Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami

Rewelacyjne, przepyszne ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe, a do tego są tak smaczne, że po chwili już ich nie ma:). Maślane, waniliowo – cynamonowe, lekko kwaskowate. Przyjemnie chrupią przy każdym kęsie, a cukier puder delikatnie łaskocze podniebienie. Jest to jeden z moich lubionych deserów i zawsze w zamrażalniku mam paczkę ciasta francuskiego, bardzo polecam…

Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami

Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami
Składniki na 12 ciastek:
1 opakowanie ciasta francuskiego (450g), wcześniej rozmrozić
około 2 łodygi rabarbaru
2-4 truskawki, umyte i obrane
2 łyżki cukru (użyłam brązowego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 żółtko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Cukier wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym.

2. Żółtko rozmieszać z wodą.

Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami 1

3. Każdy blat ciasta przepołowić na pół, otrzymamy z jednego dwa kwadraty. Na środek każdego nasypać około 3/4 łyżeczki cukru z cynamonem.

4. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki, trochę mniejsze od przekątnej naszego kwadratu z ciasta, ułożyć na cieście. Obok położyć plasterek truskawki. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i zwinąć ciasto do środka po przekątnej, docisnąć.

5. Ruloniki z ciasta położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piec przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę obserwować, ciastka mogą upiec się wcześniej). Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

6. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

22 komentarze do “Ciastka z ciasta francuskiego z rabarbarem i truskawkami”

  1. daloby sie zrobic z zamrozonego rabarbaru, jezeli tak to po porstu go rozmrozic i juz nic z nim nie robic?
    po rozmrozeniu jest mieki i mokry dosyc

    Odpowiedz
  2. najlepsze ciastka jakie robiłam – pyszne! ;)) nie rozleciały się ani trochę, myślę że i bez żółtka skleiłyby się po prostu trzeba je ściskać dobrze , a koniec rożka jak zwiniemy kłaść do blaszki, nie na wierzch ;))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz