Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym

Przepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo.

ciasteczka ze szprycy

Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym
Składniki:
130g masła w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
80ml syropu klonowego w temperaturze pokojowej
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g mąki kukurydzianej

1. Piekarnik nagrzać do 170oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty.

3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką z 1 cm otworem (użyłam końcówki Wilton 6B) i na przygotowaną blaszkę wyciskać ciasteczka, zachowując miedzy nimi 3 cm odstępy ( podczas pieczenia trochę się spłaszczą).

4. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

ciasteczka ze szprycy

6 thoughts on “Ciasteczka ze szprycy z syropem klonowym

Dodaj komentarz

.