Zapraszam na pyszny tort truskawkowy z białą czekoladą. Lekki, kremowy, soczysty dzięki owocom, rozpływa się w ustach. Jest odrobinę cytrynowy i ładnie pachnie wanilią. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, fantastycznie będzie smakował z malinami. Tort wspaniale nadaje się na przyjęcie weselne na świeżym powietrzu. Pięknie przystrojony świeżymi owocami i delikatnym, roślinnym wzorkiem z bitej śmietany, zachwyci nie jedną osobę. Stanowi świetną alternatywę dla dosyć ciężkich, bardzo słodkich torów z masy lukrowej. Na przyjęcie weselne 30 osobowe radzę przygotować dwupiętrowy tort odpowiednio o średnicach 25-26cm i 20-21cm (zdjęcie na samym końcu). Więcej ślubnych inspiracji odkryjecie na stronie „Westwing Home & Living – powiedz-tak”. Znajdziecie tam porady eksperckie dotyczące fotografów, wyselekcjonowanych salonów urody i fryzur ślubnych, prezentów oraz ciekawych miejsc na zorganizowanie przyjęcia weselnego.
Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek – osobno żółtka i białka
180g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki aromatu cytrynowego
skórka starta z 1 cytryny
Nadzienie:
300g białej czekolady
500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek)
4 łyżeczki żelatyny
250g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
skórka starta z pół cytryny
Do nasączenia:
200ml soku pomarańczowego
150g zmiksowanych na mus truskawek
Wierzch i boki:
600g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
2 fixy do śmietany
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
2-3 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego
Dodatkowo:
owoce do ozdoby
Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać je do ubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać.
5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta.
7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy.
Nadzienie:
8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.
9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.
11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki i krótko, energicznie wymieszać (ale składniki nie powinny się dokładnie połączyć) i tak rozmieszaną czekoladę wlać do pozostałej śmietanki, dokładnie wymieszać.
12. Do czekoladowej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę powoli wlewać do śmietanowego kremu, cały czas mieszając mikserem.
13. Na końcu do kremu dodać pokrojone truskawki, skórę z cytryny i krótko wymieszać łyżką (proszę długo nie mieszać, bo masa się zwarzy). Połowę masy wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim krążkiem ciasta.
14. Drugi krążek ciasta nasączyć i wyłożyć resztę kremu. Ostatni krążek ciasta nasączyć musem truskawkowym z sokiem pomarańczowym i nasączoną stroną położyć na krem. Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, aż stężeje (najlepiej zostawić na całą noc i wykończyć na drugi dzień).
Wierzch i boki:
15. Żelatynę zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
16. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixami. Dodać aromat, wymieszać. Następnie powoli wlewać żelatynę, cały czas mieszając mikserem.
17. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy i przełożyć go na paterę. Około 1/3 śmietany odłożyć do ozdoby, a resztą posmarować wierzch i boki.
18. Odłożoną śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (do zrobienia listków użyła końcówki Wilton 3, do rozetek Wilton 22) i ozdobić nią boki tortu, robiąc listki, łodyżki. Na wierzchu poukładać owoce.
Udanych wypieków:)
Witam mam pytanie czy ten tort można zrobić na komunię i czy na tą masę śmietanowo można wyłożyć opłatek i na ile osób jest ten tort piętrowy z guru dziękuję
Witam! czy do nadzienia można użyć mrożonych truskawek?
znaczy do musu
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Gdzie można kupić rękaw cukierniczy ten co Pani używa .
kupuje je w tk maxx, pozdrawiam serdecznie
Witam,
czy masa jest stabilna ? Czy nada się do tortu obłożonego lukrem plastycznym?
Ile dni wytrzyma taki tort ? chciałabym przełożyć masą we wtorek wieczorem + obłożyć beza szwajcarska, W środę położyć lukier, a w czwartek w południe podać. Czy wytrzyma ??
dziękuje za pomoc!!
myślę, że wytrzyma, pozdrawiam
Witam serdecznie.
Mam pytanie odnośnie tego torciki, jaką będzie gramatura składników prze formie 20 cm.dziekuje i pozdrawiam .Izabela
wydaje mi się, że na 20cm bym tak o 1/3 lub 1/4 składniki zmniejszyła, pozdrawiam serdecznie
Tort wygląda przepięknie! Mam pytanie odnośnie wyrównywania kremu na bokach. Czym to Pani robiła? Pozdrawiam.
to się nazywa skrobak – polecam metalowy
https://www.cake-land.pl/pl/p/Plastikowy-Skrobak%2C-Packa-PME-/2135
pozdrawiam
tak tylko proszę je dobrze rozmrozić, mus może być z malin, pozdrawiam serdecznie
Czy do kremu mogą być jagody mrożone ? A do nasączenia z jakich owoców oprócz truskawek może być mus??
Mam pytanie co do temperatury czekolady i żelatyny w momencie mieszania z kremowka. Musza byc zimne?
rozpuszczoną żelatynę dodaję zawsze trochę ciepłą i białą czekoladę też, pozdrawiam
tak można, ale ja bym, raczej tego nie robiła, pozdrawiam serdecznie
Jesli zastąpiłam truskawki malinami to mam przetrzeć je przez sitko żeby oddzielić pestki?
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam tort przepyszny!!! robiłam już dwa razy dzisiaj już robię trzeci .dziękuję i pozdrawiamy !!!
Super! cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
No naprawdę bardzo dobry tort :)
juz drugi zrobiłem w ciagu paru dni i zapowiadają sie następne :)
Dzięki za przepis !