Tort truskawkowy

Rewelacyjny, bardzo smaczny tort truskawkowy. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy. Bardzo polecam… (przepis autorski).

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)

Tort truskawkowy

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).

8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.

Tort truskawkowy

Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.

10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.

11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.

12. Śmietankę ubić na sztywno.

13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).

Tort truskawkowy

Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.

15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.

16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.

17. Tort truskawkowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.

Udanych wypieków:)

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Zdjęcia czytelników:

Print Friendly, PDF & Email

208 myśli na temat „Tort truskawkowy

  1. Witam. Czy jeśli chcę zrobić ten tort dwupoziomowy i jedna warstwa będzie średnicy tak jak w przepisie to czy starczy mi masy do przełożenia drugiego poziomu o średnicy 22 cm? :) Czy muszę dorobić? :)

  2. Witam,
    chciałabym zrobić ten tort na urodziny taty tylko myślałam o lukrze plastycznym ale przyznam szczerze, że to będzie mój pierwszy w życiu tort i nigdy wcześniej nie pracowałam na takim lukrze a z tego co widziałam w komentarzach to na takim kremie lukier się rozpuści. Wyczytałam z komentarzy, że pisała Pani o kremie maślanym a czy mogłabym prosić mniej więcej o ilość składników do wykonania takiego kremu aby starczyło na pokrycie tortu.. Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i pozdrawiam :)

  3. Witam chce ten tort zrobić na jutro czy mogę go przełożyć masa . tak samo boki a czy koronę tortu mam zdobić juz dziś truskawkami czy najlepiej jutro? Tort potrzebny mi na 14-15 godzinę boje się ze jak dziś zrobię zdobienie z tych truskawek na koronę ! To będą źle wyglądać tak staro i nie świeżą? Mam słuszne obawy?

  4. Witam,
    Czy tego tortu wystarczy na uroczystosc skladajacej sie z 16 osob? Uwielbiam Pani ciasta, są obłędne!:)i w dodatku pięknie wyglądają
    Pozdrawiam serdecznie

  5. Witam, chciałabym zrobić ten torcik na sobotnią uroczystość na 13 czerwca na godz 18. Kiedy mam zrobić biszkopt a kiedy resztę. Czy torcik musi postać dzień żeby wszystko przeszło?

  6. Witam, dzisiaj już bym upiekła biszkopt lub jutro rano, dobrze żeby tort postał przez noc w lodówce, ale ozdobę z truskawek na wierzchu, zrobiłabym w sobotę, pozdrawiam

  7. Tort jest ekstra, zrobiłam własnoręcznie i wyszedł super :) Zastanawiam się natomiast czy np. z malinami również by wyszedł… pozdrawiam :)

  8. Zrobiłam na urodziny rodziców wyszło cudowne….. Wszyscy zachwyceni… :D :D :D
    Mam zdjęcia ale nie wiem jak wrzucić…
    Możesz napisać gdzie znalazłaś taką paterę na ciasto z tą wstążką…?

  9. Mam pytanie, jakiego serka mascarpone użyć? Zawsze kupowałam z Piątnicy, ponieważ był dosyć gęsty, a inne wręcz pływały. Ale może jest jakiś dobry zamiennik, bo swojego ulubieńca ostatnio nigdzie nie mogę w sklepie złapać? Pozdrawiam

  10. Witam! A czy mozna do ubić śmietanę razem z śmietaną fix i dodać potem do niej serek mascarpone z tym mus em truskawkowym bez żelatyny ? :)

  11. do ozdoby na wierzchu tortu może być, ale do środka do kremu odradzam kiwi, polecam maliny, jagody,
    pozdrawiam serdecznie

  12. Tort rewelacyjny !!! Dziękuję za przepis :) Zawsze wychodzi co jest plusem ogromnym :) Zastanawiam się teraz nad położeniem na niego masy cukrowej ale nie wiem czy przez to nie straci swojej delikatności :/

  13. witam serdecznie potrzebuje upiec tort truskawkowy na 40 osób jeśli byłby prostokątny to jakie musi mieć minimalne wymiary.

  14. Wygląda bosko i na pewno tak smakuje. Zastanawiam się, czy zamiast tradycyjnego aromatu waniliowego mogę użyć extraktu z wanilii? I jakie proporcje wtedy?

    • tak oczywiście można dodać ekstrakt z wanilii, 2 łyżeczki do biszkoptu i 1 do kremu bym dodała, pozdrawiam serdecznie

  15. Tort wyszedł fantastyczny. Przepyszny. A robiłam tort pierwszy raz w życiu. Biszkopt lekki, delikatny. Mama truskawkowa pycha ! Świetny przepis!

Dodaj komentarz

.