło.Pozdrawiam cieplutko.

    Odpowiedz
  69. można tylko przed użyciem trzeba je rozmrozić i korony raczej się z nich nie ułoży, trzeba będzie udekorować wierzch inaczej,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  70. Tort faktycznie fantastyczny, lekki, nie za słodki, wręcz bym rzekła idealny, wszyscy byli zachwyceni. Polecam w 100 %. Ponad to robi9łam pierwszy raz okrągły biszkopt i wszystko mi wyszło, po prostu super.

    Odpowiedz
  71. Hej Roiłam ten tort !!wyszedł boskooo !! ale teraz potrzebuje pomocy poniewaz chcialabym zrobić tort na tym biszkopcie tylko o wymiarach blaszki 41×31 cm i trzy blaty to ile razy powinnam powtórzyć składniki? ;)

    Odpowiedz
  72. na domowym serze musiał być przepyszny, pewnie nawet lepszy niż na mascarpone,
    cieszę się, że tort smakował i się udał, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  73. a wiec tak dałem zwykły twaróg , wszystko pięknie wyszło smacznie i ładnie na górę też dałem twarogu tłustego tylko dodałem dwie łyzeczki żelatyny ,
    Nie wiem Jak miało smakowac na serku mascarpone ale moim zdaniem wyszło wybornie z lekko innym smakiem niz orginał zapewne
    Dziekuje za wszystko :) Kolejne ciacho które sprawiło mi tyle radości :)
    Kolejne na celu to to z czereśniami i czkeoladą :)

    Odpowiedz
  74. tłusty to on jest bo domowy :P
    Dziękuje za rade, zabieram sie w takim razie do roboty :)
    Jutro dam znac co mi z tego wyszło :D

    Odpowiedz
  75. może Pan zastąpić tylko proszę użyć tłustego twarogu, ale smak tortu i tak się zmieni,
    na wykończenie radziłabym użyć tylko bitej śmietany bo nie wiem czy zwykły twaróg tak zwiąże żeby się trzymało i dało smarować lub dodać fixu, on zagęści masę,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  76. Ja mam takie pytanko ? Czy mogę zastapić serek mascarpone takim zwykłym twarogiem ? , mocno zmielonym czy coś w ten deseń, bo chce sie zabrać za tort żeby był na jutro ale no nie wiem czy tak mogę

    Odpowiedz
  77. Tort super! Na przyjęciu urodzinowym przyjaciółki nikt nie mi nie wierzył że zrobiłam go w domu! Wygląda i smakuje wyśmienicie! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  78. Tort już gotowy, postanowiłam zrobić wszystko według przepisu i wyszło cudownie! Od dziś to mój ulubiony tort. Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  79. A czy można zrobić tort nie używając w ogóle żadnego serka tylko samą śmietanę? Czy żelatynę można zastąpić np. śmietan fixem?

    Odpowiedz
  80. Tort jest tak pyszny że postanowiłam zrobić ponownie po urodzinach męża,wczoraj zrobiłam na spokojnie i wyszedł ładniejszy niż poprzednio,polecam wszystkim ten przepis jest rewelacyjny

    Odpowiedz
  81. mam nietolerancje laktozy , czy mogłabym pominąć śmietanę i dodać tylko mascarpone? Bo wygląda tak pięknie że nie mogę się oprzeć !

    Odpowiedz
  82. Wspaniały tort. I pyszny. Robilam, ale nie wiem, co było nie tak. Masa mi się nie zsiadla, płynęła. Ta w środku tortu, bo bokow nie smarowalam. Pozdawiam ciepło.

    Odpowiedz
  83. ten czas pieczenia zależy od piekarnika, dobrze że miała Pani na niego oko,
    mam nadzieję, że będzie smakował,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  84. Ja właśnie robię! Jupii biszkopt przepiękny wyszedł moja dobra rada to położyć go po upieczeniu górą do dołu to wszelkie garby się wyrównają i jest gładziutki i prościutki – jeszcze tylko reszta ale to wieczorem jak moja kochan dwulatka pójdzie spać- bo to dla niej torcik urodzinowy!! Oby sie udał trzymajcie kciukips. Ach ja piekłam go znacznie krócej bo na góra dół 180 st ok 40 minut bo był już za ciemny i bałam sie źe będzie suchy !! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  85. myślę, że tak tylko przy wykończeniu proszę użyć tylko śmietanki czyli ubić 500g, bo wydaje mi się, że z innym serkiem masa spłynie,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  86. A czy mogę zastąpic mascarpone innym serkiem? Bardzo, bardzo nie lubie mascarpone, ale tort bym chętnie upiekła:)

    Odpowiedz
  87. Pani Moniko – jak najbardziej można użyć tych owoców, proszę tylko nie robić musu z borówek, bo masa się zważy tylko dodać do kremu w całości,

    Niezapominajka – bardzo dziękuję:) życzę udanych wypieków i smacznego,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  88. Przepiękne wrażenia wizualne!!! Smakowe na pewno też:) Z takim tortem można startować w konkursy cukiernicze, pierwsze miejsce gwarantowane:) Co chwila piękę coś podpatrzonego u Pani, wszystko zawsze wychodzi i świetnie smakuje a przepisy wędrują dalej do zachwyconych gości. I to wszystko Pani zasługa! Dziękuję i pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  89. Uwielbiam Twoje przepisy! Zawsze znajdę coś odpowiedniego. Świetnie opisane, sfotografowane, no i smakowite! :) Jutro przyrządzę ten tort dla męża, z pewnością będzie pyszny. DZIĘKUJĘ.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz