Czas na nowe dzieło z truskawkami :). Zapraszam na smaczny, jogurtowy tort z truskawkami i bananami. Lekko cytrynowy, waniliowy, nie za słodki. Smak jogurtu dodaje lekkości, krem nie jest za mdły. Tort jest duży, wysoki, ponieważ kremu w torcie jest dosyć sporo, więc do przepisu można również użyć blaszki o średnicy 24cm. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza).
Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego
Do nasączenia:
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1-2 łyżki grenadyny (jeśli nie mamy, można pominąć)
2 łyżeczki cukru pudru
2/3 szklanki wody
Środek:
300g truskawek – umytych i obranych
4 banany
sok z 1/2 cytryny
500g naturalnego jogurtu
4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g
500g śmietanki kremówki 36%
1 fix do śmietany
6 łyżeczek żelatyny (około 18g)
12 łyżek wody
Wierzch i boki:
około 650g-700g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
2 fixy do śmietany
Do ozdoby:
przepołowione truskawki
plasterki banana skropione sokiem z cytryny
miechunka
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy (otrzymamy 3 części biszkoptu). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Do nasączenia:
6. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Środek:
7. Żelatynę zalać 12 łyżkami wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.
8. Truskawki pokroić, 2-3 rozgnieść widelcem na „papkę”. Banany obrać, pokroić w plasterki i polać sokiem z 1/2 cytryny.
9. Śmietankę kremówkę ubić z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
10. Do jogurtu dodać żelatynę, wymieszać. Następnie jogurt wlać do śmietanki, wymieszać.
Masę jogurtowo- śmietanową podzielić na dwie części. Do jednej dodać banany, a do drugiej pokrojone i rozgniecione truskawki.
11. Na biszkopt w blaszce wylać połowę masy bananowej i blaszkę wstawić na 5 minut do zamrażalnika. Po wyjęciu z zamrażalnika wylać połowę masy truskawkowej, przykryć drugą częścią biszkoptu. Biszkopt nasączyć połową ponczu i wyłożyć na niego pozostały krem z bananami. Na wierzchu rozprowadzić resztę kremu truskawkowego i przykryć ostatnim biszkoptem.
12. Ostatni biszkopt nasączyć i tort wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).
Wierzch i boki:
13. Śmietanę ubić na sztywno z fixami, cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią.
14. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze i posmarować boki oraz wierzch bitą śmietaną. Pozostałą bitą śmietanę przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 1M) i wycisnąć rozetki na wierzchu tortu oraz po bokach (patrz krótki filmik na początku postu).
15. Wierzch tortu udekorować truskawami i plasterkami banana polanego sokiem z cytryny.
Tort podawać dobrze schłodzony.
Udanych wypieków:)
Witam,
Czy ma Pani jakiś pomysł, jak ten tort przerobić na bezglutenowy?
Dzień dobry. Tort wygląda obłędnie, a że syn poprosił o tort truskawkowo-bananowy, to na pewno go zrobię. Nie jestem fanem żelatyny i tak się zastanawiam czy żelatynę można zastąpić agarem? Pozdrawiam
myślę że średnio, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam tort mamie na Dzień Matki, i zachwycona. Przepyszny, lekki w smaku przez jogurt i świeże owoce. Mamie i każdemu kto próbował bardzo smakował
witam! czy zelatyne mozna calkowicie zastapic smietan fix?
nie wiem czy się utrzyma, pozdrawiam serdecznie
Super wygląda, ale ja mam troszkę inne pytanie, a mianowicie zastanwiam sie czy krem na wierzch i boki będzie taki fajnie sztywny? Zależy mi żeby można było to tak pięknie równo rozłożyć jak u Pani na zdjęci, robiłam kilka razy różnego rodzaju torty i zawsze mi się to wszystko „rozciapcia” i jeszcze pytanie czym Pani to wyrównuje? ☺ pozdrawiam
użyłam fixu czyli tak jak w przepisie, do wyrównania używam szpatułek, przy innych tortach mam filmy tam można zobaczyć jakie, pozdrawiam serdecznie
Witam, czy jesli chce zrobic biszkopt na tortownicy 30 cm i zwieksze proporcje na biszkopt o połowę to bedzie okej? Pozdrawiam
nie jestem pewna czy będzie się dało przekroić dwa razy, pozdrawiam
Witam. Mam tortownice o srednicy 26 cm czy ten tort wyjdzie bardzo niski na takiej tortownicy?
bardzo nie, kremu wystarczy, tylko biszkopt może być cienki, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, torcik był cudowny, rodzinka była zachwycona. Pozdrawiam
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Gdzie mozna michunke dostac?
zawsze kupowałam w Selgrosie, pozdrawiam
tak można, tylko proszę je dobrze rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
Kolejne urodziny moich dziewczynek z Twoimi tortami w roli głównej przede mną :) Czy można truskawki zastąpić mrożonymi? Ciężko już teraz o truskawki :/
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wypróbowany na drugie urodziny córki, pyszny :) Zamaist truskawek były maliny :)
Ogromnie się cieszę :) dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny torcik :)
Pieklam go juz dwa razy tylko ze zrobilam srodek z samymi truskawkami (600g)
Torcik jest lekki nie za slodki pachnacy truskawkami idealny zarowno na letnie niedzielne popoludnie jak I wielkie okazje :)
Pychotka ;) pozdrawiam goraco I czekam na kolejne smakowite przepisy!