Rewelacyjne, przepyszne ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, a do tego są tak smaczne, że po chwili już ich nie ma:). Maślane, waniliowo – cynamonowe, lekko kwaskowate. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie, a cukier puder delikatnie łaskocze podniebienie. Jest to jeden z moich lubionych deserów i zawsze w zamrażalniku mam paczkę ciasta francuskiego, bardzo polecam…
Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami
Składniki na 12 ciastek:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450g), wcześniej rozmrozić
około 2 łodygi rabarbaru
2-4 truskawki, umyte i obrane
2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.
2. Żółtko rozmieszać z wodą.
3. Każdy blat ciasta przepołowić na pół, otrzymamy z jednego dwa kwadraty. Na środek każdego nasypać około 3/4 łyżeczki cukru z cynamonem.
4. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki, trochę mniejsze od przekątnej naszego kwadratu z ciasta, ułożyć na cieście. Obok położyć plasterek truskawki. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i zwinąć ciasto do środka po przekątnej, docisnąć.
5. Ruloniki z ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210oC. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę obserwować, ciastka mogą upiec się wcześniej). Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Cukierenko :), czy mam rozumieć, że z jednego ciasta francuskiego otrzymam dwa ciastka? W przepisie jest dużo więcej truskawek i rabarbaru, niż potrzeba, więc nie do końca to rozumiem. Bardzo chciałabym dzisiaj zrobić te ciasteczka. Proszę, odpowiedz :). Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry:)
W jednym opakowaniu ciasta francuskiego o wadze 450g jest 6 porcji ciasta, każdą porcję przepołowimy na pół (jak na zdjęciu), więc otrzymamy 12 ciastek, przepis jest na 12 ciastek :)
pozdrawiam ciepło
Que rico!!!!. me gustó mucho.
Zrobiłam jak tylko ujrzałam ten przepis! Są przepyszne :) Tylko troszkę miałam trudności z ich lepieniem i podczas pieczenia otwierały się więc nie wyglądały tak idealnie jak Twoje, ale co tam liczy się smak :D
a posmarowała Pani brzegi rozmąconym żółtkiem z wodą? to powinno pomóc,
cieszę się, że smakowały,
pozdrawiam ciepło
Zrobiłam :). W końcu znalazłam takie ciasto francuskie w sklepie i upiekłam! Rewelacja. Prosty przepis, a ciasteczka przepyszne :). Dziękuję i pozdrawiam.
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko, posmarowałam i za pierwszym razem niewiele to dało, ale za drugim razem opracowałam inną technikę zwijania i wyszły super! Pychota – moje ulubione ciastka wiosenne :)
cieszę się:) pozdrawiam
Świetny przepis! Niesamowicie proste w przygotowaniu i bardzo szybkie, a efekt pyszny. Smak pierwszych dnia lata:) Idealny na te szarobure deszczowe dni :) Też mi nie wyszły takie ładne jak na zdjęciu, ale efekt najważniejszy :D
Ciasteczka rewelacyjne. Moje wyglądem bardzo odbiegały od tych na zdjęciu, ale smak rekompensuje niedostatki wizualne ;)
Genialne i proste !!!! :) Upiekłam i po tym jak sporo posmarowałam żółtkiem z wodą, nie rozkleiły się wcale a do środka dodałam czekolady… Mniam! Jest tyyyle kombinacji ;p
Dzięki!
cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
super, rewelacja, wlasnie sie studzą.. pachnie w calym domu, dzieci moje skacza nad talerzem – doczekac sie nie moga :P pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
najlepsze ciastka jakie robiłam – pyszne! ;)) nie rozleciały się ani trochę, myślę że i bez żółtka skleiłyby się po prostu trzeba je ściskać dobrze , a koniec rożka jak zwiniemy kłaść do blaszki, nie na wierzch ;))
bardzo się cieszę, że smakowały i się udały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
świetny pomysł:) chyba wykorzystam ten przepis bo jak tu zostać bez czegoś słodkiego do kawy na weekend?:)
ciasteczka właśnie się upiekły. są cudowne. a jak smakują? nie wiemy bo są gorące…. aż ślinka leci…
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
daloby sie zrobic z zamrozonego rabarbaru, jezeli tak to po porstu go rozmrozic i juz nic z nim nie robic?
po rozmrozeniu jest mieki i mokry dosyc
można użyć zamrożonego, nic więcej proszę z nim nie robić, pozdrawiam