Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „Westwing Home & Living – powiedz-tak”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie:
300g białej czekolady
500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek)
4 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z pół cytryny
Do nasączenia:
200ml soku pomarańczowego
150g zmiksowanych na mus truskawek
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
owoce do ozdoby
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy.
Nadzienie:
8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.
9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.
11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać.
12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem.
13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta.
14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
Wierzch i boki:
15. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixami. Dodać aromat, wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając mikserem.
17. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Około 1/3 śmietany odłożyć do ozdoby, a resztą posmarować wierzch i boki.
18. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (do zrobienia listków użyła końcówki Wilton 3, do rozetek Wilton 22) i ozdobić nią boki tortu, robiąc listki, łodyżki. Na wierzchu poukładać owoce.
Udanych wypieków:)
O ile zwiększyć proporcje, żeby zrobić tort o średnicy 26 cm? Na każdą okazję przygotuję Pani torty, wszystkim smakują, więc tym razem będzie ten. Pozdrawiam
Czy na pewno użyć czterech łyżeczek żelatyny? Zamierzam zrobić tort z okazji Dnia mamy
Witam jakiej średnicy jest mniejszy torcik ?
nie pamiętam teraz, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast truskawek można użyć malin? U nas alergia na truskawki
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam! Chce dzis zrobić ten tort, ale do masy nie będę dodawać truskawek czy to coś zmienia w przepisie? Czy robić tak jak jest i pominąć tylko truskawki?
proszę pominąć tylko truskawki, pozdrawiam
Polecam! Tort robiłam już dwukrotnie. Za każdym razem dla innych gości i wszystkim smakował :-)
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam ciepło
Torcik pierwsza klasa! Nie został po urodzinowym spotkaniu ani 1 kawałek. Polecam 😊
W kremie bardzo czuć grudki z żelatyny. Kiedy dodałam kremu do żelatyny tak jak w przepisie to zdecydowanie nie miało to płynnej konsystencji, tylko baaaardzo gęstą…
Torcik pyszny Rodzinka zachwycona, ale pytanko ponieważ w kremie z owocami wyczuwalne małe grudeczki. Przy ubijaniu bardzo bałam się, aby nie za długo. Zelatyne z bita śmietana przlewalam przez sitko. Co zrobiłam nie tak?
trudno mi powiedzieć, myślę, że to nie przez żelatynę a raczej masa się zwarzyła, może czekolada była za ciepła, pozdrawiam
Czy do kremu z czekolady mogę dodać wiórki kokosowe? Czy zamiast świeżych owoców do środka mogę zrobić dodatkowa warstwę fruzeliny?
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Nie wiem czy coś zrobiłam nie tak. Ale krem zwarzyl się po dodaniu żelatyny , A bita śmietana na wierzch wyszła rzadka. Moze za drugim razem wyjdzie lepiej.
Pozdrawiam
Dzień dobry, czym mogłabym zabarwić masę z zewnątrz? Chciałabym żeby wierzch był w kolorze różowym, a nie chciałabym używać do tego barwników spożywczych. Może jakaś galaretka malinowa/truskawkowa się nada ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam :)
te galaretki też zawierają barwniki spożywcze, tak można dodać galaretkę, pozdrawiam serdecznie
Witam,czy zamiast żelatyny domnadzienia mogę dać fish i do kremu na wierzch też zastąpić żelatynę większą ilością fixu? Dziękuję.
mysle, ze tak, pozdrawiam
Robię ten tort. Jestem w trakcie. Biszkopt pyszny, masa też. Ale czemu taka strasznie sztywna. Obawiałam się tych 4 łyżeczek żelatyny ale postanowiłam trzymać się przepisu ale po nocy w lodówce masa jest okropnie twarda. Czy taki miał być efekt? Dodam, że piekę dużo tortów (też z Pani wspaniałych przepisów) i nigdy tego problemu nie było. Czy to nie pomyłka w tej ilości żelatyny? Czy jest szansa, że masa zmięknie przed podaniem?
Moja teściowa będzie obchodzić za dwa tygodnie urodziny. Chętnie bym jej taki tort zrobiła. Niestety u nas nie kupię fixów, czy można je czyms zastąpić? Dodam jeszcze, że u nas jest bardzo ciepło, czy torcik mi się nie rozpuści? :-) Pozdrawiam.