Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy

Wspaniały tort miodowo – orzechowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów, zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej Cukierenki Pan Tomasz M. i jestem wdzięczna, bo tort jest pyszny i stworzyłam nowy orzechowy krem do tortów:) (inspiracja ze strony arabeska).

Tort miodowo – orzechowy

Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g naturalnego miodu
120g cukru pudru
100g zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody
1 łyżka wody
Krem orzechowy:
170-190g cukru pudru
200g masła w temperaturze pokojowej
150g zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
1 duży cukier wanilinowy 30g
1 szklanka kwaśnej śmietany 12% lub 18% (w temperaturze pokojowej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
250g serka mascarpone (najlepiej w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
2-3 łyżki powideł śliwkowych
połówki orzechów włoskich do ozdoby
zmielone orzechy do posypania

tort orzechowo miodowy3

Ciasto:

1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.

2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą.

3. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160°C) przez około 10-11 minut, aż się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika proszę odstawić ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta.

Krem orzechowy:

4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać.

5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

6. Do maślanej masy dodawać po dużej łyżce masy śmietanowej i po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia składników.

7. Placki przełożyć kremem (Nie całym! Proszę zostawić kremu na wierzch i boki tortu), co drugi dodatkowo posmarować jeszcze 1 łyżką powideł śliwkowych. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki tortu. Tort ozdobić połówkami orzechów włoskich i posypać zmielonymi orzechami. Tort odstawić na całą noc w chłodne miejsce.

Udanych wypieków:)

Tort miodowo – orzechowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Tort z kremem jogurtowym i borówkami, jeżynami

Tort truskawkowo – bananowy z kremem jogurtowym

Tort czekoladowy z żurawiną

Tort truskawkowy z białą czekoladą i cytrynową nutką

Śmietanowy tort makowy z kremem kawowym

Tort cytrynowy

31 komentarzy do “Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy”

  1. Tort zrobiony. Wyszedł pyszny, chociaż mega słodki, ale taki powinien być chyba tort- słodki i jedzony w niewielkich ilościach. Wszyscy się zajadali. Wpisuję na listę moich wypieków.

    Odpowiedz
  2. Witam tort wygląda super skusiłam się i go ostatnio zrobiłam. Jednak co do kremu to nie moje smaki. Zrobiłam go ostatnio i nie jestem zachwycona połączenie kwaśnej smietany, orzechów, cytryny i cukru pudru to nie mój klimat.

    Odpowiedz
  3. Najlepsze ciasto jakie jadłam ! Z racji tego że zrobienie go zajmuje bardzo dużo czasu robię je tylko raz do roku na święta , ale może dzięki temu smakuje tak wyśmienicie

    Odpowiedz
  4. Tort przepyszny! Podbił serca wszystkich gości! Na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Dziękuję za inspirację Mała Cukierenko, pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz