Rewelacyjny, bardzo smaczny tort truskawkowy. Jeden z moich pierwszych tortów. Często go robię na imprezy urodzinowe. Zawsze tak szybko znikał, że nie było czasu go ładnie sfotografować. Jest kremowy, delikatny, wspaniale pachnie truskawkami. Biszkopt jest śmietankowo – waniliowy i fantastycznie łączy się z kremem z serka mascarpone i śmietany, do tego spore kawałki truskawek, pycha. Przepis możemy dowolnie modyfikować i zrobić go z innymi owocami jagodowymi. Kremu jest dużo, więc spokojnie możemy również użyć biszkoptu o średnicy 26cm. Do wykończenia tego tortu często używam płatków migdałowych, daję je na boki tortu i też wygląda pięknie, a koronę z truskawek możemy ozdobić listkami melisy. Bardzo polecam… (przepis autorski).
Tort truskawkowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
170g mąki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego (polecam Dr.Oetkera)
2-3 krople aromatu waniliowego
Do nasączania:
150g truskawek, umytych i obranych
8-10 łyżek wody
Środek:
400g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
600-700g truskawek, umytych i obranych
6 łyżeczek żelatyny
2-3 krople aromatu śmietankowego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
5-7 łyżek cukru pudru (dosładzamy do własnego gustu, ja dodałam 5 bardziej kopiastych łyżek cukru pudru)
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
około 700-900g truskawek (to już zależy od tego, jak go ozdobimy, na koronę zużyjemy około 700g)
1-3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 opakowania galaretki truskawkowej (w proszku)
Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromaty, wymieszać.
3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy (zamknąć obręcz).
8. Zmiksować na mus 150g truskawek, dodać około 8-10 łyżek wody, wymieszać. Ciasto w tortownicy nasączyć około 5-6 łyżkami truskawkowego musu.
Środek:
9. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
10. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.
11. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.
12. Śmietankę ubić na sztywno.
13. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (nastąpi to bardzo szybko). Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
14. Połowę kremu przełożyć do na ciasto w torownicy, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem ciasta i nasączyć go jak poprzedni. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z wodą i stroną, na którą nakładaliśmy mus położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
Wykończenie:
15. Galaretkę rozpuścić w około 1/4 szklanki gorącej wody.
15. Serek rozmieszać łyżką, dodać cukier puder, cukier wanilinowy i wymieszać.
16. Śmietankę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem.
17. Tort truskawkowy wyjąć ostrożnie z tortownicy i położyć na paterze. Gotowym kremem posmarować bok i wierzch tortu. Truskawki na koronę obrać i przekroić w pionie 3 razy. Układać je okręgami na wierzchu ciasta, zaczynając od krawędzi toru. Następnie posmarować je delikatnie galaretką (będą ładnie błyszczały). Resztę truskawek przepołowić i ozdobić nimi dolną cześć toru, jak na zdjęciach.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Przepyszny tort. Wszystkim gościom smakował i tobardzo.
Robiłam drugi raz tort ze środkiem oraz wykończeniem z tego przepisu. Obydwa razy wyszedł przepysznie! Na pewno będę próbować innych przepisów z tej strony:)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam chciałabym zrobić torta na blaszce 26 jaka ilość produktów mam wtedy użyć ?
Niestety zgapilam się😂 i nie wymieszalam truskawek z Realem do rzuciłam je na wierzch czy z wiązki z tym że dziś czwartek popołudnie a w sobotę urodziny czy się truskawki nie zepsuja pozdrawiam
Dawno nie jadłam tak pysznego tortu, wchodzi na stale do mojego repertuaru. Zamiast żelatyny dałam agar.
Chciałam zapytać, czy myśli Pani, że z podanych proporcji wystarczy tego tortu dla 16os dorosłych i 5 dzieci?
proszę go zrobić w tortownicy 26cm, myślę, że starczy, pozdrawiam
Można zamienić żelatynę agarem a galaretkę wegańską wersją galaretki? Świńskie skórki i chrząstki są dla mnie niezbyt apetyczne..
A ile ml ?
Czy mogę dac śmietanke 30 % ale w kartonie ?
myślę, że tak
pozdrawiam serdecznie
Do masy trzeba dodać wystudzoną żelatynę? Można na tą masę położyć ozdobny opłatek na tort?
ja dodaję zawsze trochę ciepłą żelatynę, nie jestem pewna jak z opłatkiem, pozdrawiam
Można położyć oplatek, sprawdziłam :)
Zrobiłam z mrożonych truskawek. Wyszedł rewelacyjny! W sezonie truskawkowym na pewno zrobię ze świeżych truskawek.
czy zamiast żelatyny można dodać agar, pozdrawiam
średnio, nie będzie taki dobry krem, pozdrawiam
Mam pytanko jeśli bym chciała środek zrobić bez truskawek jak mam zrobić krem chodzi mi o śmietankowy. Jakie proporcje ?
Mała cukierenko,potrzebna mi masa truskawkowo-waniliowa czy masz może jakiś pomysł?z góry dziękuję za pomoc
proszę sprawdzić mój tort truskawkowy, pozdrawiam
Czy dam radę obłożyć ten tort masą cukrową? Chciałabym zrobić tort w formie autka tylko obawiam się że będzie on zbyt mięciutki na masę cukrową.
myślę, że nie, na śmietanę nie kładzie się masy cukrowej, chyba żeby boki i wierzch udekorować ganache lub masą maślaną, pozdrawiam serdecznie